Waarmee onderscheidt een lopende wielerencyclopedie zich van een wielerkenner? Wellicht lukt het wanneer je vraagt het verschillend palmares van Simon en Adam Yates foutloos te overlopen. De 2 lijken zoveel op elkaar dat het extreem verwarrend wordt. Allebei waren ze de afgelopen week aan het feest, maar wie is nu eigenlijk de Britse 2-ling?

Simon (links) en Adam rechts. De Yates-brothers allebei aan het feest. Foto’s: ASO/ Alex Broadway en LaPresse – D’Alberto /  Ferrari.

Een unicum zijn ze uiteraard niet, de fietsende broers. De Schlecks stonden ooit samen op het podium van de Tour (naast Evans) en met de Vanenderts, Sweecks en Declercqs moeten we het zelfs niet zo ver gaan zoeken. Jon en Gorka Izagirre zijn nog zo’n vergelijkbaar duo, Juraj Sagan werkt aan zijn eigen carrière aan de zijde van Peter en vorig jaar reden er maar liefst 3 broertjes Turgis in 1 wedstrijd (de Ronde van de Ain). Ook dat was niet nieuw, denk maar aan het trio Planckaert of Wellens. De families Rodriquez en Pettersson leverden zelfs ooit een kwartet af. Van alle reeds geciteerde renners zijn de broertjes Yates wellicht wel het moeilijkst uit elkaar te houden.

Puntenkoers

Op 7 augustus 1992 was Simon zijn broertje enkele tellen voor op het kraambed in Bury. Hij was ook de 1e die echt van zich deed spreken door in 2011 een rit te winnen in de Ronde van de Toekomst. Simon won in Fossano een sprint voor onder meer Arndt, Bardet en Dennis. Pas in 2013 werd duidelijk dat de oudste van de tweeling geen eendagsvlieg was. Simon eindigde in het wiel van Caleb Ewan en Sean De Bie 3e in La Côte Picarde, werd 10e in de Flèche du Sud, won opnieuw 2 ritten in de Toekomstronde en werd er ook nog eens 3e in het eindklassement. Tussendoor pakte hij de wereldtitel puntenkoers op de piste.

 

Simon Yates even aan de leiding in Parijs-Nice 2018. Foto: ASO/Alex Broadway.

 

Zoals wel vaker in hun carrière kom je er bedrogen uit als je denkt dat de ene eindelijk zijn voet boven die van de andere zet. Adam bewees dat hij misschien minder power heeft, maar wel hoger kan mikken in een eindklassement. In dezelfde Toekomstronde werd hij 2e in het eindklassement. Net na Ruben Fernandez, maar wel bijna 3  minuten voor Simon. Op het WK voor beloften van 2013 bolden ze quasi wiel in wiel (Simon als 17e, Adam als 19e) over de meet. Orica besloot hen dan maar allebei te nemen. Wie de beste Yates was, zou later wel blijken.

Clásica San Sebastián

Als prof was het Adam die als 1e opvallende resultaten bij elkaar reed met de eindzege in de Ronde van Turkije, een 5e plaats in de Ronde van Californië en een 6e plaats in de Dauphiné. Simon herstelde een jaar later door zelf ook naar fraaie klassementen te rijden in het Baskenland (5e), Romandië (6e) en de Dauphiné (5e). Adam was wat blijven hangen en hield het bij een 9e plaats in de Tirreno. Na de Tour nam hij toch weer over van zijn broer en won hij de Clásica San Sebastián. Tot zijn eigen verbazing, want Van Avermaet was door een motor omver gereden.

 

Adam Yates wint Tirreno-Adriatico 2018. Foto: LaPresse – D’Alberto /  Ferrari.

 

In september hield Tim Wellens hem in Montréal van een 2e klassieke zege. Met de witte trui en een 4 eplaats in de Tour in 2016 leek hij definitief te hebben getoond dat hij het grootste talent van de 2 was. Tot Simon 6e werd in de Vuelta en weer op hetzelfde niveau kwam als zijn broer. Bent u nog mee?

Vorig seizoen trok Simon naar de Tour en haalde hij zijn gram door beste jongere te worden (7e in het eindklassement). Adam trok naar de Giro en werd er 9e. Ook zijn 8e plaats in Luik-Bastenaken-Luik is het vermelden waard. In 2018 is Simon op weg om weer een nieuwe mijlpaal te bereiken. Voor het 2e seizoen na elkaar won hij een rit in de Koers naar de Zon, maar hij slaagde er niet in om de 1e Yates te worden die een ronde op WorldTour-niveau wint. In Italië boekte Adam een ritzege. Hij moet het straks opnieuw gaan waarmaken in de Tour. Simon neemt de andere 2 grote rondes op zich en laat zich daarbij vergezellen door ploegmaat Chaves.

De volgende mijlpaal in de carrière van de broertjes Yates moet een podiumplaats in een grote ronde worden. Het is maar de vraag wie van de intussen 25-jarige broers als 1e een monument zal winnen of een ronde van 1 week op zijn naam kan schrijven. Hoe dan ook is het een kwestie van tijd vooraleer Yates de beste renner ter wereld is wanneer de wegen omhoog lopen. Alleen is het de vraag welke Yates dat worden zal.

 

Total
65
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*