Koud, mistroostig en vooral veel regen. We zitten in Herning, het noorden van Denemarken. Buiten enkele spandoeken is er in het centrum van de stad niet te merken dat hier binnen enkele uren zal worden gestreden voor de Europese titel in een zware discipline als het tijdrijden.

Na wat rondrijden en zoeken komen we bij het Belgische team terecht in de opwarmingszone. Victor Campenaerts meldt me met grote teleurstelling dat zijn maatje Yves Lampaert niet zal starten. Even later komt Yves bij mij met uitleg hoe ik de videocamera van Victor moet gebruiken om de sfeer vast te leggen. Zijn handen voelen warm aan.

“Met koorts mag ik niet starten, want dat kan een hypotheek leggen op mijn verdere carrière”, klinkt het. Yves berust in zijn tegenslag en verdwijnt terug in de camper. “Ik pep hem nog wat extra op, het is een parcours voor hem”, Lampaert is een gouden gast. Het is ondertussen gestopt met regenen, felle wind maakt de wegen snel droog. Bondscoach Kevin De Weert staat op scherp en is opmerkelijk zenuwachtig wanneer we in de volgwagen plaatsnemen. De voorbereiding is minutieus geweest, iedere bocht geeft de bondscoach duidelijke instructies: uit de beugel, gat in het wegdek rechts, links vol in de beugel, tandje bij…

Eerste tussentijden: 8e tijd op 17 seconden van de Nederlander Jos van Emden. De coach blijft kalm en focust zich maar op 1 tegenstander: Maciej Bodnar, de man die Froome klopte in de laatste Tourtijdrit en hier de te kloppen man is. 2e tussenpunt, nog steeds 17 seconden achter, ditmaal is Ryan Mullen de man met de beste tijd. Dan het magische moment! De 17 seconden achterstand worden omgebogen in 5 seconden voorsprong bij het laatste tussenpunt. Wauw, de winning mood sluipt onmiddellijk in de volgwagen. Nog 5 km te gaan. “Hier heb je 2 maanden voor getraind, man, wat ben jij een topper. Bijschakelen, het is binnen!”

De Weert schreeuwt zich een ongeluk en het is inderdaad binnen!! “Zeg, jij riep heel de tijd bijschakelen, maar dat ging niet zenne, ik zat heel de tijd op mijn 58×11!” Victor begaf zich daarna met een gelukzalige glimlach naar het podium. Wat een superprestatie!

Lees hier hoe Victor Campenaerts zichzelf ontpopte van zwemmer tot tijdrittopper!