In de schaduw van de toppers, die zaterdag en zondag massaal present zijn voor het Vlaams openingsweekend, zijn ook heel wat tussen aanhalingstekens kleinere renners gebrand op een flitsende seizoensstart op Belgische bodem. Daar is Maxime Vantomme van WB-Aqua Protect-Veranclassic geen uitzondering op. De 31-jarige West-Vlaming ziet vooral in Kuurne meer kansen, maar beseft ook dat het andermaal een zware klus wordt tussen al dat WorldTour-geweld.

Vorig seizoen schoot je in enkele Franse koersen pijlsnel uit de startblokken, Maxime. Is het seizoen opnieuw zo voortvarend begonnen?

Maxime Vantomme: “Ik heb voor een andere voorbereiding gekozen: de Tour La Provence en de Ronde van de Haut-Var, in vergelijking met Ster van Bessèges en Haut-Var vorig jaar. Tour La Provence viel iets later, dus ik dacht dat dat beter zou zijn richting het openingsweekend. Ik ben ook wat langer in het zuiden gebleven om de conditie nog wat extra aan te scherpen. Verandering van spijs doet eten, hé. (lacht) Achteraf gezien past het parcours van Bessèges wel beter bij mijn mogelijkheden. De Provence was de ene dag sprinten en de andere dag een zware bergetappe. Als type renner zit ik daar iets tussen, dus qua resultaat viel dat wat tegen. Ik had verwacht dat het in La Provence iets minder lastig zou zijn, maar het was echt voor klimmers. Langs de andere kant denk ik wel dat ik hetzelfde niveau haal als vorig jaar.”

Hoe anders is het leven voor jou in vergelijking met je periode bij Katusha?

Maxime Vantomme: “In principe is er niet zo veel veranderd. De programma’s van de ploegen op procontinentaal niveau lopen behoorlijk gelijkaardig met die van de WorldTour-teams, zeker in het voorjaar. Bovendien zijn wij met WB-Aqua Protect-Veranclassic uitgenodigd voor bijna alle koersen op het hoogste niveau. Alleen rijden wij nu geen grote rondes, maar voor een klassiek renner als ik is dat niet zo’n probleem. Qua omkadering is de WorldTour wel van een ander niveau, puur door de budgetten die er beschikbaar zijn. Maar ik mag zeker niet klagen over hoe alles bij WB-Aqua Protect-Veranclassic geregeld is. Ook het materiaal is dik in orde. We mogen het verschil niet groter laten lijken dan het echt is.”

Biedt het vertrek van sprinter Roy Jans meer perspectieven voor jou bij de Aqua Protect-ploeg?

Maxime Vantomme: “We hebben met Kenny Dehaes een vervanger gehaald voor Roy. Ik ben zelf een klassiek coureur en dus een ander type. Maar werken ga ik sowieso moeten blijven doen voor de sprint. Wij blijven een procontinentaal team, hé; hier moet je de knop makkelijk kunnen omdraaien als de koerssituatie verandert. We verwachten trouwens veel van Kenny, want een sprinter die overwinningen pakt, haalt druk van de schouders van zijn teammaats.”

Wat vind jij van het nieuwe parcours van de Omloop?

Maxime Vantomme: “Het is een mooie verandering. Vroeger was het simpel: vollebak risico’s nemen over heel smalle wegen richting Donderij en Taaienberg. Daar zaten de beteren vooraan en werd er fors doorgetrokken. Dan was de koers meteen ook afgelopen. Nu ligt dat toch anders. Iedereen kent ook wel de finale van de Ronde van Vlaanderen van vroeger, dus dat spreekt zowel het publiek als de renners aan. Als je op deze omloop kan winnen, geeft dat extra cachet.”

In welke mate kan jij in de Vlaamse openingsklassieker een rol spelen?

Maxime Vantomme: “Dat is moeilijk te voorspellen. Er zitten veel kasseistroken in het parcours. Ik verteer die wel goed, maar ik weeg natuurlijk geen 80 kilo. Dat speelt in mijn nadeel. Met mijn profiel kan ik meer doen op iets langere hellingen, genre Berendries, Valkenberg en Tenbosse. Maar als je het deelnemersveld bekijkt en je ziet hoe die mannen nu al in vorm zijn…. Kijk naar Greg Van Avermaet: die is al top en kan in de Omloop in 1 minuut de koers beslissen. Dan is het voor 90% van het peloton boeken toe, zo simpel is het. De omstandigheden zullen dus wat moeten meezitten voor mij. Placeren is het belangrijkste. Als je ergens 10 plaatsen te ver zit, is het gedaan.”

Ben je nu blij met dé Muur erbij?

Maxime Vantomme: “Het heeft zeker een meerwaarde voor de koers, want de Muur blijft een ijkpunt in het Vlaamse voorjaar. Vorig jaar kon ik ook met de beteren omhoog, al was dat wel in de 3-daagse De Panne-Koksijde. De Muur ligt me wel, maar dat biedt geen garantie om de finale te kunnen rijden.”

De ene muur is de andere niet!

De ene muur is natuurlijk de andere niet. Vocht op de Muur van Geraardsbergen zorgt vaak voor spektakel van de bovenste plank, maar natte muren in je woning heb je toch liever niet. Opkrullend behangpapier, schimmels op de muur of een muffe geur zorgen voor grote kosten en een waardedaling van je woning. Snel en professioneel oplossen is de boodschap! Heb je er last van? Onze partner Aqua Protect, die meer dan 5000 werven per jaar uitvoert, is dé expert in vochtbestrijding die je graag verder helpt.

Wanneer zou het wedstrijdscenario ideaal zijn voor jou?

Maxime Vantomme: “Als ik in de goeie groep zou zitten en de echte toppers vervolgens het pak op sleeptouw zouden nemen. Maar dat scenario wil elke renner uit de 2e lijn, dus dat is heel moeilijk uit te voeren. Of als ik in een vroege ontsnapping zou zitten. Maar als je op een vroege vlucht mikt en je mist hem, dan is je koers ook voorbij. Ideaal voor mij zou een groepje met 20 à 30 man zijn, maar ik vrees dat de toppers de koers gaan maken. In de Omloop zal ik tevreden zijn als ik vooraan kan koersen, dat is ook belangrijk voor onze ploeg. De Omloop is 1 van de zwaarste koersen van het voorjaar, want iedereen is enorm gebrand om zich te tonen. Dat is echt ongelofelijk. In Kuurne zijn er meer mogelijkheden voor mij. Het parcours is er anders dan vroeger, met meer heuvels. Vroeger kon ik op de Côte de Trieu (Knokteberg, red) het verschil maken en met een kopgroep vooruit geraken. Nu is de Oude Kwaremont belangrijker en hebben de aanvallers meer kansen over de smalle wegen. Ik heb dus zeker ambitie om ook daar iets te doen.”

Contacteer Aqua Protect voor een gratis diagnose

Fotomateriaal: Gregory Van Gansen/ PhotoNews via WB-Aqua Protect-Veranclassic.

Total
352
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*