Groot debuut voor Larissa Hartog (16) aanstaande zondag in het Oostenrijkse Obertraun. De Westlandse mountainbikester van het Merida Bassa Biking Team werd door bondscoach Gerben De Knegt voor het eerst geselecteerd voor de Junior Series.

Hoe blij ben je met je selectie voor Obertraun?

Larissa Hartog: “Erg blij, natuurlijk. Er is een sterk internationaal deelnemersveld bij de juniorvrouwen en daarnaast is het parcours ook een stuk lastiger dan de meeste parcoursen waar ik voorheen op heb gereden. Het zal dus zeker een uitdaging worden. Ik weet nu al dat ik hierna een ervaring rijker zal zijn. Je leert er altijd wel iets uit dat bruikbaar kan zijn bij andere belangrijke wedstrijden in de nabije en verdere toekomst van mijn carrière.”

Had je het verwacht om erbij te zijn?

Larissa Hartog: “Aan het begin van het seizoen had ik meegekregen dat er voor deze wedstrijd een selectie zou worden samengesteld en daar wilde ik graag bij zitten. Dat ik uiteindelijk de selectie zou halen, had ik echter niet meteen verwacht. Ik heb toch behoorlijk veel pech gekend in de afgelopen wedstrijden, waardoor goede uitslagen er niet inzaten. Daarentegen moet ik wel zeggen dat de vorm wel altijd goed zat, en dat gaf dan toch weer hoop voor deze selectie.”

Hoe belangrijk wordt deze internationale test voor jou?

Larissa Hartog: “Ik ben erg benieuwd hoe ik er voor sta in het internationale deelnemersveld, want veel rensters die meedoen ben ik nog nooit eerder tegen gekomen. Daarom is juist deze wedstrijd wel een geschikte test om erachter te komen hoe goed ik eigenlijk ben. Al is het resultaat voor mijn debuut nog niet zo van belang, want ervaring opdoen staat nu voorop. Maar natuurlijk zou het wel leuk zijn als ik een mooi resultaat zou kunnen behalen.”

Hoe ben je in het fietsen gerold en wat spreekt jou zo aan in mountainbiken?

Larissa Hartog: “Toen ik een jaar of 6 was werd er op school een introductieles gegeven over het mountainbiken. Dat sprak mij erg aan, waardoor ik op zaterdag meteen naar de plaatselijke mountainbikevereniging ben gegaan om het eens te gaan proberen. Ik was meteen verkocht. Hard rijden door de bossen, door de blubber en over de heuvels; het was allemaal erg leuk. Sindsdien ben ik steeds meer gaan mountainbiken, in combinatie met de weg en het veld. Het ging zelfs zo goed dat ik in het mountainbiken 3 jaar op rij de nationale titel heb behaald. Mijn prestaties op de moutainbike en racefiets bleven niet onopgemerkt, waardoor verschillende teams mij benaderden om bij hen te komen rijden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het Merida Bassa Biking Team, het is er nu alweer mijn 3e seizoen.”

Focus je nu puur op het mountainbiken?

Larissa Hartog: “Voor mij is het mountainbiken de belangrijkste discipline in de wielersport en dus ben ik er ook het grootste deel van het jaar mee bezig. Ik vind het echter ook leuk om in de winter te crossen en dus zet ik mijn mountainbike in die periode aan de kant.Veldrijden wint het voor mij echter zeker niet van het mountainbiken, omdat het veel minder technisch is en ik liever op de fiets zit dan dat ik met mijn fiets moet lopen door het zand of de blubber.”

In 2016 wrd je ook Nederlands kampioene streetrace. Doe je dat nog?

Larissa Hartog: “Ik ben er zeker net op gefocust, maar het is zo af en toe wel leuk om eens een andere discipline te doen, ja. Ik denk dat ik dit jaar weer ga meedoen aan het NK streetrace in Goirle in de categorie dames 15+. Dat wordt weer gezellig.”

Fotomateriaal: Robbert Hartog.

Total
127
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*