Door hartproblemen moest Davy Gunst vorig jaar zijn carrière definitief afbreken. De 23-jarige Zeeuw liet het hoofd niet hangen en ging meteen aan de slag als ploegleider bij Willebrrd Wil Vooruit. Daar werkte hij de afgelopen maanden nauw samen met Ben Tulett, die in Valkenburg wereldkampioen werd bij de junioren.

Ben Tulett
Davy Gunst met zijn poulain en nieuwe juniorenwereldkampioen Ben Tulett.

Davy, op welke manier heb jij Bent Tulett leren kennen? 

Davy Gunst: “Ben is een erg sterke renner, maar tegelijk een erg nuchtere, timide en leergierige jongen. Ik heb hem leren kennen via mensen in onze opleidingsploeg die Ben op de weg hadden opgemerkt. Vanaf het eerste gesprek was er eigenlijk een klik met Ben en zijn familie. Ben heeft uitgesproken ambitie op de weg en wij kunnen hem op dit vlak veel bieden.”

Hoe is Ben eigenlijk bij Willebrord Wil Vooruit terecht gekomen?

Davy Gunst: “Wij hebben Ben benaderd, Ben was zoekende naar een club die hem een degelijk wegprogramma kon bieden om zich te ontwikkelen. Hij gaf zelf ook aan liever niet in een Belgische ploeg terecht te willen komen bij de junioren. Daarnaast werkt Willebrord Wil Vooruit en zijn voorgangers onder leiding van Kees Kuijlen al jaren met buitenlandse renners. Voorbeelden daarvan zijn onder andere Thomas De Gendt en Ian Stannard en vele Australiërs. We kunnen de jongeren een verblijf en mooi internationaal wedstrijdprogramma bieden. Wij geven de jongens de kansen en die zullen ze zelf moeten pakken. Dat begint natuurlijk bij goede sponsoren en een goed bestuur.”

Hoe lang werk je al met hem en op welke vlakken?

Davy Gunst: “We zijn vanaf oktober bezig met Ben en we hebben wekelijks contact. Gewoon even snel hoe het met hem gaat, zijn gevoel in de crossen en hoe we de weg voor Ben gaan uitstippelen richting het wegseizoen. Normaal zal hij zijn seizoen dan ook starten op 17 maart in Bernaudau (UCI 1.1). Daarnaast probeer ik Ben wat kleine adviespuntjes te geven die ik uit mijn eigen carrière en ervaring op een wereldkampioenschap heb meegenomen.”

Had hij zich specifiek voorbereid op het WK in Valkenburg? Op welke manier?

Davy Gunst: “Ben heeft heel hard gewerkt richting het WK. We wisten dat het een parcours was dat hem moest liggen, zeker als je naar zijn overwinningen in Overijse en op de Koppenberg kijkt. Samen met zijn trainer Dean Downing heeft Ben een hele goede periode van trainingen afgewerkt. We wisten dat hij goed zou zijn op dit moment. Dat alles zo uitpakt en uiteindelijk in een wereldtitel resulteert, hadden we nooit durven dromen.”

Ben Tulett

Hoe heb jij hem daarin begeleid?

Davy Gunst: “Ik heb geprobeerd om Ben wat kleine tips te geven in de aanloop naar en over het WK en alles wat het met zich meebrengt. Ben is 1e jaars junior en alles was dus ook nieuw voor hem. De afgelopen tijd had hij ook een wat vervelende periode: hij verspeelde zijn nationale titel door materiaalpech en een valpartij en moest met een rugblessure opgeven in Hoogerheide. Ben was daardoor meer dan ooit geprikkeld en gemotiveerd voor het WK.”

Kan je zijn potentieel inschatten?

Davy Gunst: “Ik vind het lastig er een label op te plakken, Ben is een groot talent. Waar zijn plafond ligt zal de toekomst uitwijzen. Wel denk ik dar er voor Ben nog veel mogelijkheden zijn om door te ontwikkelen. Ben gaat bij ons voor her eerst een volwaardig wegprogramma draaien, het is daarin aan ons als begeleiding samen met de trainer van Ben om de juiste rust/wedstrijd verhouding te vinden. Het laatste dat we willen is Ben opbranden. We zijn een schakel in de opleiding van Ben, het doel van ons als begeleiding is dan ook zorgen dat over 2 jaar een sterke continentale ploeg Ben van ons overpakt.

Is Ben Tulett een vergelijking waard met Tom Pidcock?

Davy Gunst: “Vergelijken doe ik hem niet, want het gaat over 2 verschillende generaties. Hij is wel een beetje hetzelfde type renner, denk ik. Naast de fiets zijn de jongens naar mijn mening ook totaal anders. Ben is meer teruggetrokken in zijn doen, laten en uitspraken, zelfs een beetje verlegen soms. De toekomst zal het wel uitwijzen of die 2 al dan niet te vergelijken zijn.”

Fotomateriaal: Davy Gunst.