1999 was een heroïsche Parijs-Roubaix in die zin dat de 3 podiumplaatsen door Mapei-renners werden bezet, geen unicum maar toch een zeldzaamheid in de wielersport. Het was Andrea Tafi die meer dan 2 minuten voorsprong had op Wilfried Peeters, terwijl Tom Steels de spurt voor plaats 3 won. De Italiaan krijgt het er nog geregeld warm van en gaat werk maken van een comeback in het profpeloton. Hij is intussen wel al 52….

Foto: Eric HOUDAS – Collection personnelle, CC BY-SA 4.0, Link

Andrea Tafi won niet alleen Parijs-Roubaix. 3 jaar voordien was hij ook de beste in de Ronde van Lombardije, dé topklassieker van zijn land. En richting het einde van zijn carrière wist hij met de Ronde van Vlaanderen op zijn bijna 36e nog een 3e grote klassieker binnen te halen. Ook in die koers kreeg hij met Museeuw en Van Petegem 2 Belgen naast zich.

Eigen feest

Tafi rekte zijn carrière tot 2005, met de bedoeling nog een extra klassieker te winnen. Dat lukte hem niet, het bracht hem – na het CSC-Tiscali van Bjarne Riis – alleen maar bij kleine ploegen als Alessio Bianchi en Saunier Duval. 2005 reed hij voor het laatst Parijs-Roubaix, hij was toen net geen 39 en het zou ook zijn laatste seizoen als wielerprof betekenen. Maar blijkbaar is dat dus nog niet voldoende geweest voor Tafi, en is er altijd een leemte gebleven.

Niet dat die zal ingevuld worden, maar Tafi plant nu wel een comeback met 1 doel: op zijn 52e opnieuw prof worden en Parijs-Roubaix rijden. De geboren Florentijn kondigde zijn beslissing aan in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport en gaf aan al contact te hebben gehad met Belgische en Nederlandse teams op procontinentaal en continentaal niveau. Hij wil gene gans seizoen vullen, maar wel zijn eigen feest vieren. In 2019 is het namelijk precies 20 jaar geleden dat hij de Helleklassieker op zijn palmares bijschreef.

Tafi laat weten klaar te zijn voor zijn comeback. Hij rijdt nog bijna 20.000 kilometer per jaar met de fiets en zit nog redelijk dicht bij zijn competitiegewicht van toen: 79 à 80 kilo. Wij zijn benieuwd wat dat gaat worden, ook al omdat hij een dopingverleden heeft en hij voor een comeback 6 maanden moet opgenomen worden in het anti-dopingprogramma van de UCI.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*