Dinsdag 19 september en zaterdag 23 september rijden de juniorjongens op het WK respectievelijk hun tijd- en wegrit. De Belgische kleuren worden in beide disciplines vertegenwoordigd door onder meer Ilan van Wilder. De 17-jarige junior van het Van Moer Logistics Cycling Team wil straks vlammen op zijn 1e WK.

Ilan van Wilder: “Al een hele tijd geleden kreeg ik te horen dat ik het WK zal rijden en ik mag zowel opdraven in de tijdrit als in de wegrit. Dat wordt een enorme ervaring als 1e jaars junior. Samen met mijn trainer Michel Geerinck zijn we specifieke trainingen en rustperiodes beginnen inplannen naar het WK toe. Ik was natuurlijk heel gelukkig met de selectie maar had wat schrik voor wat er mij te wachten zal staan. Al bij al is het allemaal meegevallen. Zelf deed ik mijn specifieke trainingen rond het tijdrijden. Ook was ik bij de stage in de Vogezen met de nationale ploeg om het bergop rijden nog wat fijn te stellen. Verder deed ik gewoon hoe ik bezig was met genoeg rust tussen de trainingen en koersen door. Ik bleef thuis goed mijn trainingen doen en begon te voelen dat ik sterker en sterker werd.”

“Met de nationale ploeg was het dan tijd om de cadans in een tijdrit te gaan bijwerken op de wielerpiste in Gent. Deze trainingen bestonden uit interval op de piste en achter derny’s rijden om de cadans en snelheid te verbeteren. Na de stages was het vooral de bedoeling om goed te rusten. Verder reed ik gewoon de koersen die mij te wachten stonden. Route des Géants was terug mijn eerste wedstrijd die ik reed na mijn korte rustperiode. Ik was mee in de vroege vlucht en eindigde in de sprint 2e. De week erop was er alweer ee stage, deze keer in La Gleize. Sommige dagen deden we groepstrainingen met de wegrenners en andere dagen besteedde ik een aparte training met Sébastien Grignard voor het tijdrijden. Coach Erwin Koninckx van Cycling Vlaanderen liet ons specifieke blokken doen, zowel bergop, op snelheid of op kracht.”

La Philippe Gilbert

Ilan van Wilder: “Het weekend na die stage reed ik de mooie klimkoers La Philippe Gilbert, waar ik 6e eindigde. Het was een heel mooi parcours met in de finale La Redoute. Bij de 1e passage van La Redoute kon ik versnellen en alleen naar de groep voor ons rijden. Toen wist ik al dat ik er klaar voor was. Na La Philippe Gilbert was het weer tijd voor de stage in La Gleize. Opnieuw deed ik een tijdrittraining met Sébastien om ons nog een keer volledig klaar te stomen. De dagen erna waren gewoon groepstrainingen met de wegrenners. We zijn er klaar voor! Nu was het gewoon belangrijk om goed te rusten, fris te blijven, niet te vallen en niet ziek te worden.”

“Dat weekend reed ik in Zemst mijn laatste wedstrijd voor het WK. Ik kwam eigenlijk naar de koers om nog wat snelheid op te doen en nog eens goed te trainen. Het was een vlak parcours, niet echt mijn ding maar af en toe ook wel eens goed. Al vroeg in de wedstrijd reed ik weg met een groep van 10 man. Ik deed mijn werk en we bleven zo een 50 km uit de greep van het peloton. Uiteindelijk werden we gegrepen en reed er een andere groep van 15 man weg. Helemaal alleen reed ik het gat van 35 seconden toe en kwam ik aansluiten. In de sprint werd ik nog 8e. Een goede laatste voorbereiding op het WK. Nu kan ik met een goed gevoel vertrekken richting Noorwegen.”

Ready

Ilan van Wilder: “Zelf blijf ik heel rustig rond de selectie en het gebeuren. Ik concentreer me op de koers. Ik krijg veel steun van mijn ouders en van de mensen rondom mij. Ik word met de juiste personen omringd. Zelf besef ik nog niet volledig dat ik volgende week in Noorwegen mijn WK’s rijd, maar dat zal ongetwijfeld wel doordringen wanneer ik vrijdag vertrek het vliegtuig opstap. Ambities heb ik zeker. Ik zou graag in de eerste 10 eindigen in de tijdrit. Met deze vorm en het geschikte parcours zou dat moeten lukken. Voor de wegrit hebben we een hele sterke ploeg klaar staan. Ook hier zullen we als team goed presteren. Er heerst een goede sfeer en we kunnen allemaal heel hard met de fiets rijden. We are ready!”