Ontelbaar zijn ze in België, de jonge wielrenners die dromen van een profcontract. Vaak proberen ze dan ook de 1e kans die ze krijgen met beide handen te grijpen. Maar voor Lionel Taminiaux van AGO-Aquaservice draait de wereld anders. Hij legde een voorstel van het procontinentale WB Aqua Protect-Veranclassic naast zich neer om nog een jaar bij de jongerenploeg te rijden. Een beslissing die moed vraagt!

Lionel Taminiaux

Je wilde dit seizoen nog een jaar bij de jeugdploeg van Aqua Protect-Veranclassic rijden. Met welke sportieve ambitie kom je aan de start van het seizoen?

Lionel Taminiaux: “Ik wilde nog een extra jaar bij de beloften rijden met het doel om zoveel mogelijk koersen te winnen, van welk niveau dan ook. Mijn palmares mag immers nog wat aangedikt worden, wat later ook wat meerdere opties zou moeten opleveren. Daarnaast moet ik mij nog doorontwikkelen en beseffen waar ik echt goed in ben en mij daarop focussen. Momenteel ben ik wat allround, maar dat levert mij niet de meeste winstkansen op…. Natuurlijk ligt mijn focus op bepaalde koersen of periodes, maar het wordt wel de bedoeling om er in élke koers vol voor te gaan en een zo goed mogelijk resultaat te rijden. Klassiekers in begin seizoen zoals Opwijk en Zepperen staan wel met rood aangekruist in mijn agenda. Daarnaast springen ook Triptyque Monts et Châteaux, Parijs-Roubaix U23, Omloop Het Nieuwsblad U23, Oetingen en de Ronde van Namen eruit. En natuurlijk het Belgisch kampioenschap!”

Je had eind vorig seizoen nochtans een contractvoorstel op zak om prof te worden bij de eliteploeg. Klopt dat? Waarom heb je dat geweigerd?

Lionel Taminiaux: “Ik had inderdaad een voorstel van de ploeg gekregen, maar ik heb overlegd met de ploegleiders van beide ploegen en de beslissing om nog ene jaar bij de jongerenploeg te blijven, is eigenlijk snel gemaakt. Er was plaats voor iemand extra bij Aqua Protect-Veranclassic en  niemand anders van bij Ago maakte daar echt aanspraak op, maar dit is voor mij de beste keuze en ik heb er absoluut nog geen spijt van. Ik besef wel dat ik een kans heb laten liggen en dat er een risico is dat ik dit seizoen een slecht jaar zou kunnen hebben. Maar dat is dan maar zo.”

Je deed in de 2e helft van 2017 wel stage bij de eliteploeg. Hoe kijk je terug op die periode? Is dat geworden wat je er vooraf van verwacht had?

Lionel Taminiaux: “De stage bij Aqua Protect-Veranclassic heeft mij doen inzien dat ik nog niet klaar was om een stap hogerop te zetten en dat ik nog harder moest gaan werken. Die stage was voor mij vooral goed om ervaring op te doen en keer op keer koersen rijden van 200 km zorgt wel voor progressie!

Lionel Taminiaux

Welke studies doe je momenteel en hoe combineer je dat met de koers?

Lionel Taminiaux: “Momenteel studeer ik aan de UCLL (Hogeschool Leuven) Voedings- en dieetkunde. Niet per se om later aan de slag te gaan als diëtist maar omdat het mij handig lijkt in de wielersport en het mij interesseert. Het spreekt voor zich dat ik het liefst profwielrenner zou worden en een mooie carrière op de fiets zou uitbouwen. Maar dat is natuurlijk maar voor weinigen weggelegd. De weg is nog lang voor mij.”

Is het nu een uitgemaakt zaak dat je in 2019 voor Aqua Protect-Veranclassic gaat rijden of liggen alle opties nog open?

Lionel Taminiaux: “Voor 2019 ligt er absoluut niets vast, maar ik zou graag een stap hogerop zetten. Aqua Protect-Veranclassic zou in dat opzicht wel een goeie stap zijn, meen ik. Mijn voorkeur gaat sowieso uit naar procontinentaal niveau, omdat ik me op die manier het best ga kunnen ontwikkelen. Door direct voor een WorldTour-ploeg te kiezen, zou ik een stap overslaan.”

Fotomateriaal: Eric Cornu.

Total
108
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*