De Belgische en Nederlandse renners komen hier later aan bod, even focussen we op de grote transfers van buitenlandse renners in de WorldTour. Ondanks dat er pas vanaf 1 augustus mag gecommuniceerd worden over transfers, is er al heel wat in kannen en kruiken. Een overzicht.

Warren Barguil – van Sunweb naar Fortuneo-Oscaro

We hadden hem onlangs nog opgenomen in het zogenaamde ‘luxe-probleem’ van Team Sunweb, maar zoveel luxe zal er niet overblijven bij de Duits-Nederlandse formatie van Spekenbrink. Na Ramon Sinkeldam trekt ook Warren Barguil – ietwat verrassend – de deur achter zich toe bij Sunweb. Hij verbrak zijn lopende deal en tekende een overeenkomst bij het procontinentale Fortuneo-Oscaro. En dat voor liefst 3 seizoenen. De beste klimmer van de Tour zal in 2018 niet in een middelmatig ploegje terechtkomen, want manager Hurel heeft aangekondigd er nog een aantal WorldTour-renners zullen worden vastgelegd. Dat belooft!

Omar Fraile (27) – van Dimension Data naar Astana

De Spanjaard Omar Fraile rijdt anno 2018 en 2019 voor Astana. De 27-jarige klimmer was tot hiertoe ploegmaat van Serge Pauwels bij Dimension Data maar krijgt nu dus een nieuwe uitdaging voorgeschoteld. De 2-voudige bergkoning van de Vuelta (2015 en 2016) won dit seizoen een rit in de Giro en het is daar dat hij Astana verbaasde van zijn kunnen. Teammanager Vinokourov wil hem niet alleen in de grote rondes gebruiken als versterking voor de kopman (Aru, of diens opvolger), Fraile moet het team ook extra power bijbrengen in de ploegentijdritten.

Alexander Kristoff – van Katusha-Alpecin naar Team Emirates

Hij is te dik, liet zijn ploeg dit seizoen in een onbesuisd moment weten. Wellicht om hem op scherp te zetten voor de klassiekers, maar het draaide anders uit en de veer was gebroken voor Alexander Kristoff. Sindsdien leek een transfer onomkeerbaar voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2015. Het was alleen nog wachten op officiële communicatie, zo leek het. Al sprongen er plots wel meerdere partijen in de dans en koos de Noor uiteindelijk voor Team Emirates uit Abu Dhabi. Het vertrek van Kristoff kan de deuren openen voor de komst van Marcel Kittel.

Daniel Oss (30) – van BMC naar BORA-hansgrohe

Ook Greg Van Avermaet heeft 1 van zijn grote steunpilaren in het Vlaamse voorjaar moeten afstaan. De Italiaan Daniel Oss, die nochtans een heuse fanclub heeft op Vlaamse bodem, trekt net als Kennaugh naar het BORA-hansgrohe van wereldkampioen Peter Sagan. BORA-manager Ralph Denk laat in een communiqué verstaan dat Oss al enige tijd op de wenslijst van zijn team stond. Oss moet 1 van de sleutelpionnen worden van Sagan in de voorjaarsklassiekers – ze reden jarenlang samen bij Liquigas. Bij BORA wordt de Duitser bovendien herenigd met Marcus Burghardt, ploegmaats bij BMC, en Cesare Benedetti, die in 2009 stage liep bij Liquigas.

Tony Gallopin (29) – van Lotto Soudal naar AG2R

Na 4 jaar onder de vleugels van Sergeant en Frison bij de Lotto-ploeg kiest Tony Gallopin weer voor een Franse ploeg. Bij AG2R wordt hij ploegmaat van onder meer Oliver Naesen en Jan Bakelants. Gallopin werd bij Lotto binnengehaald om de ploeg meer cachet te geven in het voorjaar en in rittenkoersen, maar de resultaten vielen over de ganse lijn toch tegen – ondanks een ritzege in de Tour. Het was al even duidelijk dat de liefde langs beide kanten bekoeld was, een logische transfer dus. Gallopin moet Naesen volgend jaar helpen om een voorjaarsmonument op zijn naam te schrijven. Zelf moet hij uitblinken in vooral Parijs-Nice, een niet onbelangrijke koers voor zijn werkgever.

Peter Kennaugh (28) – van Team Sky naar BORA-hansgrohe

Chris Froome is een hele goeie knecht kwijt. Peter Kennaugh stond meerdere keren aan diens zijde wanneer hij de Tour kon winnen. Ondanks zijn 28 willen ze er bij BORA werk van maken om Kennaugh zelf te leren winnen in 1-dagswedstrijden. De Britse pistier kan wel al iets voorleggen in het rondewerk, onder meer een etappezege in de Dauphiné en de Vuelta. Leuk weetje: Kennaugh won in 2007 nog de Keizer der Juniores.

Alberto Bettiol (23) – van Cannondale naar BMC

BMC verliest een paar pionnen om Greg Van Avermaet bij te staan in het klassieke voorjaar, maar het maakt ook werk van de toekomst. Alberto Bettiol werd overgenomen van Cannondale-Drapac met de bedoeling om de voorjaarskern sterker te maken, maar ook voor diens tijdritkwaliteiten. Interessante pion voor BMC met het oog op het WK ploegentijdrijden. Bettiol werd in 2011 nog Europees kampioen tijdrijden bij de junioren, al is dat geen referentie met garantievoorwaarden – zie Jurgen Van den Broeck. Ondanks zijn nog maar 23 lentes draait de Italiaan toch al een paar seizoenen mee in de WorldTour. Heeft behoorlijk wat skills maar vooral veel groeimarge.

Mikel Nieve (33) – van Team Sky naar  Orica-Scott

Mikel Nieve lijkt op zijn retour en verlaat de ploeg van Tourwinnaar Chris Froome, die hij wel 2 keer aan eindwinst in La Grande Boucle hielp. Orica-Scott wordt zijn nieuwe bestemming en ook daar zal de Spaanse bergkoning van de Giro 2016 in dienst rijden van een kopman, met name Esteban Chaves en/of Simon en Adam Yates. Lijkt ons misschien geen toptransfer maar voor Orica-Scott ervaringsdeskundig gezien zeker een nuttige meerwaarde.

Bryan Coquard (25) – van Direct Energie naar Team Pineau

Afsluiten doen we met iets dat nog niet officieel rond is. Ex-renner Jérôme Pineau is een nieuwe ploeg aan het oprichten en wil graag landgenoten als speerpunten. Wellicht haalt hij de in gestalte kleine sprinter Bryan Coquard binnen. Coquard had het gezien bij Direct Energie maar had dat op een iets te brute manier – en ook iets te vroeg – aan de buitenwereld laten weten, waardoor hij niet meer in wedstrijdselecties werd opgenomen en ook de Tour de France op zijn buik kon schrijven. Zal daarom in 2018 gemotiveerder dan ooit zijn kunsten willen showen.

Fotomateriaal: ASO.