Met haar overwinning in de Madrid Challenge zette Jolien D’Hoore haar ambities voor het wereldkampioenschap in Bergen kracht bij. D’Hoore draait al jaren mee met de wereldtop in het vrouwenwielrennen. In haar zog zijn er heel wat talentvolle dames op komst die misschien ooit in haar voetsporen kunnen treden. Bondscoach van de dames elite en dames jeugd Ludwig Willems geeft in zijn ogen de vijf grootste Belgische talenten bij de dames beloften prijs.

Lotte Kopecky
Lotte Kopecky. Foto: Paul Hinninck.

1. Lotte Kopecky, Lotto Soudal Ladies (21)

Ludwig Willems: “Veel mensen vergeten dat Lotte nog altijd maar een belofte is. Ondanks haar jonge leeftijd draait ze al goed mee met de toppers in het vrouwenpeloton. Bij de dames is er geen apart beloftepeloton. Na de juniores draai je als dame belofte onmiddellijk mee met de elites. Veel rensters hebben dan enkele jaren nodig om zich aan te passen, maar Lotte verteerde de overstap zeer vlot. Ze maakt van alle dames beloften de meeste en vooral de snelste progressie. Ze werd dit jaar 5e in de Ronde van Vlaanderen en samen met Jolien werd ze wereldkampioene ploegkoers. Knappe prestaties die doen hopen op meer. Die combinatie met de piste zal ze ook blijven maken. Op de weg zie ik haar eerder als een klassiek type. Op de piste werkt ze toe naar de ploegkoers van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Samen met Jolien wil ze zich volledig toeleggen op dat onderdeel, dus een medaille is zeker mogelijk.”

Kelly Van den Steen
Kelly Van den Steen. Foto: Fabienne Vanheste.

2. Kelly Van Den Steen, Sport Vlaanderen – Guill D’or (22)

Ludwig Willems: “Kelly reed dit seizoen een goed najaar en behaalde een paar ereplaatsen in enkele rittenwedstrijden. Ze heeft een aantal jaren nodig gehad om haar aan te passen. Ook door haar ranke gestalte is het niet altijd gemakkelijk om te presteren in het programma dat ze rijdt. Als klimster heeft ze daarnaast weinig wedstrijden om zich te tonen. Volgend seizoen moet ze naar mijn mening wel een serieuze stap voorwaarts zetten. In de wedstrijden waar er geklommen moet worden, zou ze zeker een aantal mooie resultaten moeten behalen.”

Nathalie Bex
Nathalie Bex. Foto: Franky Schoonvliet.

3. Nathalie Bex, Sport Vlaanderen – Guill D’or (19)

Ludwig Willems: “Nathalie is 1e jaars elite en was bij de junioren een echte topper. Ze won onder meer Gent-Wevelgem en werd zowel op de weg als in de tijdrit nationaal kampioene. Eind vorig seizoen moest ze op het WK in Doha het grote speerpunt van de dames junioren worden. Toen moest ze echter met pijn in het hart afzeggen door een aanslepende knieblessure. Ze bleef sukkelen met haar knie en haar voorbereiding ging de mist in. Nathalie is een echt winnaarstype en wou er onmiddellijk opnieuw staan na haar blessure. Daardoor sloeg ze een paar noodzakelijke stappen over. Toch blijft ze een talent dat we moeten koesteren. We moeten haar vooral de tijd geven om haar beste niveau opnieuw terug te vinden. Ze kan goed tijdrijden en is ook meer van het klassieke type. Volgend seizoen kan ze zich misschien toeleggen op de wedstrijden in de Lotto Cycling Cup. Als ze goed is, kan ze daarin haar ding doen. Via die wedstrijden kan ze zo doorgroeien naar een hoger niveau.”

Saartje Vandenbroucke
Saartje Vandenbroucke. Foto: Paul Hinninck.

4. Saartje Vandenbroucke, Lares-Waowdeals (21)

Ludwig Willems: “Bij de jeugd was Saartje 1 van de beste rensters van het peloton en reeg ze de zeges aan elkaar. Haar 1e 2 jaren als elite gingen wat moeilijker. Ze studeert Bio-Ingenieurswetenschappen aan de Universiteit van Gent en de combinatie met haar sport was niet altijd gemakkelijk. Dit seizoen pakte ze draad weer op. Ze behaalde een aantal mooie ereplaatsen en werd bijvoorbeeld 11e in de Tour of Yorkshire. Ook op het Europees kampioenschap reed ze een degelijke wedstrijd ondanks dat het haar parcours niet was. Saartje rijdt sinds dit seizoen naast de weg ook opnieuw op de piste. Ideaal om de power te kweken die je nodig hebt wanneer de toppers op de weg de wedstrijd openbreken. Die combinatie piste en weg moet ze blijven aanhouden.”

Fenna Vanhoutte
Fenna Vanhoutte. Foto: Franky Schoonvliet.

5. Fenna Vanhoutte, Lotto Soudal Ladies (20)

Ludwig Willems: “Net als Saartje was Fenna bij de jeugd 1 van de betere rensters die we hadden. In 2016 kende ze een moeilijk jaar bij haar overstap naar de elites en liep ze wat verloren. Dit seizoen herpakte ze zich en ze behaalde een aantal mooie resultaten. Ook op het Europees kampioenschap presteerde ze naar behoren, maar in de finale kwam ze net dat tikkeltje tekort. Fenna heeft een sterk eindschot en moet die troef zeker gebruiken. Nu moet ze vooral meer op internationaal niveau rijden om zo sterker te worden. Tijdens de Boels Rental Ladies Tour zag ze serieus af. Toch reed ze uit en dat is belangrijk in haar ontwikkeling als renster. Volgend jaar moet ook Fenna een aantal stappen zetten.”

Bossuyt, Rotman en Castrique

Ludwig Willems: “Ook bij de dames juniores komt er heel wat aanstormend talent aan. Lotte Rotman en 1e jaars Shari Bossuyt staken er dit seizoen bovenuit bij de juniores. Naast die 2 heb je ook Alana Castrique. Na een moeilijk 2016 door een blessure stond ze er dit seizoen weer. Die prestaties werden dan ook beloond met een selectie voor de weg- en tijdrit op het WK in Bergen. In de wegrit komen ook Lotte en Shari aan de start. Shari zal daarnaast net als Alana in de tijdrit starten. Dat zijn 3 dames die mogelijks een succesvolle toekomst tegemoet gaan. Shari blijft volgend jaar wel nog junior. Bij Lotte en Alana wordt het ook weer afwachten hoe ze de overstap naar het elitepeloton zullen verteren.”