Barre Neirynck beoefent de discipline BMX Flatland. Dit kun je het best vergelijken met breakdance op een fiets. De bedoeling is om zo origineel mogelijk uit de hoek te komen en verschillende trucs aan elkaar te linken, zonder de voeten op de grond te plaatsen.

Hoe ben je in het BMX terecht gekomen?

Barre Neirynck: “Op jonge leeftijd was ik erg geïnteresseerd in zowat alle extreme sporten. Ik kende toen echter alleen skateboarden. Dus vroeg ik op mijn plechtige communie een professioneel skateboard. Al snel ben ik overgeschakeld naar het BMX. Een vriend had een BMX-fiets met pegs, van die typische steuntjes, thuis staan. Meer moest ik niet weten om het eens onmiddellijk  te proberen. Die dag ontdekte ik mijn liefde voor het BMX’en.”

Wat is Flatland BMX precies en hoe onderscheid je dat van de andere BMX-varianten?

Barre Neirynck: “BMX Flatland maakt deel uit van de 4 BMX freestyle disciplines, met name BMX Park, Street, Dirt en dus Flatland. Flatland is de meest technische discipline van het freestylen. We maken geen gebruik van obstakels maar enkel een vlakke vloer en onze BMX-fiets. Best te vergelijken met breakdance op een fiets. BMX freestyle is nu officieel opgenomen onder de UCI. BMX Park is zelfs olympisch geworden en zal voor de 1e keer op de Spelen worden georganiseerd in Tokio 2020. Onze toekomst ziet er dus goed uit. En natuurlijk mag België niet ontbreken op internationaal niveau.”

Welke kwaliteiten heb je nodig om een goeie Flantland BMX’er te zijn?

Barre Neirynck: “Doorzettingsvermogen en de nodige verbeelding en originaliteit. Wat voor mij een grote rol heeft gespeeld, is de drang om anders te kunnen zijn dan al de rest. Als 14-jarige had ik niet veel geduld en zat ik met een bepaalde frustratie, maar mijn BMX-passie zorgde ervoor dat ik die heb leren controleren. Als je een nieuwe trick wilt oefenen en je faalt telkens, dan kan je dat alleen aan jezelf wijten. Maar dat geeft je ook de kans om het anders aan te pakken zodoende wél te slagen. Het is makkelijker om de schuld op een ander, je BMX-fiets of op de ondergrond te schuiven. Maar de spiegel is de beste leermeester.”

Nooit aan gedacht om gewoon wielrenner te worden?

Barre Neirynck: “Nee, nooit. Ik ben meer iemand die graag vrijheid ervaart in alles wat ik doe. Vandaar de keuze voor BMX Flatland. Maar voor alle duidelijkheid: ik heb wel enorm veel respect voor wielrenners. Wat die mannen en vrouwen allemaal moeten opofferen voor hun sport…. Chapeau!”

Welke zijn jouw kwaliteiten?

Barre Neirynck: “Doorzetting en gedreven zijn om de sport te promoten bij het grote publiek en de nieuwe generaties warm te maken voor deze coole sport.”

Je geeft ook lessen en workshopnamiddagen. Wat houdt dat in?

Barre Neirynck: “Klopt, dat is iedere woensdagnamiddag van 2 tot half 4 in Park ter Walle in Menen. Door het succes ga ik ook bekijken om in andere gemeentes en steden lessen aan te bieden. Die lessen starten vanaf 6 jaar. De jongste kinderen leer ik de basis van BMX: hoe bochten juist aansnijden en hoe moeten springen met de fiets. Van zodra ze die skills onder de knie hebben, zijn ze klaar om hun eerste tricks te oefenen. Dat moeten ze 1.000 keer oefenen, tot het lukt. Bij het BMX Fatland moet je veel trainen om je 1e eerste trick onder de knie te krijgen. Maar de aanhouder wint altijd! En met de juiste tips en ondersteuning kom je snel tot je 1e geslaagde trick.”

Waar kunnen liefhebbers jouw demonstraties komende maanden komen bewonderen?

Barre Neirynck: “Op 30 juni organiseren we Urban Waves, in samenwerking met de stad Kortrijk en jeugdcentrum Tranzit. We willen een internationale wedstrijd waar de top van de wereld aanwezig zal zijn. Het  gaat door in de nieuwe zaal DEPART in JC Tranzit in Kortrijk. Mijn persoonlijke optredens komende maand: op 3 juni in Dendermonde, op 17 juni op de Breughelfeesten in Rekkem, op 23 juni in Power Hour in Vilvoorde, op 30 juni dan de Urban Waves in Kortrijk en op 7 juli de Gapersfeesten in Geluwe.”

Fotomateriaal: via Barre Neirynck.

Total
56
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*