Geen selectie voor het WK, een kritische opmerking van Lucien Van Impe en lacherige opmerkingen naar zijn Lotto-ploeg. Neen, Thomas De Gendt komt zeker niet als een held thuis van de Ronde van Spanje. Een spijtige kwestie, Thomas moet weten dat er overal in Vlaanderen mensen de koers op tijd opzetten, juist omwille van zijn figuur.

Foto: Luis Ángel Gómez.

Soms rijdt hij als laatste van het peloton en 5 minuten later als eerste van de kopgroep, soms verspeelt hij nodeloos krachten en soms kan hij gewoon niet volgen om 2 dagen later iedereen uit het wiel te rijden. Thomas De Gendt is niet alleen de favoriete aanvaller van het Vlaams wielerpubliek, maar ook altijd een apart verhaal op zich. Iedereen die hem een beetje kent, weet hoe hard de Oost-Vlaming moest werken om eindelijk het bergklassement in een grote ronde op zijn naam te schrijven. Zijn truitjescollectie is uitgebreid en zijn naam van succesvol aanvaller weer een beetje groter.

Mindset

Jammer dat we niet gewoon met z’n allen kunnen applaudisseren voor hem. Walter Planckaert zei ook al dat De Gendt de 1e was die hij zou meenemen naar het WK. Zijn niet-selectie voor het WK wordt afgestempeld als een tactische keuze. Jammer, want veel wielerliefhebbers hadden de eeuwige aanvaller graag in een vroege ontsnapping gezien. Om de concurrenten al meteen erg nerveus te maken, want ze huiveren bij de naam De Gendt. Het aantal misrekeningen zijn intussen niet meer op 1 hand te tellen.

Foto: Luis Ángel Gómez.

De kans dat hij op een WK vooruit zou blijven, is echter uiterst miniem. En als hij wordt ingerekend, is zijn rol uitgespeeld. Puur rationeel valt er dus wel wat te zeggen voor de keuze van bondscoach Kevin De Weert. Al is koers toch een sport van de emotie. Van Impe vindt het jammer dat de echte klimmers niet meer meedoen voor de bergtrui. Hij wikte zijn woorden, maar stuit toch op kritiek. Van Impe heeft gelijk, maar hij kan misschien zijn mindset veranderen. Wat is er mis met een trui voor de aanvallers? Is dit niet juist iets wat de koers onderweg interessant kan maken?

Heerlijke gast

De beste klimmers komen quasi automatisch in aanmerking voor het algemeen klassement, dus mag dat bergklassement gerust een andere insteek krijgen. En voor alle duidelijkheid: als je niet kan klimmen, zal je nooit bergkoning worden. Wij, wielerliefhebbers, willen Thomas toch een hart onder de riem steken. “Merci dat gij er zijt, man! Bedankt om in Catalonië en Romandië voor dagsucces te zorgen, daar waar we het echt niet verwacht hadden. Bedankt om de 1e wedstrijduren in de Vuelta boeiender te maken dan ze eigenlijk zijn. Bedankt voor de herwonnen aandacht voor het bergklassement, een bijna vergeten aspect in de wielrennerij. En volgend jaar meer van dat!”

Ritjes kapen, punten sprokkelen, truitjes verzamelen en ze allemaal pijn doen. Heerlijke gast, die Thomas De Gendt.

Total
165
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*