De winnaar van het WK in Richmond en van dat in Doha heeft de ongeziene triplé verwezenlijkt in het Noorse Bergen. Peter Sagan was vooraf dan wel de uitgesproken favoriet voor zijn concurrenten, en ook in nagenoeg alle media ter wereld stond hij met de meeste sterren bovenaan genoteerd. Maar koers blijft koers en er moesten nog steeds 267 en een halve kilometer gestreden worden in de Noorse havenstad. Maar aan het eind was daar toch weer ‘Peter De Grote’. ‘Peter De Grootste’ moeten we nu wel zeggen, als het op WK’s aankomt.
Wie had hem al gezien voor de vaste camera op de laatste rechte strook richting de finishlijn op Festplassen? Wellicht niemand. Maar plots was hij daar, Peter Sagan. Samen met thuisrijder Alexander Kristoff snelde hij naar de meet. Het Noorse publiek ging in extase en hield na de meet de adem heel erg diep in. Want Kristoff – de wereldkampioen van Geelong 2010 en zo de bodemlegger voor dit WK in Noorwegen – en Sagan waren elkaar waard en scheidden zich af van hun concurrenten. Vanuit frontaanzicht was niet uit te maken wie nu net wereldkampioen was geworden, maar uiteindelijk had Sagan wel de meeste punch in de benen, zo bleek even later bij de finishfoto.
Acteur
Vooraf was Sagan als een acteur naar Noorwegen gekomen – in zijn goede ouwe getrouwe stijl, zoals alleen hij dat kan. Op een moment dat heel het peloton al lang in het land van de Vikings was geïnstalleerd en met hen ook alle entourage en zelfs de Slowaak zijn uitgebreide schare fans, kwam Sagan omzeggens 48 uur voor de belangrijkste koers van het jaar met een privéjet naar de plaats van delict.
Alle potentiële favorieten en outsiders hadden hun persconferentie al een eeuwigheid achter de rug, toen Sagan ook de pers te woord stond, ergens ver weg van waar de wielergekte de stad inpalmde. Een verkenning had hij dan ook laten schieten. “We moeten 11 keer over die berg (Salmon Hill, red), na 2 keer zal ik wel door hebben hoe het in elkaar steekt, zeker?”, grijnsde hij aan de vooravond van zijn derde wereldtitel op rij.
Scarponi en de mama van zijn kindje
Het Nad Tatrou sa blýska, het Slowaakse volkslied, klonk alweer luid op Torgallmenningen. Dat gebeurde nadat Sagan – weg lange lokken, welkom kort kopje – zijn flashinterview al had gegeven. En daarin toonde hij weer zijn fantastische persoonlijkheid. Hij droeg zijn historische wereldtitel op aan zijn Italiaanse vriend Michele Scarponi, die morgen/maandag 25 september dag op dag 1 jaar geleden verongelukte tijdens een trainingsritje nabij zijn woonplaats. Sagan wenste de familie van L’Aquila di Filottrano veel steun bij het verwerken van hun verdriet.”
Daarnaast had Peter Sagan nog iemand in het bijzonder te bedanken: zijn lieftallige vrouw Katarina Smolkova. Eind dit jaar schenkt zij Peter Sagan immers een 1e kindje, en zo wordt de kersverse wereldkampioen straks ook kersvers vader. Wat een jaar voor Peter Sagan!
Historie
Uiteraard had de 3-voudige wereldkampioen het ook over de koers zelf. “Het was echt onmogelijk om te voorspellen wie deze koers zou winnen op dit soort parcours”, zei hij eerlijk. “Zelfs bij de laatste passage op Salmon Hill gebeurde er vanalles, renners reden weg, andere groepjes smolten weer samen.” Maar aan het eind won hij dus toch maar netjes. Alweer.
Een historische overwinning, want Sagan is zo de 1e renner in de geschiedenis die 3 keer op rij de wereldtitel binnenrijft. 5 renners voor hem hadden die poging al gewaagd na hun WK-zeges: de Belgen George Ronsse in 1928 en 1929, Rik Van Steenbergen in 1956 en 1957 en Rik Van Looy in 1960 en 1961. En ook de Italianen Gianni Bugno in 1991 en 1992, en Paolo Bettini in 2006 en 2007.
Tot slot had Peter Sagan op de persconferentie ook nog enkele uitsmijters – hoe kan het ook anders. Een bloemlezing.
1/ “De wereld zal er wel niet door veranderen, denk ik, maar ja, voor mij is dit wel een mooie overwinning.”
2/ Tegen Kristoff: “Je moet niet treuren, nu kan je volgend jaar je nieuwe truitje tonen.” (dat van zijn nieuwe ploeg Astana, red)
3/ “Volgend jaar in Innsbruck is het parcours niks voor mij met al dat klimmen, maar dat is niet erg, dan heb ik wat langer vakantie.”
4/ “Mijn strategie? Euh…. No Strategy…”