EPSON scanner imageWie MBK (Motobécane) zegt, denkt eerder aan een scooter dan aan een koersfiets. Toch heeft het Franse merk al een aardig palmares bijeen gefietst in het wielrennen. MBK verschijnt in 1985 voor het eerst in het profpeloton en levert tussen 1990 en 1992 fietsen aan de Belgische Lottoploeg. Johan Museeuw beleeft in die jaren zijn grote doorbraak en wint voor het eerst een klassieker op een… MBK.

Na 2 jaar profervaring bij het ADR van Greg LeMond en Eddy Planckaert stapt Johan Museeuw in 1990 over naar Lotto. Ook Sammie Moreels en Johan Bruyneel zijn nieuw in de ploeg en injecteren het team met extra talent. De Lotto’s koersen dat jaar voor het eerst op een MBK. Dankzij de connecties van ploegleider Jean-Luc Vandenbroucke, oud-renner van La Redoute-MBK, verdringt MBK Vitus als fietsleverancier bij Lotto. Museeuw krijgt net als zijn ploegmaats 2 exemplaren: een trainings- en een wedstrijdfiets. Voor Parijs-Roubaix krijgt Museeuw er nog eentje extra, met meer gebogen vorken om de schokken beter te absorberen. Er is dan nog geen sprake van 4 of 5 wedstrijdframes per seizoen of een nieuwe groep na iedere klassieker. Voor Museeuw is die hedendaagse luxe geen gemis. Hij koerst het volledige seizoen met 16 versnellingen en op een zelfde groep van Mavic en Campagnolo-onderdelen.

Wielermuseum 070Kleuren

Bij Lotto vallen de puzzelstukjes voor Museeuw in elkaar. De groepssfeer, de ervaring van ploegleiders Vandenbroucke en Jef Braeckevelt en een fiets met dat tikkeltje extra. Geen innovatief ovaal tandwiel in dit geval, maar wel een opvallende kleur. “Een aluminiumframe blijft een aluminiumframe, maar het laagje verf maakt de fiets mooi. Of lelijk”, aldus Museeuw. De huiskleuren van MBK – een combinatie van roze en fluogeel met blauwe en groene tinten – zijn op zijn minst opvallend te noemen. Net op dat moment lijkt het Lottoshirt wel een kopie van de MBK-kleuren. “In die tijd fietsten we ook voor het eerst met een volle helm, voorzien van een flashy kleurtje. Het deed bijna pijn aan de ogen”, moet de Leeuw van Vlaanderen er nog om lachen.

Het deert Museeuw allerminst. In zijn Lottoperiode rijgt hij de zeges aaneen: het Kampioenschap van Zürich, Belgisch kampioen, een spurtzege op de Champs-Elysées,… De motor van Museeuw slaat aan. Na zijn passage bij Lotto geeft Museeuw zijn MBK aan een supporter in thuishaven Gistel. De man koestert de fiets als relikwie en stalt de fiets van Museeuw jaren later op zijn beurt in het Roeselaarse Wielermuseum. De fiets is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Koers is Religie’, met een glansrol voor Museeuw in het promofilmpje van deze expo.

Fotomateriaal: Wielermuseum Roeselare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*