Wanty-Groupe Gobert mag voor het 2e jaar op rij naar de Tour. Vorig jaar was Xandro Meurisse uit Zwevegem nog 1 van de ongelukkigen die afviel. En ook dit jaar is hij er niet bij. De 26-jarige renner wordt vader en zegt met pijn in het hart af voor het grootste wielercircus van het jaar. Maar de blijdschap primeert natuurlijk.

Foto: Clémence Ducrot.

Toen vorig jaar de mededeling kwam dat hij afviel voor de Tour, kwam dat hard aan. “Klopt”, zegt Meurisse. “Ik had de weken en maanden voordien toch naar behoren gepresteerd, vond ik. Er waren mijn 2e plaatsen in de Volta Limburg Classic en Dwars door de Vlaamse Ardennen en ook in de Ronde van Luxemburg werd ik 2e in het eindklassement, na Greg Van Avermaet. Ik was in die periode in goeie doen, geen idee wat ik meer had moeten doen om die selectie te rechtvaardigen. Maar goed, het was de keuze van de ploeg.”

Correct antwoord

En daar legde Meurisse zich bij neer. “Dat is het beste wat je kan doen”, zegt hij. “Ik kon het toch niet veranderen en bovendien had ik toen al een contract tot eind 2018. Dat betekent dat je met elkaar voort moet. Als je dan nukkig gaat doen, dan schiet je in je eigen been. Ik wilde er absoluut mijn voeten niet aan vegen, tenslotte blijft de ploeg mijn werkgever en maken zij de keuzes. En ik wilde mijn ploegmaats positief steunen tijdens de Tour. En uiteindelijk is de Tour ook niet de enige koers van het seizoen, hé.”

“Na 1 dag heb ik die knop omgedraaid. Thuis hebben we zelden of nooit gesproken over de Tour en ik ben altijd mijn trainingen zo goed mogelijk blijven afwerken. Die val in de ZLM Toer was wel een tegenvaller, maar voor de rest ben ik blijven focussen op mijn prestaties. De 1e week van juli ben ik naar de Ardennen getrokken om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de Ronde van Wallonië. In de 1e rit daar werd ik 2e, wat mijn goede conditie extra kracht bij zette. Dat was, samen met mijn ingesteldheid, het beste antwoord naar de ploeg toe.”

Verantwoordelijkheid

Als alles normaal verloopt, zal Meurisse er ook in de Tour van 2018 niet bij zijn. Zijn vriendin is uitgerekend voor 20 juli. Maar van een slechte timing wil de West-Vlaming niet spreken. “We hadden gehoopt voor een rustigere periode in het seizoen, maar dat heb je niet voor het kiezen. We hebben ook anderhalf jaar geprobeerd, dus echt vlot is het niet verlopen. Bovendien ben je als renner vaak weg van huis, waardoor het nog allemaal iets minder evident is. De timing kan misschien niet ideaal zijn, maar ik ben toch content dat ik nu vader word. En dan maakt het echt niet zoveel uit of dat nu in januari of in juli is.”

Foto: Fabienne Vanheste.

Het zal wat meer verantwoordelijkheid vragen dan zijn 2 hondjes Zoeë en Zita. “Maar die worden ook al verwend als echte kindjes, hoor”, lacht Meurisse. “Het zal ook wel loslopen. Echt voorbereid heb ik me nog niet maar mijn vriendin werkt met kleine kinderen, dus zij weet perfect hoe dat gaat. Ik zal er wel inrollen. En mijn vriendin weet ook dat mijn job wat tijd vergt, dat zal nooit een discussiepunt zijn.”

Of toch…?

Meurisse mocht de voorbije week wel mee naar de Dauphiné. “En het was zwaar”, grijnst hij. “Korte etappes met heel veel hoogtemeters. De zaterdagrit was 110 km, maar wel met 4.100 hoogtemeters. Dat zijn er evenveel als in Luik-Bastenaken-Luik, maar die koers is wel 260 km. Dan weet je het wel. Maar ik ben zeker tevreden over het niveau dat ik dit voorjaar heb behaald. Ik piekte vooral in de Ardennenklassiekers en heb het er niet slecht van af gebracht. In de Brabantse Pijl kwam ik in de finale net iets tekort en in de Waalse Pijl kwam ik aan de voet van 2e keer Muur van Hoei ten val. Dan weet je dat het voorbij is. En in La Doyenne kwam ik aan in een groep die voor plaats 20 reed. Zo slecht was het dus allemaal niet.”

Geen Xandro Meurisse in de Tour dus, tenzij…. “Ik de tricoloretrui pak op het BK in Binche, dan wil Hilaire (ploegleider Van der Schueren, red) mij absoluut meenemen. (lacht) Of als er in laatste instantie nog iemand zou uitvallen, moet ik misschien toch mee. Maar de ploeg wil graag in Parijs aankomen met 8 man, en ik wil graag naar huis als het zover is. Dat er wederzijds respect is, is alleen maar mooi.”

Total
131
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*