Het nagelnieuwe Experza-Footlogix Women’s Cycling Team van Christel Herremans krijgt stilaan vorm. Met Thalita de Jong wist Herremans een voormalig wereldkampioene te strikken en in diens zog komt ook het jonge talent Manon Bakker de rangen versterken. De 18-jarige crossster uit Swifterbant is daarmee toe aan een heel nieuwe uitdaging.

Hoe is Christel Herremans bij jou terecht gekomen?

Manon Bakker: “Christel was bezig met de rensters voor het nieuwe team en zocht eigenlijk ook nog crosssters die op de weg ook mee kunnen. Ze vroeg aan Thalita (De Jong, die ook de overstap naar het team maakt, red) of ze nog iemand kende. Thalita noemde mijn naam en zo is de bal een beetje aan het rollen gegaan.”

Met welk verhaal heeft ze jou overtuigd om voor haar nieuwe team te kiezen?

Manon Bakker: “Het nieuwe team heeft een heel mooi wegprogramma, plus daarbij een goede begeleiding op de cross en op de weg. Voor mij was het ook tijd voor een nieuwe uitdaging, en ik wou graag meer op de weg gaan rijden. Dus eigenlijk kwam dit aanbod op een ideaal moment.”

Je bent pas 18, weet je welke rol je binnen de ploeg krijgt en wat de plannen zijn voor de toekomst?

Manon Bakker: “Net vanwege mijn jonge leeftijd is het voor mij vooral belangrijk om te kijken hoe ik de wedstrijden op eliteniveau verteer. Ik hoop vooral dat ik mijn vrouwtje kan staan en de ploeg wat kan helpen. Mijn ambitie ligt vooral in het veld. Op de weg mis ik de echte sprint om nog een korte uitslag te rijden. In de klassiekers zal ik normaal gesproken beter tot mijn recht komen, maar vooralsnog staan zullen de wegwedstrijden vooral in het teken van de cross staan.”

Wellicht heb je ook maar een contract van 1 jaar? 

Manon Bakker: “Het klopt dat ik een contract voor 1 jaar heb, vooral om te zien of ik alle veranderingen goed aankan. Alles is nieuw, dus we zullen moeten zien of ik mijn plaats vind binnen de ploeg. Maar eigenlijk heb ik daar zeker geen twijfel over.”

Verandert er veel met jouw eerste buitenlandse avontuur?

Manon Bakker: “Voor mij veranderd er best wel veel, ja. Ik rijd nu in een team met alleen maar Nederlanders, straks zal alles veel internationaler getint zijn. Ik zal mij dus even moeten aanpassen.”

Met Thalita de Jong krijg je wel een landgenote mee, gaat het dat voor jou makkelijker maken

Manon Bakker: “Het zal wel in mijn voordeel spelen dat ik altijd iemand heb om op terug te vallen. Thalita heeft natuurlijk heel veel ervaring, ik hoop dat zei mij een beetje kan begeleiden.”

Wat verwacht je van je eerste seizoen en wanneer zal dat geslaagd zijn?

Manon Bakker: “Dit eerste seizoen wordt het vooral heel veel leren. Ik merk dat ik het lastig vind om mijn wedstrijden uit te zoeken. Alles is nieuw en dat zal even tijd kosten. Het doel is om dit seizoen fysiek sterker te worden in het teken van de cross.”

Fotomateriaal: Kristel Van Gilst.