Haar kleerkast is al mooi gevuld met truien uit het veld: de Nederlandse, de Europese en ook de regenboogtrui hingen allemaal om de lenden van Thalita de Jong. De 24-jarige uit Hoogerheide heeft er echter een rotjaar opzitten en krijgt nu de kans om bij het nieuwe Experza-Footlogix aan een nieuw hoofdstuk te bouwen. De goesting is terug, en naar verluidt ook de benen. Let the beast go, Thalita de Jong!

De zon schijnt weer aan de hemel, ten huize De Jong in Ossendrecht. Er is een dikke streep gezet onder het vreselijke jaar 2017 en met de ploegvoorstelling in de Gentse Holiday Inn Express mag het nieuwe seizoen nu snel gaan beginnen voor De Jong. Niet dat álle problemen van de baan zijn, maar toch. “Ik heb er weer zin in en het loopt alvast op training heel goed. Er zit vooruitgang in en dat belooft het beste”, krullen de mondhoeken van Thalita de Jong weer in de goeie richting. “Het niveau van 2015 is natuurlijk nog ver weg, denk ik. Het is moeilijk in te schatten, maar ik ben een heel jaar niet in goeie doen geweest, heb nauwelijks wedstrijden gereden. Er bleek duidelijk meer aan de hand dan een scheve ruggenwervel en afgeknapte ader (lees daar hier meer over). Ik heb in de verkeerde periodes te veel moeten trainen en kreeg vervolgens te weinig rust. Bleek uit mijn bloedwaarden dat ik ook nog Pfeiffer heb gehad. Alles kwam bij elkaar, maar nu gaat het weer beter. Mijn trainingswaardes komen wel al in de buurt van mijn topperiode, maar wedstrijden rijden is natuurlijk nog een ander gegeven.”

Stempel

Weg met die shit, een nieuw hoofdstuk kan beginnen! “Christel Herremans nam al in april-mei contact met me op. Ze stuurde me een berichtje dat ze een nieuwe ploeg ging oprichten en ze wilde me er graag bij. Bedoeling na het afhaken van Sport Vlaanderen was door te gaan met een crossploeg, pas later is dat uitgebreid. We hebben best vaak rond tafel gezeten om alles uit te klaren en het project te vervolledigen. Ik ben blij dat we tot dit team zijn gekomen. De ploeg weet waar ik vandaan kom, dus er is geen druk. Ik krijg ook veel steun in mijn weg naar boven. Ik hoop dan ook zo snel mogelijk weer mijn oude niveau te benaderen.”

Hoe dan ook wordt De Jong bij Experza-Footlogix gezicht, uithangbord én kopvrouw. “Die stempel kreeg ik vorig jaar bij Lares-Waowdeals ook nadrukkelijk op mijn voorhoofd gezet, en dat is niet goed uitgedraaid. Ik huiver dan ook nog een beetje bij het plakkaat ‘kopvrouw’, maar ik besef natuurlijk wel dat ik belangrijk ben voor de bekendheid van de ploeg, gezien ik in het recente verleden toch de 3 truien in het veldrijden heb gedragen. Door de naam die ik in het wielermilieu heb opgebouwd, schuift de ploeg mij naar voren, maar dat vind ik wel mooi. Nu moeten ze mij alleen nog de tijd geven om helemaal terug te komen.”

Veld vs. Weg

Wie denkt dat het competitiedebuut van De Jong nog even op zich laat wachten, schiet mis. “Het is de bedoeling dat ik binnenkort weer het veld in duik. Ik moet eerst nog een paar weken hard trainen en wat specifieke crosstraining inplannen. En er wacht nog een laatste onderzoek in het ziekenhuis dat me verder kan helpen in de diagnose van de problemen die er geweest zijn. Samen met mijn persoonlijke trainster moet ik nog zien of mijn comeback nog voor dit jaar is of eerder begin volgend jaar. Het is dan ook nog niet duidelijk of ik zal starten op het Nederlands kampioenschap in Surhuisterveen. Zoals het er nu naar uitziet wel, maar de vraag is natuurlijk op welk niveau. Mijn exacte programma zal de komende weken worden opgemaakt, we mogen zeker niet overhaasten.”

Grote doelen zijn er sowieso niet in het veld, De Jong gaat vooral voor een goed wegseizoen. “We zullen wel zien hoe belangrijk de cross wordt voor mij de komende jaren, maar nu zet ik alles op het wegseizoen. Mijn overwinningen in de Giro del Trentino en de Giro Rosa tonen aan dat ik bij de wereldtop aanleun. Dus ik wil zeker terugvechten.” Van de nationale ploeg ligt ze momenteel niet wakker. “Een selectie hangt altijd af van je individuele prestaties, dus dat heb ik niet rechtstreeks in de hand. Maar binnenkort ga ik wel weer op trainingskamp met de nationale topsportselectie en dan kunnen we de plannen naar EK en WK toe alvast overlopen. Normaal heb ik zeker een plaats binnen de Nederlandse ploeg, maar de kern is zodanig sterk dat een selectie afdwingen vanuit een kleinere ploeg niet evident is. Laat ons stellen dat dat voorlopig nog geen doel op zich is.”

Fotomateriaal: Instagram Thalita de Jong.