Patrick Lefevere die renners ziet vertrekken omdat hij ze geen garantie kan geven dat ze  seizoenen kunnen blijven, het tekent het armtierige sponsormodel van het wegwielrennen in deze 21e eeuw. Gelukkig kan het ook anders. Wat wel veel opzien baart is, de nieuwe overeenkomst van Egan Bernal. De jonge Colombiaan tekende een lucratieve verbintenis bij Team Sky voor liefst 5 seizoenen!

Foto: Team Sky.

Bernal moet volgend jaar nog 22 worden en reed tot en met 2017 voor het Italiaanse procontinentale Androni Giocattoli en diens opvolger. De Colombiaan staat echter al enkele jaren te boek als het grootste wielertalent van deze planeet. Hij won vorig jaar dan ook de Ronde van de Toekomst, inclusief 2 etappes, en hield daarmee een uitstekende Bjorg Lambrecht af. Ook in de Ronde van de Savoie hield hij de frêle Oost-Vlaming uit Knesselare van het hoogste goed. Jongerenklassementen winnen was niet zo moeilijk voor hem, dat deed hij zelfs in de Ronde van San Juan.

Team Sky pikte hem op, of wat had u gedacht? Voor de Britse formatie is geld geen issue en dus kaapt het beloftevolle jongeren graag weg voor de neus van andere WorldTour-teams. Getuige ook de Russische veelvraat Pavel Sivakov en de Noorse beloftenwereldkampioen van Doha 2016 Kristoffer Halvorsen.

Sterren

Maar Bernal liet in zijn 1e seizoen bij Sky wel zien wat hij waard is. Hij was pas 20 jaar en 6 maanden, maar in de Tour de France, voor Sky veruit het belangrijkste wielerevenement ter wereld – om niet te zeggen het enige – eiste hij zijn plek op in dienst van Chris Froome en Geraint Thomas. Hij bracht het er bijzonder fraai van af, deed meer dan zijn kopwerk en oogstte in het milieu veel lof. In het jongerenklassement moest hij enkel Pierre Latour, ploegmaat van Oliver Naesen bij AG2R-La Mondiale, laten voorgaan. Wel in de wetenschap dat Bernal 2 jaar en 3 maanden jonger is dan de Fransman, een wereld van verschil op die leeftijd.

Dat ze hem bij Sky niet wilden laten gaan, was wel duidelijk. Bernal is de groeibriljant van de ploeg en wordt ongetwijfeld de opvolger van Froome en Thomas, in de zin van kopman voor de Tour. Of hij die ook kan winnen, zal de toekomst uitwijzen, maar feit is dat de sterren hem gunstig genegen zijn. Dat contract van 5 jaar is dus geen nattevingerwerk, wel een opportuniteit. Het is helaas weinig werkgevers gegeven om zo’n langlopende verbintenis te kunnen aanbieden. Lefevere zou er een moord voor doen, durven we wedden. Al kan de West-Vlaming wel eens in zijn vuistje lachen, hij en niemand anders heeft straks ene Remco Evenepoel in de ploeg.

 

Total
31
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*