De internationale transfermarkt heeft weer een reeks aardige verschuivingen teweeggebracht, dat kon u hier al lezen. Volgend seizoen rijden er ook enkele Belgen voor een nieuwe werkgever in de WorldTour, jongens die een stap voorwaarts zetten of kerels die dringend toe waren aan een nieuwe uitdaging. De interessantste namen op een rijtje.

Jens Keukeleire
Jens Keukeleire. Foto: ASO.

Jens Keukeleire – van Orica-Scott naar Lotto Soudal

Ondanks zijn 28 lentes rijdt Jens Keukeleire volgend seizoen voor het eerst voor een Belgische profploeg. De jaren in Australische loondienst waren mooi maar bij een Belgische ploeg zal Keukeleire wellicht meer support krijgen om zijn stempel te drukken in het klassieke Vlaamse voorjaar. De voorbije maanden heeft de Bruggeling getoond klaar te zijn voor een grote vis, of op zijn minst toch om mee te strijden met de allerbesten, genre Van Avermaet en Gilbert. Met afgelopen zomer opnieuw een Tour de France in de benen komen zijn beste jaren eraan.

Jürgen Roelandts – van Lotto Soudal naar BMC

Zijn Belgische titel op de weg dateert al uit een vorig tijdperk – 2008 – en sindsdien heeft Jürgen Roelandts nooit echt getoond een grote zege te kunnen binnenrijven, al was hij er wel een paar keer dichtbij. Zowel in de Ronde van Vlaanderen als Milaan-Sanremo reed hij podium. Veeleer werd Roelandts in al die jaren bij de Lotto-ploeg uitgespeeld als de perfecte werkmier, lead-out of schaduwkopman. Intussen is hij zo ervaren als knecht dat hij straks bij BMC Greg Van Avermaet mag gaan helpen in de Vlaamse klassiekers. Dat wordt een mooi oer-Vlaams duo dat samen de gashendels meer dan gemiddeld zal opendraaien.

Julien Vermote
Julien Vermote. Foto: ASO.

Julien Vermote – van QuickStep Floors naar Dimension Data

Met Julien Vermote verliest Patrick Lefevere een belangrijke pion voor het WK ploegentijdrijden. Maar nog veel meer dan dat is Vermote een werkpaard die geen spaander heel laat van het peloton. Dat hebben we nog eens herhaaldelijk mogen aanschouwen in de voorbije Tour de France. De West-Vlaming trekt nu naar Dimension Data en wordt daar ploegmakker van Serge Pauwels en Mark Cavendish. Mag zelf nog niks lossen over zijn transfer en dus is het nog even afwachten in welke koersen we hem in het oog zullen moeten houden. Eens groen licht, krijgt u op WielerVerhaal een uitgebreid interview met hem!

Victor Campenaerts – van LottoNL-Jumbo naar Lotto Soudal

De Europese kampioen tegen de klok verlaat zijn werkgever LottoNL-Jumbo en trekt naar de Belgische loterijploeg. Victor Campenaerts heeft bewezen 1 van de beste tijdrijders van het peloton te zijn – weliswaar nog een trap onder een Tony Martin of een Tom Dumoulin. Campenaerts is echter nog maar 25 en een prof pur sang; kan dus nog progressie boeken. Nieuwe werkgever omdat er wellicht iets gebroken is tijdens de Giro. De Antwerpenaar mocht toen niet voluit gaan tijdens de TT en kon daar niet bepaald mee lachen. Terecht, want had daar een topresultaat neer kunnen zetten. Zal bij Lotto Soudal wellicht meer bescherming krijgen gezien ze daar geen echte klassementsmannen hebben voor de grote rondes. Vreemd genoeg wilde de Nederlandse Lotto-ploeg niet verder investeren in Campenaerts, terwijl de Belgen dat wel willen doen. Bovendien deed Lotto Soudal een financieel aantrekkelijker voorstel.

Edward Theuns
Edward Theuns. Foto: ASO.

Edward Theuns – van Trek-Segafredo naar Team Sunweb

Gentenaar Edward Theuns verlaat Trek-Segafredo, waar hij het voorbije seizoen ondanks dagsucces in de Binckbank Tour toch wat geblokkeerd werd door John Degenkolb. Bij Sunweb kan hij in een andere rol dan die van Michael Matthews – die meer gemaakt is voor de sprinten bergop – als kopman-sprinter fungeren naast Nikias Arndt. De Duitser zal wellicht een heel ander programma krijgen zodat Theuns zich ten volle zal kunnen tonen. Op zijn 26e mogen we nog veel van ‘Eddy’ verwachten.

Ben Hermans – van BMC naar Israel Cycling Academy

Ben Hermans trekt na 4 jaar de deur bij BMC achter zich dicht. In die periode reed de Limburger doorgaans in dienst van Philippe Gilbert en andere kopmannen. Toch kon de intussen 31-jarige Hermans ook wat kleur geven aan zijn eigen palmares. In hoofdzaak door de Brabantse Pijl en de Ronde van Oman te winnen. Bij het procontinentale Israel Cycling Academy lijkt Hermans een stap terug te zetten, maar het kan ook anders uitdraaien. Door de Girostart in Jeruzalem krijgt zijn nieuwe ploeg wellicht startrecht in de Ronde van Italië 2018. En in 2019 is de ambitie niets minder dan de Tour te rijden. Het wordt een mooie uitdaging voor Ben Hermans, die ploegmaat wordt van onder meer de Nederlander Dennis van Winden.

Louis Vervaeke – van Lotto Soudal naar Team Sunweb

De Ronsenaar kan na 4 seizoenen Lotto Soudal wel wat verse lucht gebruiken. Louis Vervaeke liet meermaals flitsen van zijn klimmerstalent zien, maar er waren ook wat punten die sterk voor verbetering vatbaar waren. Zijn drang om te presteren leidde tot een terugval. Vervaeke had zichzelf deze winter overtraind en zou het voorjaar missen. Bij Sunweb zal hij wat cruciale dingen kunnen leren van onder Meer Tom Dumoulin en ouderdomsdeken Laurens ten Dam. De best is yet to come voor Vervaeke. Vraag is waar zijn grenzen liggen.

Bert Van Lerberghe – van Sport Vlaanderen-Baloise naar Cofidis (geen WorldTour maar wel het nodige niveau)

Sinds zijn overstap van het Ventilair-Steria Cycling Team naar de formatie van Walter Planckaert is de 24-jarige Bert Van Lerberghe stilletjes aan gegroeid. De spurter Van Lerberghe kan ook het Vlaamse voorjaar aan en is naar eigen zeggen een beetje een type-Boonen, “maar dan een paar klassen minder“. Bij Cofidis zal hij zich voornamelijk moeten tonen in het voorjaar. Roubaix en in mindere mate Gent-Wevelgem worden zijn hoofddoelen. Van Lerberghe wil er afhankelijk van de wintermaanden toch al staan voor het Vlaamse openingsweekend. In tegenstelling tot wat velen denken, zal hij bij Cofidis niet in de sprinttrein van Bouhanni worden ingepast.