Anno 2018 gaat de Giro van start in Israël. Het is de 13e keer dat de Ronde van Italië een Grande Partenza buiten de Italiaanse landsgrenzen heeft opgezocht, maar veel meer nog: voor het eerst in de geschiedenis vertrekt een grote ronde buiten Europa! Israël organiseert de 1e 3 etappes van de Corsa Rosa en dat begint met een individuele tijdrit in Jeruzalem, gevolgd door 2 sprintetappes.

De Giro 2018 begint dus op 4 mei met een individuele tijdrit van 10 km langs de muren van de Oude Stad. Er zijn heel veel bochten, dus het wordt een technische bedoening. Bovendien zijn er ook veel up and downs, wat de lastigheidsgraad nog wat meer doet toenemen. De renners zullen ook langs het parlement (Knesset) en de historische muren rijden. De aankomst ligt bergop, het begint gestaag, maar het einde is best veeleisend. Voor de liefhebbers!

De 1e rit in lijn vertrekt in Haifa en komt 167 km verder aan in Tel Aviv. Na het begin draait de route rond Acri en bevat de eerste GPM (KOM) van deze Giro in Zikron Yakov. Het 2e deel van de route gaat in hoofdzaak over vlakke wegen, met de laatste kilometers gedeeltelijk binnen de stad Tel Aviv en de eindstreep aan de kust.

De 3e etappe op Israëlische bodem gaat over 226 km van Be’er Sheva zuidwaarts richting Eilat, dat aan de Rode Zee ligt. Na de opwarming leiden enkele vermakelijke beklimmingen het peloton naar de Negev-woestijn en vervolgens naar de kustlijn van de Rode Zee. Eens voorbij de stad Mitzpe Ramon leidt een lange afdaling naar de finish in Eilat.

Tot slot: Gino Bartali zal geëerd worden in deze Giro. Bartali’s naam staat sinds 2013 gegraveerd op de ‘Wall of Honour’ in de ‘Tuin van Rechtvaardigheid’ in het monument van Yad Vashem in Jeruzalem. Bij die plechtigheid waren overigens ook oud-winnaars Alberto Contador en Ivan Basso aanwezig.

Enkele beelden van Jeruzalem, Haifa, Tel Aviv, de Negev-woestijn en Eilat.