Hij moet in mei 2018 nog 12 jaar worden, maar Axel van den Broek uit Ravels moet nu al ingetoomd worden. “Hij heeft enorm veel talent, maar we moeten er zeer duurzaam mee omspringen”, waarschuwt zijn coach Tom de Kort, die in het verleden onder meer Laura Verdonschot trainde. “Het is vooral belangrijk dat hij het speels opneemt.” Niettegenstaande werd de piepjonge tiener al medisch getest, en die resultaten waren….

“Axel begon al met BMX’en op zijn 5e”, schetst zijn vader Peter. “Vanaf zijn 6e was hij al bij de top in België. Hij reed al WK’s en reisde de wereld rond om zijn sport te beoefenen: Engeland, Colombia, Nieuw-Zeeland,…. Vanaf 2015 ging hij ook veldrijden bij de LRC-bond. In 2016-2017 won hij er alle mogelijke titels en ook afgelopen winter werd hij bij de aspiranten slechts 1 keer van de zege gehouden. Op de weg won hij in België alle miniemenwedstrijden waar hij aan de start stond. Afgelopen jaar proefde hij ook al eens van het mountainbiken en dat lijkt hem ook wel te liggen, waardoor hij in 2018 enkele MTB-wedstrijden zal rijden. Hij doet trouwens ook aan downhill, wat zijn technische skills snel beter maakt. Dit seizoen is het zijn grote doel om de mini-versie van Parijs-Roubaix te winnen.”

Labotest

U had het al in de mot, die 11-jarige Axel van den Broek is gene gewone. Van den Broek zit sinds 2016 bij Acrog -Pauwelssauzen – Balen BC en traint sinds een jaar onder Tom de Kort. Dat laatste is niet om de showman uit te hangen, zo blijkt. “Als Axel op de fiets zit, wil hij altijd voluit gaan, constant in die intensieve zone rijden”, duidt De Kort. “Naar later toe is dat echter nefast. Daarom heb ik hem een labotest laten doen. Om te zien hoe we hem op een geoorloofde manier kunnen laten werken aan zijn toekomst. Momenteel werken we met wekelijkse schema’s die speels en heel gevarieerd zijn, met in de winter de bostrainingen op woensdag.”

Die labotest laten uitvoeren was echter geen sinecure. “Axel is eigenlijk te jong om zo’n medische test voor sporters te ondergaan”, legt De Kort uit. “We hebben echt moeten zoeken om iemand te vinden die dat wilde doen. Gelukkig toonde een arts uit de WorldTour zich daartoe bereid. Die man houdt er namelijk dezelfde visie op na als ikzelf, en dat is Axel beschermen tegen zijn onblusbare drang op de fiets. De uitslagen van die test worden dus niet gebruikt om te zien waar Axel al staat, maar gewoon om met hem op een verantwoorde manier te kunnen werken, rekening houdende met zijn niveau en leeftijd.”

Niet alleen talent telt

“We hebben na een jaar opnieuw die test gedaan”, vervolgt De Kort. “Daaruit bleek dat we correct hadden gewerkt met de gegevens uit de 1e test. De resultaten van Axel zijn zowel op de weg als in het veldrijden én mountainbiken zeer goed, maar het voornaamste is dat we gestructureerd de kalender inplannen met deze 3 disciplines. Bovendien moet het plezier voorop blijven staan, want er moet nog veel water naar de zee vloeien om ook op lange termijn deze mooie resultaten te kunnen blijven voorleggen.”

Of Axel ooit zal slagen in het verwezenlijken van zijn dromen, hangt van verschillende factoren af, zo besluit zijn trainer. “Talent is 1 ding, maar er is ook de manier van werken, leefwijze, omgevingsfactoren, werkbereidheid en de nodige dosis geluk die een rol zullen spelen in zijn ontwikkeling. De tijd zal uitwijzen of Axel zich bij die paar procentpunt jongeren zal mogen voegen die erin slaagt om de top te bereiken.”

Total
394
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*