Met 16 zeges werd Timothy Dupont in 2016 de Belgische zegekoning. Na zijn succesjaar werd 2017 een jaar om snel te vergeten voor de sprinter uit Bredene. De West-Vlaming sukkelde met valpartijen en blessures, het leek alsof hij het winnen verleerd was. Ook kwam het tot een breuk met zijn ploeg Veranda’s Willems-Crelan. Na een knap seizoenseinde met onder meer zeges in de GP Jef Scherens is Dupont er meer dan ooit op gebrand om volgend jaar in de kleuren van Wanty-Groupe Gobert opnieuw van zich te laten horen. “2017 is een goede levensles geweest en heeft me mentaal sterker gemaakt.”

Timo, hoe zit het met de voorbereiding?

Timothy Dupont:”Na de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen nam ik 12 dagen rust, waarna ik langzaamaan opnieuw begon te trainen. De voorbije weken deed ik ook wat andere sporten, zoals fitness en lopen. Het was een moeilijk jaar voor me. Met mijn 3 overwinningen in de laatste maanden van het seizoen kon ik toch met een goed gevoel de winter in.”

Na het topjaar 2016 volgde het rotjaar 2017. Heb je zelf al een idee waar het misgelopen is?

Timothy Dupont: “Sommige mensen beweren dat ik een slechte winter had. Toch klopt dat niet, want ik had naar mijn aanvoelen zelf een betere winter dan het jaar voordien. In het begin van het seizoen had ik gewoon veel te vaak pech, waardoor ik in het sukkelstraatje geraakte. Ik sukkelde met mijn gezondheid en kende een aantal valpartijen. Het Vlaamse voorjaar werd uiteindelijk het dieptepunt voor mij. In de klassiekers werd ik voortdurend uit de wielen gereden. Mentaal kreeg ik de ene opdoffer na de andere. Dat was echt een moeilijke periode. In 2016 ging alles vanzelf en het jaar erop werd ik er af gereden door renners die ik het jaar voordien nog vlot klopte.”

Voor velen was je plots afgeschreven. Hoe moeilijk was het om hiermee om te gaan?

Timothy Dupont: “Het waren inderdaad geen plezante maanden. De mensen hebben een kort geheugen. Na een aantal slechte wedstrijden vergaten ze al vlug wat ik in 2016 gepresteerd had. Plots was ik afgeschreven. Ook de druk vanuit de media was groot. Na iedere wedstrijd moest ik gaan uitleggen waarom ik opnieuw niet goed was. Mentaal was het een heel moeilijk voorjaar. Iedereen verloor het vertrouwen in mij en de ploeg. Gelukkig kwam er begin juni in de Ronde van Luxemburg eindelijk wat beterschap.”

In die 1e rit werd je 2e achter Drucker van BMC, maar eindigde je wel voor Van Avermaet. Hoeveel deugd deed die ereplaats?

Timothy Dupont: “Het was geen overwinning, maar uiteindelijk zou het een keerpunt worden. Ik kreeg weer vertrouwen in mezelf en ik begon opnieuw te presteren. Ik werd in juni 7e in Halle-Ingooigem en op het BK in Antwerpen eindigde ik 12e als 3e van het peloton. Halfweg juli werd ik ook 5e in de GP Pino Cerami. Het gevoel zat eindelijk opnieuw goed. Die 1e overwinning kon vanaf dan niet ver meer af zijn.”

In de 2e seizoenhelft kwam je er opnieuw door, maar toen werd je in augustus plots door je ploeg uit de Binckbanck Tour gehaald. Wat is er daar nu precies gebeurd?

Timothy Dupont: “Er is toen een incident gebeurd tussen mij en de ploeg, maar verder wil ik er niet meer over uitweiden. Er zou daardoor een breuk tussen mij en de ploeg zijn gekomen, maar dat klopt niet. De relatie was al langer verzuurd en dat incident was gewoon de druppel. Daarna besloten we dat we beter elk onze eigen weg zouden uitgaan. De ploeg en ik zijn als vrienden uit elkaar gegaan. Ik wil hen dan ook bedanken voor alles wat ze voor mij gedaan hebben.”

Eind september maakte je dan je overstap naar Wanty bekend. Hoe is het eerste contact met Hilaire Van der Schueren verlopen?

Timothy Dupont: “Vorige week zaten we al eens samen en het klikt heel goed. Hilaire is iemand met enorm veel ervaring. Ik denk dat ik veel van hem zal kunnen leren. Ook is Wanty sportief gezien een stapje hogerop. Ze rijden een mooi programma, ik heb er zin in.”

Welke ambities heb je voor volgend jaar. Zit je met revanchegevoelens?

Timothy Dupont: “Ik wil opnieuw winnen. Op het einde van het seizoen won ik nog 3 koersen. Zo kon ik met een goed gevoel de winter ingaan. Nu wil ik die lijn van eind dit seizoen doortrekken. Volgend jaar wil ik opnieuw winnen en hoe sneller hoe liever. Ook heb ik nog steeds de ambitie om goed te presteren in de Vlaamse klassiekers. Wedstrijden als een Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs zijn ideaal voor een renner als ik. Ik zal volgend jaar dan ook met ambitie starten in die wedstrijden. 2017 is een goede levensles geweest en het heeft me mentaal sterker gemaakt. Ik kijk vanaf nu enkel vooruit. Ik brand van ambitie en wil de criticasters nu graag het tegendeel bewijzen.”

Succes!