Eerst het goede nieuws: Thalita de Jong rijdt in 2018 voor het nieuwe Footlogix-Experza van Christel Herremans. Een frisse wind die absoluut noodzakelijk was, want Lares-Waowdeals bleek niet de goede match voor de 23-jarige Ossendrechtse. Maar om van die transfer een succes te maken, is nog heel wat werk nodig. De Jong heeft er namelijk een zéér zwaar seizoen opzitten waarin ze meer pijn leed dan dat ze op de fiets kon zitten. Een monoloog van de wereldkampioene veldrijden 2016.

Thalita de Jong: “Het ging in de maand april heel erg slecht met me. Ik nam een rustperiode, gevolgd door een buitenlandse stage met de Nederlandse Topsport Selectie in mei. Daar bouwde ik weer wat positieve energie. Door een andere omgeving, andere meiden en een andere structuur voelde ik me weer beter worden. Helaas werd ik eind mei, maar vooral begin juni in zelfs de kermiskoersen alweer ‘teruggefloten’. Ik kwam niet meer voor uit. Halverwege juni ben ik naar een second opinion fysiotherapeut in België gegaan om te zien of er toch iets gevonden zou kunnen worden. Bleek dat mijn sacrum scheef stond en mijn onderste ruggenwervels geblokkeerd waren, waardoor ook het zuurstoftransport naar de benen verminderd werd.”

“In december 2016 en januari 2017 ben ik in het cyclocross 3 keer hard gevallen. In december 2016 heb ik achteraf gezien ook nooit meer op mijn hoge niveau gepresteerd. Ik vertrok toen op stage om er nog wat puntjes op de i te zetten, en won na mijn stage de cross in Zonnebeke. De dag erna, in de Wereldbeker van Hoogerheide, viel ik na 3 minuten koers heel hard en liep een mediale scheur op boven de knie. Tijdens een van die valpartijen is wellicht alles scheef komen te staan en heb ik dit door wedstrijden te rijden en te trainen enkel maar vaster gereden. Vandaar kwam ik ook niet meer vooruit in april.”

Geblokkeerd

Thalita de Jong: “Samen met een orthopeed in het AZ van Herentals en de kine zijn we aan de slag gegaan. Veel massages, manuele therapie, kraken, etc.. Ook moest ik sinds juli dagelijks oefeningen doen om mijn rug te versterken. Het ging de betere kant op na een maand investeren in de juiste trainingen op de fiets in combinatie met de vele oefeningen naast de fiets. Ik begon weer te koersen, won 2 van de 3 kermiskoersen waar ik aan mee deed, maar dit voelde ongelofelijk slecht. Nog steeds benen die na een bepaalde tijd gewoon blokkeerden.”

“Ik reed alsnog de Holland Ladies Tour, de Lotto Belgium Tour en de Madrid Challenge. Enkel de Holland Ladies Tour was goed, halverwege de Lotto Belgium Tour reed ik weer alles vast en blokkeerde alles weer in mijn hele bovenlijf en benen. Na Madrid vertrok ik voor een korte vakantie, om te herstellen – zonder fiets. Tijdens een rondje hardlopen ontstonden er na 5 minuten al hevige pijnen – wellicht verkrampingen – in mijn beide bovenbenen. Ik moest terugdraaien, maar kon nauwelijks meer wandelen, zoveel pijn deed het in de benen. Of dit vanuit de rug kwam, is tot op heden niet duidelijk. Er kan geen verband gelegd worden tussen de rug en die benen toen.”

Koersen

Thalita de Jong: “Kort samengevat over de MRI-scan: geen sterke rug meer, lichte degeneratie van de tussenwervelschijven, maar geen hernia. In het bloed is er nog steeds een hoge spierschade te zien, dus we houden dit in de gaten door om de zoveel tijd nieuw bloed te laten prikken. Een aantal andere waardes zijn ook licht verhoogd, maar dat zou geen probleem mogen zijn. Ik ben met mijn trainster en de trainer vanuit de fitness gaan samen zitten na het verslag van de artsen en we hebben een plan opgesteld. Ik moet proberen dagelijks oefeningen te doen voor de rug: mobiliteits- en coretraining.”

“Sinds het weekend van 21-22 oktober ben ik de wielertrainingen opnieuw gaan oppakken. Ik heb hiervoor verplicht een rustperiode moeten inlassen, na gegevens van een nieuwe inspanningstest en bloedwaarden. Ik was helemaal op en moest eerst zien dat ik terug was opgeladen. Mijn trainster heeft nu voor 2 weken een schema opgesteld om rustig terug op te bouwen. Naast de oefeningen thuis ga ik vanaf deze week ook een aantal lichte krachttraining doen om rug- en bilspieren sterker te maken. Dat moet in goed overleg, want mijn lichaam moet voldoende tijd hebben om te herstellen. Momenteel doe ik 2 trainingsdagen en dan een rustdag.”

Bloedvaten

Thalita de Jong: “Ik heb ook contact gehad met een vaatspecialist in het ziekenhuis in Eindhoven. Daar heb ik over een maand een afspraak mee – die drukke agenda van die arts valt toch wat tegen. Dit om te zien of er iets in de bloedvaten te zien is. Ik kan namelijk niet in de beugel rijden, want dan verzuren de benen nog sneller.
Wellicht gaat het al wel beteren wanneer ik weer wat kracht in de benen heb. Maar om alles uit te sluiten is dit ook een belangrijke persoon om bij langs te gaan. Hij zal mijn bloedvaten controleren en al dan niet mogelijke vaatvernauwingen zien.”

“Zoals hierboven vermeld ben ik afgelopen weekend terug begonnen met fietstrainingen. Ik kan dus moeilijk aangeven hoe mijn huidige fysieke toestand is. Wat wel beter is: ik slaap weer. Ik heb afgelopen jaar door allerlei dingen bijna niet meer geslapen en dat is niet bevorderlijk. Ik voel mij sinds 2 weken weer fitter. Daarvoor had ik rond de klok van 14 uur altijd een dip en werd ik moe voor de rest van de dag. Ik zit dus heel ver van mijn topniveau. Het is nu vooral belangrijk om terug fit te geraken en trainingsarbeid aan te kunnen zonder dat ik steeds te veel vermoeid raak of alles in mijn lichaam weer blokkeert. De verhouding rust en training moet dus in orde zijn, ook belangrijk om wekelijks langs te blijven gaan bij de masseur en de fysio.”

Taarten bakken

Thalita de Jong: “Ik heb dit jaar helaas veel mentale probleempjes gehad, dat kwam in eerste instantie doordat ik fysiek niet mee kon met de rest en dat gaat aan je vreten, zeker als je weet op welk niveau je gezeten hebt en waar je vandaan komt. Ik ben er nu een beetje bovenop aan het komen, al zijn er altijd momenten waarop het door omstandigheden even wat minder gaat. Echter probeer ik nu veel andere dingen te doen, zoals een high tea met vriendinnen, een weekendje weg met mijn vriend, taarten en cake bakken, hier en daar eens langs bij vriendinnen of ploeggenoten voor een lunch en een leuke babbel.”

“De afgelopen weken waren heel zwaar voor me, omdat ik ook nog eens langs allerlei dokters en ziekenhuizen moest om testen te doen en echo’s en MRI’s te laten maken. Dat kost en vergt veel energie van iemand die niet 100% fit is. Daarom is het goed dat ik ook leuke/andere dingen kan doen om terug in orde te geraken. In 2017 heb ik eigenlijk te veel gedaan. Ik heb te veel – misschien wel te hard? – getraind op de momenten dat dat niet moest en had nooit lang genoeg een periode om volledig te herstellen.”

Nog geen topniveau

Thalita de Jong: “Het vervelende is dat ik in juni pas een oorzaak kwam te weten, wat mij toen wel geholpen heeft om het echt wat rustiger aan te doen. Ook heb ik als renster een aantal verplichtingen naar de ploeg toe en voor mij was het eerst moeilijk te zeggen wat het probleem was. Als je zegt dat je benen blokkeren, dan is dat voor buitenstaanders vaak moeilijk te begrijpen. Zeker als je ook nog 5 wedstrijden wint en nog steeds in de aanval blijft gaan. Het kan er voor de buitenwereld ‘goed’ uitzien, maar voor mij persoonlijk voelde het rampzalig en dat was het dus ook.”

“Toch ben ik blij dat ik met mijn entourage een traject heb uitgezet om volledig te focussen op volledig herstel en dus alle oorzaken te vinden. Op dit moment denk ik niet aan het terug vechten naar mijn topniveau. Ik wil nu de focus leggen op gezond en fit worden en terug de goede kant opgaan. Ik denk dat dat veel belangrijker is op dit moment.”

Fotomateriaal: Paul Hinninck.

Total
1
Shares