Geen Sophie de Boer bij Breepark woensdag op de Koppenberg en dus ging alle aandacht van manager Camiel van den Bergh naar Geerte Hoeke. De 27-jarige renster uit Maaren is nog maar aan haar 4e jaar fietsen toe, maar zoals ze nu bezig is wacht haar snel een profcontract. Wij liepen op de Koppenberg 40 minuten in het spoor van de Nederlandse delegatie.

“De Koppenbergcross is Geerte op het lijf geschreven”, vertelt Van den Bergh ons op weg naar de materiaalzone. Het is dan al half 2 door en dus is het spoeden geblazen. Kan niet anders dan dat we Hoeke zo meteen weer in de frontlinie gaan zien. “Klimmen kan ze als de beste, hoewel ze nog maar 4 jaar met de fiets rijdt”, zegt de teammanager. “Geerte begon op de weg te fietsen via een vriend, maar het technische gedoe in het veld spreekt haar meer aan. Vorig jaar werd ze hier al 6e.

Podium!

Bij de 1e passage van de rensters aan de materiaalpost is er al enig kaf van het koren gescheiden en Hoeke zit rond de 5e positie, ergens tussen Nikki Brammeier en Kim Van de Steene. “Een zeer goede start, maar dat verbaast me niet”, zegt Van den Bergh. “Normaal moet ze hier rond de 10e plaats kunnen finishen, maar er zijn een aantal rensters niet, zoals Sophie. Dat opent perspectieven en is zeker geen nadeel. Iedereen maakt zijn programma en keuzes moeten er nu eenmaal altijd worden gemaakt.”

Van den Bergh zegt dat zijn poulain dit seizoen nog wat progressie kan maken. “De bedoeling is dat ze tegen einde dit seizoen bij de top 10 gaat horen”, legt hij uit. “Gezien haar progressiecurve moet dat haalbaar zijn. Zoals ik alzei rijdt ze nog niet zo lang, ze heeft altijd voorrang gegeven aan haar studies en in december zal ze die normaal gezien volledig afronden. Het is onze ambitie om haar tegen volgende winter een profcontract te geven. Vervolgens zou ze de komende 2 jaar nog moeten kunnen doorgroeien zodat ze elke week kan meestrijden voor het podium.”

Tábor

De Nederlander richtte zelf de Bredase Breepark-ploeg op en heeft dit seizoen naast Sophie de Boer en Geerte Hoeke ook Veerle Goossensin de rangen. “De ploeg is een idee van mij en Servais Knaven”, zegt Van den Bergh. “Ik ben zelf 3 jaar prof geweest en kende Servais – nu ploegleider bij Team Sky – als renner en als vriend. Servais is er na 2 maanden uit ons project gestapt, maar ik heb doorgezet.”

Intussen is Geerte Hoeke in de laatste ronde gekomen en heeft ze net het onderspit moeten delven tegen Van de Steene, zodat een 6e stek haar deel is. “Ik ben tevreden”, besluit Van den Bergh. “Na haar betrekkelijk goede start is ze wat teruggevallen, maar ze heeft toch tempo kunnen blijven rijden. Dat stemt me tevreden.” En nu het EK in Tábor! “Daar moet ze top 15 ambiëren, want vorig jaar reed ze op dat parcours al 3e. Ik denk dat ze er rond de 12e of 13e plaats kan rijden.”