Voor de 3e keer op rij heeft Egan Bernal de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Sky legde de basis voor zijn eindzege in de Alpen en hield in de Pyreneeën stand tegen landgenoten Miguel Angel Lopez en Daniel Felipe Martinez. Voor de 1e keer ooit krijgt de Tour een volledig Colombiaans podium. Met sprintzeges van Fernando Gaviria en Alvaro José Hodeg werd deze Tour 1 groot Colombiaans feest, al was de grote sprintkoning wel Fabio Jakobsen.

Bernal reed in 2018 nog in dienst van Thomas. Foto: ASO/ Alex Broadway.

Maar liefst 3 keer was de Nederlander de snelste van het pak, daarmee herhaalt hij het huzarenstukje van zijn landgenoot Groenewegen in 2019. De groene trui gaat evenwel naar de Noor Kristoffer Halvorsen. Nadat hij vorig jaar bij Team Sky niet mocht starten in de Tour omdat alle aandacht naar Bernal ging, nam hij op klinkende wijze revanche bij het Scandinavische Team Joker.

Ook België mag tevreden terugkijken op de Tour. Tiesj Benoot toonde wederom dat hij winst in het klassieke voorjaar kan combineren met een ijzersterke Tour. Het leken even de Gentse feesten in Frankrijk, vooral met zijn etappewinst op La Toussuire maakte hij veel indruk. Het was ook in die etappe dat Remco Evenepoel het wit veroverde om dat tot in Parijs te behouden. Dat zet het aantal truien voor Quick-Step op 2, want Julian Alaphilippe pronkte voor de 3e keer in zijn carrière met de bolletjestrui.

Ook de prestatie van Bjorg Lambrecht is het vermelden waard. Ondanks zijn sterke Giro had hij nog genoeg energie over om op de steile Mûr-de-Bretagne iedereen uit het wiel te knallen en het zegegebaar te maken. De vraag is of het gevaar volgend jaar uit het Oostblok komt? Pavel Sivakov toonde zich bij Sky op momenten zelfs beter dan zijn kopman, maar hij moest geheel in dienst blijven rijden van Bernal. Katusha hoopt met de nodige Roebels eindelijk de Rus te overtuigen om bij hen voor eigen rekening te komen rijden.

Van der Poel

Als Mathieu van der Poel volgend jaar helemaal voor de weg kiest, kan ook hij zomaar op Tourwinst mikken. Dat bewees hij dit voorjaar door zonder voorbereiding en naar eigen zeggen per ongeluk de Dauphiné met 3 minuten voorsprong te winnen. Met landgenoot Sam Oomen (5e in het eindklassement) kan hij een dodelijke tandem vormen.

Afsluiten doen we met Alejandro Valverde, dit voorjaar 43 geworden. De Murciaan die dit voorjaar voor de 7e keer Luik-Bastenaken-Luik won, leek aanvankelijk in dienst te rijden van Soler. Toen zijn Spaanse kopman in een opstootje met gele trui Moscon ten val kwam, werd Valverde uiteindelijk zelf nog knap 9e in het eindklassement. Op naar volgend jaar: volgt er 5 jaar na Tom Dumoulin een nieuwe eindzege voor een renner uit de lage landen?

Total
65
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*