Hij is nog altijd junior maar behoort op de piste al bij de beste Belgische renners, zelfs op eliteniveau. Toch pakt Fabio Van den Bossche het rustig aan en houdt hij de voeten op de grond. De piste is zijn habitat maar hij beseft dat ook de weg hem beter maakt. Een jonge topper dus waar we nog veel van zullen horen. Als het van hem afhangt vooral in de zomer van 2024, ergens in Parijs.

Foto: UEC.

Je klopte de voorbije week Remco Evenepoel in de spurt in Heestert. Wat vind jij van hem als wielrenner? En zijn jullie op bepaalde vlakken te vergelijken?

Fabio Van den Bossche: “Uiteraard is Remco gewoon een toprenner, wat hij presteerde dit jaar zullen er hem niet veel kunnen nadoen. We zijn volgens mij niet echt met elkaar te vergelijken, hij is echt een renner met een enorme inhoud en capaciteiten over lange inspanning. Ik daarentegen ben mede door de piste meer iemand die goed is in kortere explosieve inspanningen.”

Je gaat naar de Topsportschool Wielrennen in Gent. Wat brengt jou dat sportief bij en welke andere voordelen geniet je ervan?

Fabio Van den Bossche: “De topsportschool brengt voor mij veel voordelen met zich mee. Mijn trainingen zijn opgenomen in mijn schooluren, wat er voor zorgt dat ik me na school enkel nog moet bezighouden met studeren. Ook bij afwezigheid – wanneer ik weg ben om te koersen – zorgen ze ervoor dat ik de leerstof zo goed mogelijk kan bijhouden via een online leerplatform.”

Je werd bij de junioren 2 jaar na elkaar Europees kampioen Ploegkoers, telkens aan de zijde van Nicolas Wernimont. Wat was de mooiste zege en waarom?

Fabio Van den Bossche: “Doe maar die 2e, omwille van de bevestiging.”

Je hebt ook de Europese titel in het Omnium. Welke van de baandisciplines doe je het liefst en waarom?

Fabio Van den Bossche: “Ik vind in elke baandiscipline wel iets dat me aanspreekt. Maar ploegenachtervolging en ploegkoers doe ik het liefst. Ploegenachtervolging omwille van de vele details die erbij komen kijken, het kan van de kleinste dingen afhangen en geeft heel veel voldoening als alles in de juiste plooi valt. De ploegkoers blijft natuurlijk in mijn ogen echt hét nummer op de piste. Het is spanning, sensatie, spektakel…. alles ineen.”

Foto: Gunther Van den Bossche.

Je doet het ook op de weg verre van onaardig, met bijvoorbeeld dit jaar winst in de Sint-Martinusprijs in Kontich, een top 10 in de Omloop Het Nieuwsblad, en een 12e plaats in de Ronde van Vlaanderen. Heb je ook daadwerkelijk ambities om hier resultaten te rijden? Of is het in functie van de baan?

Fabio Van den Bossche: “Ik heb zeker en vast ambities om op de weg te presteren. Het lijkt mij de ideale combinatie met de piste op voorwaarde dat er vooraf een goede planning gemaakt wordt. De meeste van mijn successen op de weg kwamen dan ook na een periode waarin ik intensief op de piste getraind had. Voor mij is de piste gewoon de basis van alles.”

Je bent pas 18 gewonnen. Hoe zit het met je truien- en medaillevangst?

Fabio Van den Bossche: “Ik behaalde 6 nationale en 3 Europese titels op de piste en ook nog een zilveren Europese medaille. Dit jaar werd ik ook provinciaal kampioen op de weg en behaalde op de piste ook nog 8 zilveren en 4 bronzen medailles op het Belgisch kampioenschap.”

Tot slot: je mikt op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs….

 

Fabio Van den Bossche: “Het is inderdaad een grote droom van me om ooit op de Olympische Spelen te staan
en dan lijkt Parijs voor mij qua leeftijd misschien het meest haalbare. Ik ben dan 23 en zal hopelijk dicht bij mij hoogst haalbare vorm aanzitten. Al wil ik me over ambities niet uitspreken. Dat zien we dan wel.”

Total
103
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*