2 jonge Belgen aan de start van de vermaarde Chrono des Nations voor juniores in het Franse Les Herbiers. Naast wereldkampioen Remco Evenepoel ook Siebe Roesems (17). Vooralsnog blanco palmares als wielerdebutant, maar in de wereld van het tijdrijden wel een achternaam als een klok. Zijn vader Bert werd in 2004 Belgisch kampioen tijdrijden en won dat jaar ook die Chrono des Nations bij de profs.

Hoe verliep de Chrono des Nations voor jou ?

Siebe Roesems: “Eerst en vooral was ik blij dat ik hier aan de start mocht staan. Het is ten slotte een gerenommeerde internationale tijdrit waar maar 2 Belgen geselecteerd werden. (Er namen naast 39 Fransen ook 2 Italianen, 2 Portugezen, een Brit en een Australiër deel, red) Dus ik startte met maar 1 doel: die selectie rechtvaardigen. Ik vind dat ik daar met mijn 14e plaats in geslaagd ben. Ik ben 1e jaar junior en werd 2 jaar geleden slachtoffer van een zwaar verkeersongeval dat me bijna mijn linkeronderbeen kostte. Ik leg voor mezelf de lat altijd hoog, dus het kan altijd beter, maar gezien de omstandigheden kan ik me wel verzoenen met dit resultaat.”

Kan je wat meer zeggen over dat ongeval?

Siebe Roesems: “Op 14 mei 2016 ben ik overreden door een tractor. Mijn linkerbeen kwam onder een voorwiel van terecht. Ik heb 7 weken in het ziekenhuis gelegen. De 1e week vreesden de dokters voor een amputatie, maar gelukkig was dat niet het geval. Lopen is vandaag de dag nog geen optie. Door veel te werken in de kiné en stap per stap op te bouwen, sta ik waar ik nu sta.”

 

Ben je mede dankzij je vader een specialist geworden in het tijdrijden?

Siebe Roesems: “Natuurlijk ben ik fier op wat mijn vader gepresteerd heeft. Dankzij zijn carrière is de bewondering er wel gekomen voor deze mooie discipline. Het is echter wel volledig mijn beslissing en mijn doel om hier te staan.

 

In welke mate staat hij jou bij in je wielercarrière?

Siebe Roesems: “Mijn vader speelt een grote rol in mijn prille carrière. Het is een enorm pluspunt dat hij zijn ervaring met mij kan delen. Ik luister en kopieer. Ook leer ik veel bij van zijn tips. Maar ik moet ook mijn eigen weg zoeken, want uiteindelijk ben ik het die op de fiets zit. Ik kan wel op elk moment rekenen op de steun van mijn ouders, wat in deze sport wel een extra voordeel is. Het is altijd leuk als je naar een koers gaat waar je vader op het hoogste trapje stond.”

Je vader won bij de profs in 2004 de Chrono des Nations. Gaf jou dat extra motivatie?

Siebe Roesems: “Motivatie is een groot woord, ik was vooral benieuwd naar hoe de tijdrit was die hij in 2004 won. Natuurlijk zat dat in mijn achterhoofd. Ik was wel realistisch en besefte dat winnen hier niet aan de orde was gezien het hoge niveau.”

Was hij er daarom op gebrand dat jij zelf ook zou deelnemen?

Siebe Roesems: “Het was wel volledig mijn eigen initiatief. Ik zag dat ook junioren Chrono des Nations reden. Ik heb natuurlijk altijd leuke verhalen gehoord over deze tijdrit en zoveel tijdritten zijn er niet voor junioren. Ik informeerde me, zat aan tafel met mijn ouders en stuurde mijn kandidatuur op.”

Hoe kijk je terug op je 1e seizoen als junior en wat verwwacht je van 2019?

Siebe Roesems: “Als 1e junior en ook als 1e jaar wielrenner besef ik wat voor een mooi eerste seizoen ik heb gereden. Ik mocht starten in schitterende rondes in het buitenland, met dank aan mijn club Royal Cureghem Sportief en ploegleider Lou Stroobants. Daardoor heb ik veel ervaring opgedaan, wat zeker nodig is naar volgend jaar toe. Ik hoop volgend jaar wat meer mijn stempel te kunnen drukken en mooi verder te evolueren, zowel op de weg als in de tijdritten.”

Total
237
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*