Een heel bekende naam is hij zeker niet, maar Bart Deurbroeck – geboren daar waar de Mattentaartjes werden uitgevonden – fietst wel competitief in nevenbonden en bij de elite zonder contract. Hij heeft een voltijdse job en dus veel minder tijd om te trainen dan een profrenner. Daar heeft hij een goeie oplossing voor gevonden. Maar het is niet voor doetjes!

Foto: Robin Du Laing.

Bart Deurbroeck: “Ik neem dagelijks de fiets naar het werk. Dat is telkens een rit van 45 km enkel van Deux-Acren in de provincie Henegouwen naar Gent, waar ik werk. ‘s Avonds doe ik uiteraard dezelfde weg terug, dus samen toch zo’n 90 km per dag. Dat is netjes qua training voor mijn niveau, vind ik. Zeker omdat het een lichtglooiend parcours is met 600 hoogtemeters per heen- en terugrit. Ik rij richting Geraardsbergen, Zottegem,Oosterzele – inclusief Betsberg in de terugweg, Landskouter, Melle, Gentbrugge en zo Gent binnen. Ik combineer afwisselend steenweg met gewone wegen om vooral ‘s morgens toch de kortste route te doen.”

“Omdat ik ‘s ochtends om 7 uur in Gent moet zijn, vertrek ik om half 6. Dat betekent dat mijn wekker afloopt rond de klok van kwart voor 5. Dat vroege uur van opstaan moet natuurlijk gecompenseerd worden, dus ik kruip elke avond al om 9 uur onder de wol, en soms zelfs iets vroeger. Het voordeel is wel dat ik al om half 4 mijn terugrit huiswaarts kan aanvatten. Vroeger moest ik na het werk nog een uur of 2 gaan trainen, terwijl ik nu iets anders kan doen als ik thuiskom.”

Fiets van 15 kg

Bart Deurbroeck: “Het kan gebeuren dat ik bij echt goed zomerweer wat extra lussen in mijn route steek, maar meestal blijf ik toch bij mijn vaste parcours. Het is zo al zwaar genoeg. Soms is het voor mij geen training meer en zie ik het eigenlijk als fietsen van punt a naar punt b. Ik rijd ook met een zwaardere omgebouwde alu-fiets met bagagerek, spatborden en remschijven. En goede verlichting! Dat is echt wel belangrijk, want je moet gezien worden op de baan…. Als ik kleding en eten meeneem, kan mijn fiets soms wel eens rond de 15 kg wegen. Best veel, dus.”

“Met het ecologische aspect ben ik niet zo mee bezig, maar ik ervaar wel dat ik heel veel vuile lucht en uitlaatgassen inadem als er zo’n camionette of dieselwagen voorbij komt gevlogen. Toch ben ik blij dat ik na mijn dagtaak, een bureaujob als tekenaar bij het Kadaster, de fiets op kan. Eigenlijk kan ik het iedereen aanraden om naar het werk te fietsen. Ik vermijd enorm veel files, als ik een ganse rij automobilisten enerverend langzaam zie aanschuiven en ik in volle vaart voorbij rijd, lach ik wel eens in mijn vuistje. En als ik onder de douche sta, ben ik altijd content dat ik mijn ritje gedaan heb. Zeker als ik nog net droog ben toegekomen en het vervolgens de hele dag regent. Waarna om 15 uur weer de zon begint te schijnen. Daar kan ik van genieten, ja. (lacht)

Koersen

Bart Deurbroeck: “Ik koers veel bij een Waalse nevenbond of masterkoersen. Soms pik ik ook wel eens een elite zonder contract-koers mee als het in mijn streek is of als ik weet dat er wat geklommen moet worden. Met mijn 56 kg ben ik daar altijd voor te vinden. Dit seizoen heb ik al 2 overwinningen gepakt: in het clubkampioenschap elite zonder contact/masters in Pommeroeul en in de nevenbond in Besonrieux. Ook werd ik 2 keer 2e: in Mellery bij de masters na een fotofinish en in Beloeil na een sprint met 14 man. Daarnaast raapte ik ook nog een aantal top 5-plaatsen. Nu wil ik nog wat extra koersen proberen winnen. Het BK voor amateurs/masters in Spy staat alvast in het rood aangestipt.”

Wil je ook graag naar het werk fietsen of de voordelen ervan ontdekken? Of gewoon wat meer leuke info over de mogelijkheden en opportuniteiten? Kom dan zeker langs op Bike Flanders! WielerVerhaal heeft er ook een stand!

Total
251
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*