Meer dan 12.000 kilometer bewegwijzerde fietspaden! Zwitserland is meer dan de Col du Grand Saint-Bernhard of de Albulapas beklimmen. Het land van BMC en Fabian Cancellara is veelzijdiger dan je zou denken. Waar anders dan in Zwitserland vinden (recreatieve) wielrenners en toerfietsers zoveel afwisseling in landschap op zo’n kleine oppervlakte?

Door © Hans Hillewaert / , CC BY-SA 3.0, Link

Zwitserland past als themaland perfect bij sportieve en recreatieve fietsers. Geen massatoerisme, maar des te meer ongerept natuurschoon. Niet alleen trekt het land al ruim 100 jaar outdoorliefhebbers aan met zijn fenomenale bergen, meren, gletsjers en bossen. Ook heeft het in de afgelopen decennia een fietsinfrastructuur ontwikkeld waar weinig andere landen aan kunnen tippen. Voor racefietsers, recreatieve wielrenners en ook voor mountainbikers zijn routenetwerken uitgezet op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

Zwitserland telt meer dan 12.000 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes. Bovendien zijn de opstappunten van die routes makkelijk bereikbaar met bus, trein of boot, die met de spreekwoordelijke Zwitserse stiptheid vertrekken en arriveren. Met een e-bike of e-mountainbike krijgen trouwens ook minder getrainde fietsers de mogelijkheid het natuurschoon van de Alpen te ontdekken. Bovendien is logement er altijd heerlijk. Meer dan 70 hotels zijn in het bijzonder geschikt voor fietsers en maken deel uit van de ‘Swiss Bike Hotels’. Dat zo’n keten bestaat, doet alleen maar het beste vermoeden.

Von Yesuitus2001 at de.wikipedia, CC BY-SA 2.5, Link

Verkenning

Fietsen door Zwitserland doet je kennismaken met onder meer de Rheinroute, de Rhôneroute en de Juraroute. Op die manier krijg je het land in al zijn facetten te zien. De groene rivierdalen van Rijn en Rhône met bossen, wijngaarden en historische steden als Basel, Staffhausen, Stein am Rhein, Chur, Brig en Sion bieden aangename fietsroutes. De oevers langs de uitgestrekte Bodensee met de bruisende stad Konstanz trekken als een magneet fietstoeristen uit vele landen aan. De Alpen worden overgestoken via de indrukwekkende Oberalppas en Furkapas. Het Meer van Genève met de mondaine steden Montreux, Lausanne en Genève heeft dan weer een soort mediterrane charme. Tot slot verrast de ruige Jura met veel landelijk schoon, stille natuur en onbekende stadjes als Vallorbe, La-Chaux-de-Fonds en Saint-Ursanne.

Maar vooraleer je er zelf aan begint, kan je natuurlijk maar beter voorbereid zijn. Op Bike Motion Benelux zal je alvast je geding wel vinden. Terrassen met Zwitserse specialiteiten, lezingen over fietsen in Zwitserland, alpenhoornblazers of fietsen testen tegen een Zwitsers decor. Als je als bezoeker de ‘Grand Tour of Switzerland’ volgt, zal je keer op keer verrast worden door de veelzijdigheid van Zwitserland. Door mee te doen met de uiteenlopende activiteiten kan je bovendien mooie prijzen winnen.

Dé optimale voorbereiding op jouw fietsseizoen start je op Bike MOTION Benelux, van 2 t/m 4 maart 2018, in de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs is dus verschoven naar het voorjaar! Waarom? Het is de start van het fietsseizoen en het moment waarop ieders wielerbloed weer sneller begint te stromen. Bike MOTION Benelux belooft weer een knap event te worden. En daar kun je niet vroeg genoeg bij zijn. Scoor nu alvast je tickets online. Dan ben je bovendien ook nog voordeliger uit. In plaats van €16 aan de kassa, betaal je nu €12,50! Koop hier je ticket met korting!