Zondag 8 oktober 2017 vierde Annemiek van Vleuten haar 35e verjaardag. Dat ze haar top bereikt op een voor vele topsporters pensioengerechtigde leeftijd hoeft geen verrassing. Van Vleuten is een laatbloeier in de koers. Pas op haar 21e stopte ze met voetballen en kocht een 2e hands fiets van Jan Janssen. De klimster uit Wageningen, die op de weg voor het Australische Orica-Scott uitkomt, is dus een echte liefhebster, getuige eveneens daar van haar succesvolle optredens in liefst 5 wielerdisciplines.

Winnen bovenop de Izoard. Van Vleuten deed het!

Weg

Dat Annemiek van Vleuten een stevig potje kan fietsen, toonde ze in 2012 door Nederlands kampioene op de weg te worden. Die overwinning kon tellen, want Van Vleuten had het jaar voordien een maand of 5 op 1 been gekoerst na een ingrijpende operatie aan de liesslagader – die haar carrière overigens fel in het gedrang bracht. “Een waanzinnige beloning na zo’n heftige periode”, noemt ze het zelf. Een jaar eerder had ze overigens al eventjes de Ronde van Vlaanderen gewonnen! De jaren die volgden rijfde ze zo nu en dan een etappezege in de wacht, met als grootste klankbord die van 2014 in de Giro Rosa. Maar nooit toonde Van Vleuten zich zo outstanding als afgelopen maanden. Ze won de Cadel Evans Great Ocean Road Race, de Durango-Durango Emakumeen Saria, een etappe in de Emakumeen Bira en het eindklassement van de Boels Ladies Tour. In de Giro Rosa veroverde ze de paarse puntentrui, de groene bergtrui en won ze het bergklassement, na eerder de 2e etappe te hebben gewonnen. In La Course haalde ze als een bezetene uit op Col d’Izoard en maakte het vervolgens af in de achtervolgingskoers in Marseille.

Annemiek van Vleuten
Net veroverd. Annemiek van Vleuten wereldkampioene tijdrijden, Bergen 2017. Foto: Jannie Dreessen.

Tijdrijden

De voorbije 5 jaar kwam de Wageningse meermaals dominant uit de hoek in de strijd tegen de klok. Het begon in 2012 met proloogwinst in de GP Elsy Jacobs en de Ronde van Toscane, aangevuld met een zilveren medaille op het NK. Ze werd intussen 3 keer Nederlands kampioene en de ene proloog/tijdrit volgde de andere op. Ook op het allerhoogste niveau à la Giro Rosa en Emakumeen Bira stond ze haar vrouwtje. Ze pakte brons op de Europese Spelen van Bakoe 2015. Het stond in de sterren geschreven dat Annemiek van Vleuten met die wereldtitel tijdrijden zou gaan lopen op een zwaar parcours als dat van Bergen 2017, al moet je het toch nog altijd maar doen!

Mountainbike

Geweldig veel heeft Van Vleuten niet met mountainbiken. Maar wie kan fietsen, een grote motor heeft en van het spelletje houdt…. In 2015 werd Van Vleuten al eens 2e op de Nederlandse kampioenschappen en zondag schreef ze haar 1e nationale titel op haar palmares. Tijdens de Bart Brentjens Challenge in Eijsden, die geldt als het NK voor marathon-mountainbikers. In de Limburgse modder toonde Van Vleuten zich de sterkste vrouw van het pak.

Veld

Ze had zich al ingeschreven voor de openingsmanche van de Superprestige in Gieten alvorens ze naar het Noorse Bergen was getrokken. Ervaring in het veld had ze niet of nauwelijks, maar omdat ze die ochtend in Gieten een lezing kwam geven, had Van Vleuten de organisatie toch maar gepolst of ze niet gewoon mocht meefietsen bij de dames elite. Dat mocht uiteraard, ook vóór haar wereldtitel. Het heeft het publiek een extra trigger gegeven om naar Drenthe af te zakken. Van Vleuten zou met het rugnummer 17 uiteindelijk 29e finishen op een zwaar en technisch parcours.

Modderbadje tijdens de NK marathon-mountainbiken. Foto: Annemiek Van Vleuten.

Piste

Van het WK tijdrijden en dat op de weg, naar het veld en vervolgens de mountainbike op. Dat Van Vleuten een echte liefhebber is was al duidelijk, maar ze krijgt er geen genoeg van. De Wageningse is momenteel in volle voorbereiding op…. de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Berlijn, die op 19 oktober 2017 van start gaan. Van Vleuten wil naar eigen zeggen gaan verkennen of ze zelf iets te zoeken heeft op de piste. Ze focust zich op de individuele achtervolging en zou ook plannen hebben om die discipline aan te doen op de wereldkampioenschappen van begin volgend jaar in Apeldoorn.