Begin dit jaar vertelde wielertrainer Tom De Kort ons al over de opkomst van een uitzonderlijk getalenteerd jongetje uit Ravels (lees hier). Intussen blijft de intussen 12 geworden Axel van den Broek iedereen verbazen. Waar hij start, is de kans ook groot dat hij met de bloemen gaat lopen. We laten hem hierbij zelf graag eens aan het woord.

De resultaten van jouw testen begin dit jaar waren volgens jouw trainer verbluffend. Vind je dat plezant of schept dat ook verwachtingen?

Axel van den Broek: “Dat schept voor mezelf een aantal verwachtingen, maar ik vind het wel leuk om goede testresultaten te halen. Door de goede resultaten verwacht ik van mezelf veel. Die verwachtingen zijn er ook gekomen doordat ik Belgisch kampioen mountainbiken ben geworden en Belgisch vicekampioen op de weg.”

Overal waar je start, win je, bij wijze van spreken. Of het nu veld, MTB of weg is, je kan het allemaal. Wat kan je het best? En wat vind je het leukst en waarom?

Axel van den Broek: “Veldrijden kan ik het best. Ik rijd graag door zand en modder en ik spring heel graag over balken. Dat komt omdat ik vroeger BMX’te en daar leer je veel techniek. MTB vind ik het leukste omdat dat veel meer avontuur op de fiets is: drops springen, rockgardens rijden, van trappen af rijden, steile hellingen, snelle afdalingen,… Je moet ook flink wat techniek hebben om goed te kunnen mountainbiken, al kan ik soms wel al 1 en ander toepassen in het veld. De weg is nu het minst leuke voor mij. Hoewel een wedstrijd zoals Mini Parijs-Roubaix wel echt mijn ding is met al die kasseien. Meerdaagse wedstrijden op de weg vind ik ook wel heel leuk. Kortom, de zwaardere wedstrijden op de weg liggen mij eigenlijk wel.”

Waar hangen je gewonnen truien en medailles?

Axel van den Broek: “Mijn truien liggen gewoon in de kast en mijn medailles hangen erbij. De Belgische kampioenentrui is voor mij de mooiste. Al mijn trofeeën staan wel uitgestald op mijn kamer, tot grote frustratie van de poetsvrouw. (lacht) Het zijn er namelijk meer dan 100, al heb ik ze zelf eerlijk gezegd nog nooit geteld. Het zijn er veel, maar ik hoop dat er nog veel mogen bijkomen!”

Hoe ziet jouw samenwerking met jouw Tom De Kort eruit?

Axel van den Broek: “Tom is mijn trainer, mijn vriend en mijn coach. Tijdens het seizoen ga ik op woensdag trainen met de groep. Dan werken we aan techniek en behendigheid. We zien elkaar minstens 1 keer per week, maar hij komt ook geregeld naar een wedstrijd kijken in al mijn verschillende disciplines. Tom leert me op heel speelse manier veel dingen bij zonder dat hij druk oplegt. Hij geeft na een wedstrijd soms wel aan wat nog beter zou kunnen. Dat zijn nuttige tips voor mij. De evaluaties gebeuren tussen mijn papa en Tom. Zij spreken vaak met elkaar.”

Heb je soms de indruk dat het wat te snel gaat voor jou? Of trek jij je er niks van aan wat er gezegd en geschreven wordt?

Axel van den Broek: “Ik voel het niet aan dat het hard gaat, want ik amuseer me echt op de wedstrijden. Ik kom op alle wedstrijden mijn vrienden tegen en dat maakt het leuk. Op belangrijke wedstrijden steunen we elkaar voor en na de start, maar tijdens de wedstrijd is het ieder voor zich. Soms hoor ik wel negatieve dingen over mij, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je vaak wint. Mensen worden dan jaloers en dat vind ik wel jammer.”

Je hebt op je 12e al de hele wereld gezien met je sport. Vind je dat fijn of is het reizen voor jou vooral vermoeiend?

Axel van den Broek: “Ik heb al wel een groot deel van de wereld gezien met als meest bijzondere reizen Nieuw-Zeeland en Colombia. Zeker Nieuw-Zeeland was vermoeiend maar wel een hele ervaring om te vliegen met het grootste vliegtuig ter wereld. Verder ben ik ook al met de mobilhome op heel veel plekken in Europa geweest, maar dat was vooral voor het BMX’en. Reizen met de mobilhome is niet vermoeiend, want ik kijk dan altijd DVD’s. (lacht) Daarom vind ik het zelfs tof om in het weekend met de mobilhome op stap te gaan naar de wedstrijden. Sinds ik ben gestopt met BMX hebben we geen verre vliegtuigreizen meer gedaan om wedstrijden te gaan rijden. Maar ik hoop wel dat ik nog heel veel in het buitenland mag en kan gaan fietsen.”

Welke uitdagingen stel je jezelf de komende jaren bij de aspiranten?

Axel van den Broek: “Ik zou gewoon graag elk jaar blijven groeien in wat ik doe, zodat ik mijn droom kan waarmaken, namelijk profwielrenner worden. Voor mezelf is de grootste uitdaging de Mini Parijs-Roubaix winnen en op de kampioenschappen goed presteren in elke discipline die ik beoefen.”

Met welke fietsen rij je en heb je een voorkeur?

Axel van den Broek: “Ik fiets het liefst met het merk Specialized S-Works. Dankzij Rings Goirle Specialized Conceptstore kan ik op deze mooie fietsen rijden. Zij geven mij ook materiaaladvies voor elke wedstrijd. Doordat ik ieder jaar flink groei, meten ze me 2 keer per jaar op. Begin dit jaar mocht ik bij hen ook mijn kampioenendrink doen in hun tourcafé.”

Total
376
Shares

1 commentaire

  1. Jeetje toch. Kinderen zouden soms toch tegen hun ouders moeten beschermd worden. Natuurlijk wint dat mannetje nu zo veel. Ik hoop voor hem dat het een talent is, maar denk niet dat je dat op deze leeftijd en na al die begeleiding al kan besluiten dat het een toptalent is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*