Terwijl de beste renners ter wereld het uitvechten in de Spaanse Vuelta, even nieuws vanuit Italië. Wat timing betreft had het beter gekund, maar het is te mooi om te laten liggen. Het Italiaanse merk Castelli zal de komende 4 jaar namelijk opnieuw de shirts leveren voor de leiders in de verschillende klassementen. Het volgt daarmee Santini Maglificio Sportivo (SMS) op.

Castelli heeft aangekondigd dat het terug zal instaan voor de wereldbefaamde roze trui, maar ook voor de Ciclamino – het shirt voor de beste sprinter, de Maglia Azzura – de blauwe trui voor de bergkoning en de Maglia Bianca, de witte trui voor de beste jongere. Daartoe heeft het een akkoord bereikt met organisator RCS Sport. Castelli, opgericht in Rosate, een klein Milanees plaatsje in de regio Lombardije – Castelli is nochtans ene Venetiaans bedrijf, staat bekend voor zijn logo in de vorm van een schorpioen, die volgens het merk zelf staat voor onderzoek en innovatie in de wielersport.

Castelli kon in de jaren ’80 en ’90 al een hele resem roze truien overhandigen aan talloze wielercoryfeeën, want het leverde toen ook al de Giro-shirts. Er wordt een opvolger gezocht voor Miguel Induraín, de Spanjaard die 5 keer de Tour won en 2 keer de Giro (in ’92 en ’93) was de laatste Girowinnaar die in 1992 in Milaan de Maglia Rosa mocht aantrekken. Het was de Giro die van start ging in Porto Azzurro en waarin de 1e 10 dagen Moreno Argentin in de leiderstrui rondfietste. Toen Induraín de tijdrit in Senigallia naar zijn hand zette, was het over en out met Il Capo. Induraín moest een dag later het roze weer afstaan, aan een andere Italiaan: Bruno Leali van het legendarische Mercatone Uno. Mercatone Uno, dat is natuurlijk de ploeg die 5 jaar na dato ook Marco Pantani een contract onder de neus zou schuiven.

Bruno Leali dus. Won in 1984 al een rit in de Giro en werd 3 jaar later ook Italiaans kampioen op de weg. Had ook de Romeinse Ronde van Lazio gewonnen en schreef in ’89 het eindklassement van de Internationale Wielerweek op zijn naam. Maar hij moest na 3 dagen roze zijn truitje weer inleveren aan… Induraín. En die zou het niet meer afgeven.

Wie draagt er 26 jaar later opnieuw La Maglia Rosa ontworpen door Castelli? Als we de legendarische truitjes van toen opnieuw zien, beginnen we al te watertanden. Benieuwd naar de 2018-versie. Pppffff. Nog meer dan een half jaar wachten.