We hebben hem bij de beloften al veel mooie dingen zien doen deze herfst. De 21-jarige Thomas Joseph is dan ook terecht zeer tevreden met zijn seizoenstart in het veld. De crosser van Marlux-Napoleon Games is aan zijn 3e seizoen toe bij de beloften en hoopt straks prof te worden. Zijn EK was met een 16e plek geen schot in de roos, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Het gaat dit seizoen voortreffelijk met jou, Thomas!

Thomas Joseph: “Klopt. Het is de bedoeling om mijn 3e jaar bij de beloften een constant seizoen te rijden, zonder te veel downs. Tot hiertoe heb ik niet te klagen, het loopt inderdaad voortvarend. Ik heb nog geen grote uitschieters gekend, maar af e toe een piek naar boven, zoals mijn 3e plaats in de Superprestige van Zonhoven, is natuurlijk mooi meegenomen. Op de Koppenberg 4e worden was trouwens ook heel mooi. Vorige week in Ruddervoorde kwam ik ten val en daardoor liep het wat minder, mijn rug was geblokkeerd. En dus stond ik wat verder in de uitslag. Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden.”

Hoe ben je het voorbije jaar geëvolueerd?

Thomas Joseph: “Ik heb de zomer wat anders aangepakt dan normaal, ben wat minder wedstrijden gaan rijden. In de plaats daarvan heb ik meer duurtrainingen ingelast en ben ik zelfs voor 2 weken op eigen hutje op stage getrokken naar Les Deux Alpes. Mijn vriendin is wel mee geweest, maar ik heb er toch vooral goed getraind. In ieder geval heb ik mijn explosiviteit minder aangesproken deze zomer en ik hoop dat dat nu en komende maanden zijn vruchten afwerpt. Richting de kampioenschappen hoop ik nog iets sterker te worden.”

Wat zijn je grootste werkpunten?

Thomas Joseph: “Het is toch vooral zaak om mijn terugval in de wedstrijden wat meer te gaan beperken. Ik heb nog te vaak momenten dat ik er in de laatste of de voorlaatste ronde door zak. Daar moet ik echt hard aan werken.”

Je woont in Kemmel in het Heuvelland. Doe je de Kemmelberg elke dag?

Thomas Joseph: “Haha, nee eigenlijk nooit. Enfin, toch heel weinig. Als ik hem 2 keer op een jaar omhoog fiets, dan zal het veel zijn. Ik doe hem totaal niet graag, met die kasseien is het klote. (lacht) Soms doe ik in de buurt eens een crosstraining en steek ik hem erin, maar het gebeurt zelden.”

Waar situeer je jezelf in de beloftencategorie?

Thomas Joseph: “Net achter de top 3, top 4. Als je de eerste 3 op de Koppenberg ziet rijden (Tom Pidcock, Eli Iserbyt en Jens Dekker, red), dat is nog een niveautje hoger. Daarachter zit een brede kern met allemaal coureurs die elkaar een beetje waard zijn. Daar zit ik wel bij. Als ik wat minder ben, rij ik 8e, ben ik wat beter, dan is het 4e of 5e.”

Je hebt nog een broer, Stijn, die 10 jaar ouder is en ook heeft gekoerst. Steek je nog iets op van hem?

Thomas Joseph: “Zeker! We zijn met z’n 3’en thuis en we hebben een prima relatie. We schieten goed op met elkaar. Stijn rijdt zelf ook nog altijd heel goed met de fiets en af en toe probeert hij eens mee te gaan op training met mij. Hij heeft 3 jaar bij de profs gereden, dus die ervaring van hem kan ik wel gebruiken.”

Hoe kijk je vooruit?

Thomas Joseph: “Zoals gezegd hoop ik een constante lijn te trekken, zodat ik volgend seizoen een plaatsje bij de profs in de wacht kan slepen. Dat zou een droom zijn. Om die ambitie kracht bij te zetten, ben ik alvast gestopt met werken. Daarna zien we dan wel.”

Bedankt en veel succes, Thomas!