Vorige week vond de officieuze Media World Cup plaats in en rond Kraków. Dat bood ons de gelegenheid om ter plaatse eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden om zelf te fietsen, zowel op de weg als in het bos. En het moet gezegd: het zuidelijke deel van Polen waar we verbleven heeft wel wat te bieden. En al zeker als je je fietstrip wil combineren met een bruisend nachtleven!

Kraków is een stad met een kleine 800.000 inwoners en heeft wel wat oost-Europese trekken. Sommige plaatsen zien er wat grauw uit, maar er zijn ook fantastisch mooie bouwwerken die het bezoeken waard zijn. En er is Westers geïnvesteerd: hypermoderne winkelcomplexen die niet moeten onderdoen voor Antwerpen of Amsterdam, wel integendeel! Ideale uitvalsbasis om in de regio te gaan fietsen, zeker als je ‘s avonds nog iets wilt gaan drinken, of een stapje in het uitgaansleven wilt zetten. Gouden tip: Klub 30 aan de boorden van de Wisła-rivier, meer zeggen we niet. (Wisła spreek je uit als Viswa)

De rivier biedt potentie om door Polen te fietsen. De fietspaden zijn er met een dikke witte lijn afgescheiden van het wandelgedeelte en er wordt redelijk goed doorgefietst. De kwaliteit van het asfalt is vaak zelfs beter dan in Vlaanderen – nauwelijks een oneffenheid te bespeuren. Bovendien liggen er aan de waterkant vaak boten waar je een frisse pint kunt bestellen. Maar tot daar het stadsgedeelte – waar koppeltjes in de berm zich overigens niet inhouden. De Wisła-rivier is meer dan 1.000 km lang, dus je kan er echt een leuke reis van maken. De rivier ontspringt in het Beskiden-gebergte, een deel van de Karpaten, in het zuiden van Polen en mondt uit in de Oostzee. Niet alleen Kraków maar ook hoofdstad Warschau en Torún liggen aan de boorden.

Wie graag wil mountaibiken moet zeker eens het gebied Bielańsko-Tyniecki Park bezoeken, 65 vierkante km bos met tal van mooie trails. Als je het park binnenrijdt – vanuit Kraków zelf vlakbij met de fiets, moet je de zoo voorbij en kom je aan een ronde heuvel. Op de top heb je een fabelachtig uitzicht (1e foto) over Kraków en de rest van het park. De trails zijn wel vaak pittig, met behoorlijk steile klimmen. De afwisseling met iets langere vlakke of vals platte stukken is wel leuk. En er zijn ook zeer smalle paadjes door het groen, waar je net je fietsband door krijgt. Leuk, uitdagend en gevarieerd!

Dus als je een nieuwe fietsreis plant, neem zeker (het zuidelijke deel van) Polen eens mee in je opties!

Schrijf je nu in!

Total
29
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*