Het Europees kampioenschap baanwielrennen voor beloften en juniores in Aigle had op de openingsdag al meteen een medaille in petto voor de Nederlandse delegatie. Mylène de Zoete veroverde brons in de afvalkoers. De 19-jarige 1e jaars belofte uit Naaldwijk kan zo al tevreden zijn met haar EK, maar helemaal klaar is ze nog niet, daar in Zwitserland. Zondag volgt namelijk nog de ploegkoers….

Foto: UEC.

Met welke ambitie was je naar dit EK afgezakt?

Mylène de Zoete: “Ik kwam hier eigenlijk wel met de ambitie om een medaille mee terug te nemen – ook al had ik niet echt verwacht dat dit daadwerkelijk zou lukken. Tijdens de laatste trainingen voelde ik mij echt wel sterk en ik hoopte dat hier te kunnen laten zien. Het onderdeel afvalkoers is daarvoor wel een moeilijk onderdeel omdat je door een kleine tactische fout al af kan zijn zonder dat je alles hebt kunnen geven. Ik had echter een goed plan voor de afvalkoers en hoopte dat ik goed genoeg was om dat uit te voeren. Dat is dus ook gebleken.”

Had je voor het seizoen naar deze afspraak gepiekt?

Mylène de Zoete: “Ik heb zéker naar deze week gepiekt. Ik heb dit jaar veel op de baan getraind omdat ik goed wou zijn op dit kampioenschap. Ik heb hiernaast ook wel veel op de weg gereden, om 2 redenen. Enerzijds omdat ik de weg ook heel leuk vind en wil daar ook voor wil gaan, anderzijds omdat dit mij helpt sterker te worden voor op de baan. Het pieken kwam eigenlijk 2 keer in de knoei omdat eerst de datum van dit EK werd verplaatst – van eind juli naar eind augustus. En daarna werd het EK een maand van te voren ook nog eens gecanceld omdat de Italiaanse locatie de zaken niet in orde had. Uiteindelijk hoorden we een week later dat het EK toch nog doorging, maar dan in Zwitserland. Gelukkig heb ik op die momenten goede keuzes gemaakt – zo blijkt nu, waardoor ik toch nog op het goede moment piek.”

Waar heb je het verschil kunnen maken in deze wedstrijd?

Mylène de Zoete: “Mijn plan was om steeds top 5 te blijven rijden. Ik was er ook op gebrand dat plan te laten slagen. Ik wilde zo graag de kans krijgen om te laten zien dat ik mij sterk voelde, dat ik erg gefocust was op het feit dat ik niet opgesloten wou komen te zitten. Dit gaf mij op de cruciale momenten de extra kracht om voor het wiel van degene naast mij te zitten en zo mijn plekje op te eisen.”

Opent deze medaille perspectieven voor jou?

Mylène de Zoete: “Als 1e jaars belofte geeft dit wel aan dat ik goed de aansluiting bij de U23 heb kunnen maken. En daar draait het dit jaar wel om.”

Zondag is de koppelkoers. Wat is je ambitie daarin?

Mylène de Zoete: “Ik rijd die samen met Marit Raaijmakers en we gaan zeker weer voor het podium. Ik koppel al lang met Marit en de techniek van het koppelen gaat erg goed. Ik weet nog niet wie onze tegenstanders zijn maar andere landen zijn ook met sterke meiden naar dit EK gekomen. Ik denk dat ons koppelwerk wel beter is dan dat van de meeste anderen, dus we gaan zien of we ook sterk genoeg zijn.”

Foto: UVP.

Heb je daar ook specifiek naar toegewerkt of had de afvalling prioriteit?

Mylène de Zoete: “We hebben op elke training op beide onderdelen getraind. Voor mij liggen de 2 onderdelen qua tijd redelijk uit elkaar, dus ik heb genoeg tijd om nu op de koppelkoers te focussen.”

Wil je vooral verdergaan met een carrière op de baan of heeft de weg je voorkeur?

Mylène de Zoete: “De combinatie van baan en weg vind ik juist zo leuk. De ene keer train ik op de baan en de andere keer op de weg. Dat maakt het wat minder monotoon en dus hoop ik dat ik dat nog lang samen kan doen. Natuurlijk vallen sommige momenten samen, maar hier kies ik dan wat op dat moment het belangrijkst – en het slimst met zicht op de toekomst – is. Tot nu toe gaat combineren goed, dus hoef ik gelukkig nog niet te kiezen.”

Total
188
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*