Toch een beetje opvallend in de uitslag van de Superprestige in Gieten is de naam van Denise Betsema. De 24-jarige Texelse komt uit het mountainbiken, is mama van een zoon en dochter én stort zich komende winter volop op het veldrijden. Betsema wil meer UCI-punten verzamelen om nog meer in de frontlinie te kunnen crossen. Dat belooft!

Denise, 11e in Gieten! Sterk!

Denise Betsema: “Bedankt! Ik ben zelf ook blij met het resultaat, al had een top 10-klassering natuurlijk nog mooier geweest. Maar ik kijk met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd.”

Je doet voornamelijk mountainbiken, waarom dan toch de Superprestige gedaan?

Denise Betsema: “De Superprestige in Gieten was vorig jaar mijn állereerste cyclocrosswedstrijd. Dit jaar stond vast dat ik hier weer wilde starten, want deze cross in eigen land en als 1e wedstrijd uit de Superprestige vond ik vorig jaar een mooie en leerzame ervaring. Ook leek het mij fijn om me hier te kunnen meten met de snelste dames.”

Wil je dit seizoen meer focussen op de cross? Want je was ook al in Eeklo en Neerpelt te zien…

Denise Betsema: “Afgelopen seizoen heb ik een sterk mountainbikeseizoen gereden, maar toch heb ik besloten om me de komende jaren meer op de cross te gaan richten. Vorig jaar begon ik met veldrijden en deze discipline heeft mijn hart gestolen. De vele crossen, mooie parcoursen, enthousiaste toeschouwers en het hele wereldje rondom de cross vind ik geweldig. Mijn doel is om dit jaar UCI-punten te scoren, dus ik zal veel crossen gaan rijden. Met meer UCI-punten hoop ik zo snel mogelijk betere startposities te kunnen innemen.”

Je woont op Texel. Ideaal om te fietsen/trainen?

Denise Betsema: “Texel is een prachtig eiland om te fietsen en te trainen. Ik woon hier al mijn hele leven en heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin. We hebben hier naast bos, duinen en heide natuurlijk ook ontzettend veel strand. Mijn trainingen zijn hierdoor erg afwisselend, de Texelse natuur is prachtig.”

Op je 18e werd je een 1e keer zwanger. Een bewuste keuze?

Denise Betsema: “Toen ik in mijn examenperiode op de HAVO zat, bleek ik zwanger te zijn. Dat was totaal onverwacht maar wel gewenst. Jukka (5) werd geboren en samen met mijn vriend zaten we op een roze wolk. Het ouderschap vonden wij erg leuk en 2 jaar later werd zijn zusje Wolf (3) geboren. Wij waren onverwacht jonge ouders geworden. Het leek ons leuk en praktisch om 2 kindjes te hebben: weinig leeftijdverschil tussen broer en zus, maar ook zou ik mijn sport in de toekomst niet meer moeten onderbreken voor een zwangerschap. 2 kinderen zijn wat ons betreft perfect!”

Welke invloed had dat op jouw ambities om te fietsen?

Denise Betsema: “Toen ik 18 was zat ik in mijn belofteperiode en was mijn doel om met mountainbiken de nationale selecties te halen. Dat werd onderbroken door mijn zwangerschap, en toen ik 4 jaar later terug was in het mountainbiken was mijn belofteperiode voorbij. Vorig jaar maakte ik zonder verwachtingen mijn comeback en tot mijn verbazing haalde ik de ene na de andere overwinning binnen. Nationale overwinningen maar ook podiumplaatsen op internationaal niveau. Daardoor stelde ik al snel mijn ambities bij en zette mijn zinnen dit jaar op het winnen van het eindklassement van de Benelux Cup mountianbiken. Zo sluit ik een mooi mountainbikeseizoen af, maar zoals gezegd zal ik mij de aanstaande jaren meer op de cross richten. In de toekomst hoop ik op professioneel niveau te mogen crossen, mijn ambities liggen vrij hoog.” (lacht)

Hoe verdeel je tijd tussen gezin, fietsen en werk?

Denise Betsema: “De combinatie mama zijn en fietsen, betekent soms veel plannen. Ik zit in mijn laatste jaar HBO Toegepaste Psychologie (thuisstudie), werk in de fietsenwinkel van mijn ouders en daarnaast heb ik natuurlijk een druk trainingsschema. Voor het hele gezin en in de familie staat veel in het teken van mijn sport. Maar ik denk dat dit niet veel anders is bij een gezin waarbij het vaderschap wordt gecombineerd met topsport. Natuurlijk zie ik wel verschil met de dames die geen moeder zijn. Maar wanneer ik na de wedstrijd van mijn fiets afstap en mijn kinderen komen op me afgerend, dan weet ik weer wat een mooie en weloverwogen keuze het is geweest om moederschap te combineren met topsport.”

Fotomateriaal: Kristel Van Gilst.

Total
175
Shares