Ronde van Wallonië: 2 etappezeges, eindklassement en groene trui. Ronde van Polen: 1 etappezege en eindklassement. Arctic Race of Norway: 2 etappezeges, eindklassement, groene trui en witte trui. En dat allemaal in een tijdsbestek van 26 dagen. Het waren bovendien de allereerste zeges van Dylan Teuns op WorldTour-niveau. Van een opmerkelijke opmars gesproken! We vroegen tekst en uitleg aan David Bailey, de persoonlijke trainer van de 25-jarige Limburger.

David, hoe verrast ben je met de prestaties van Dylan en wat blijft jou het meeste bij van de voorbije weken?

David Bailey: “Eigenlijk ben ik niet zo verrast, maar wel heel blij voor hem. De Ronde van Polen winnen kwam natuurlijk wel een beetje onverwacht, maar de andere resultaten zijn gewoon een reflectie van de schitterende arbeid die hij de voorbije maanden heeft geleverd. Ik heb de voorbije jaren zeer nauw samengewerkt met Dylan, met de bedoeling inzicht te krijgen in zijn fysieke eigenschappen en hoe ze het beste aan te wenden voor belangrijke koersen. Dylan is een fantastische coureur met een enorm potentieel, het doet deugd om te zien dat hij dat stilaan begint om te zetten in pure resultaten. Wat zeer opmerkelijk is aan Dylan is zijn bekwaamheid om zich na een koers elk klein detail van tijdens de wedstrijd te herinneren. Dat is me tijdens interviews aan de finish al meermaals opgevallen. Het is een typische karaktertrek van een succesvol renner. Bovendien helpt het mij om zijn performances beter te begrijpen zodoende de volgende wedstrijden nog beter voor te bereiden.”

Welke rol spelen Vuelta en Giro in zijn ontwikkeling?

David Bailey: “In het professionele wielrennen gaat men er van uit dat grote rondes uitrijden renners ‘verandert’. Als we de data van al onze renners bij BMC in acht nemen, dan merken we dat grote rondes een unieke stimulans geven aan renners; 3 opeenvolgende weken op het hoogste niveau koersen, dat kan je in principe niet kopiëren met alleen training. Gezien Dylan eind 2016 ook de Vuelta uitreed – zijn 1e grote ronde – wil dat zeggen dat hij 2 grote rondes in een periode van 8 maanden heeft gereden. Dat zorgt voor een serieuze stimulans als deel van zijn lichamelijke aanpassing aan koersen op WorldTour-niveau. Het is een understatement dat hij daardoor een betere renner is geworden.”

Het zijn pas zijn 1e overwinningen in de WorldTour. Heb je van Dylan een winnaar moeten maken?

David Bailey: “Dat zou ik zo niet durven stellen. Ik ben slechts een deel van het geheel dat BMC vormt. Ons doel is om een omgeving te creëren waarin renners hun volledige potentieel kunnen bereiken op WT-niveau. Bovendien heeft Dylan al tijdens zijn periode bij ons Development Team getoond dat hij koersen kan afmaken.”

Heeft hij zijn beste winter ooit achter de rug?

David Bailey: “Het is een algemene misvatting om te denken dat een renner elke winter zijn training reset. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat elke renner na 3 à 4 jaar uithoudingstraining jaar na jaar progressie gaat vertonen. De voorbije winter was geen uitzondering op de voorgaande jaren, hoewel we sinds 2015 wel een consistente progressie merken in zijn trainingsprestaties en zijn algemene conditie. Consistentie is een absolute sleutelfactor. Als een renner in de wintermaanden een consistente trainingsperiode doormaakt zonder ziekte en blessures, dan doet hij daar een gans wielerseizoen zijn voordeel mee. Dylan kon afgelopen winter ononderbroken trainen, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Je zou dus kunnen stellen dat het zijn beste winter was tot hiertoe, maar wel met die nuance dat er werd voortgebouwd op het goede werk van de vele winters die gepasseerd zijn.”

Hoe sterk is Dylan op dit moment als WorldTour-renner en op welke vlakken kan hij nog een stuk beter worden?

David Bailey: “Met zijn 3e plaats in de Waalse Pijl heeft Dylan getoond dat hij 1 van de beste coureurs ter wereld is. We konden binnen het team al vroeg zijn kwaliteiten voor de Ardense klassiekers ontdekken. 1-dagswedstrijden met verschillende korte maar steile hellingen zijn op zijn lijf geschreven. De voorbije jaren hebben we zijn training hier dan ook op afgestemd. Maar Dylan heeft nu ook laten zien dat hij in rittenwedstrijden kan uithalen, wat dus betekent dat hij zijn focus in de toekomst deels kan verleggen.”

Moet hij nu in de 1e plaats focussen op de Ardennenklassiekers of het korte rondewerk? En hoeveel potentieel heeft hij in de grote rondes?

David Bailey: “Dat is een zeer goeie vraag. Tot hiertoe ging zijn voorkeur uit naar aanvankelijk de Ardennen en later dus ook de rittenkoersen. Maar daarin heeft hij zijn limieten nog niet kunnen vaststellen. Dylan heeft een gelijkaardig profiel als dat van de allergrootste renners die de Ardennen succesvol konden combineren met de grote rondes. Naar de toekomst toe heeft Dylan alles in huis om heel goed te zijn in de 3 grote rondes, daar ben ik zeker van.”

We kunnen hier dus uit concluderen dat Dylan Teuns wel eens in de voetsporen zou kunnen treden van Alejandro Valverde. De Spanjaard won onder meer 5 keer de Waalse Pijl, 4 keer Luik-Bastenaken-Luik, 2 keer de Clásica San Sebastián en werd 3e in zowel de Tour (2015), de Giro (2016 als de Vuelta (2003, 2013 en 2014). De Vuelta kon hij anno 2009 zelfs winnen; in 2006 en 2012 werd hij telkens 2e.

Fotomateriaal: BMC Racing Team/ Tim De Waele.