Als jeugdig wielrenner droom je natuurlijk hardop van een profcarrière. Dat is voor weinigen weggelegd. Ook voor Cees Bol had het anders kunnen uitdraaien. Maar gelukkig kreeg hij van zijn team SEG Racing Academy een extra kans om wat langer te blijven. Afgelopen seizoen haalde de 23-jarige Zaandammer dan ook alles uit de kast om die laatste strohalm te grijpen. Met succes!

Foto: Audrey Duval.

Je reed een heel sterk voorjaar. Waar had je die vorm aan te danken?

Cees Bol: “In 2017 viel ik na een goeie winter 2 dagen voor mijn 1e wedstrijd flauw en liep daarbij een hersenschudding op. Uiteindelijk keerde ik pas terug in koers in september dat jaar. Daar begon eigenlijk mijn focus voor 2018. Mijn vorm van het voorjaar komt dan ook voort uit hard werken in de winter met veel goeie hulp van mijn trainer Peter Schep en de rest van de staff bij SEG. Ik heb altijd beroepswielrenner willen worden. Het zat een jaar tegen, maar SEG Racing gaf me de kans om nog een jaar bij de ploeg te blijven, ondanks dat ik al elite zou worden. Die kans moest ik wel pakken natuurlijk, dus ben ik er vol voor gegaan.”

Was het mentaal soms lastig dat je vaak kortbij finishte maar steeds naast de winst pakte?

Cees Bol: “Ik won de 2e koers die ik reed, Wanzeel Koerse. Dat was een kermiskoers, maar desondanks was ik daar heel blij mee. Wel frustreerde me het inderdaad wel eens dat ik er in UCI-koersen vaak dichtbij was maar niet won. Vooral de 2e plaats in de Arno Wallaard Memorial was pijnlijk. Gelukkig viel alles een week later op zijn plek met eerst een etappeoverwinning in Bretagne en een paar dagen later de Ardense Pijl.”

Begin mei won je inderdaad de Ardense Pijl. Bevestiging of eerder opluchting?

Cees Bol: “Ik ben er altijd in blijven geloven. Die overwinningen waren meer bevestiging dan opluchting. Ik wist dat als ik die vorm vast zou houden het nooit heel lang kon duren voordat het raak was. Maar het blijft natuurlijk altijd spannend en vooral supergaaf om te winnen.”

Hoe blik je terug op je najaar als stagiaire bij Team Sunweb?

Cees Bol: “Mijn stageperiode bij Sunweb is erg goed bevallen. Ik voelde me gelijk thuis in de ploeg en ik had ook het gevoel dat ik ondanks dat het hogere niveau wel een bijdrage kon leveren aan het team. Het was vooral inspirerend om al wat mooie koersen te rijden. Op die manier kom je toch wat makkelijker binnen in een nieuwe ploeg en heb ik voordat de winter start al een beter beeld van wat het profniveau inhoudt.”

Foto: Fabienne Vanheste.

Hoe ontstonden de 1e contacten met Sunweb?

Cees Bol: “Ik ben via mijn management SEG in gesprek geraakt met Sunweb, eind juni was dat. Ik denk dat het van beide kanten een heel positief gesprek was en niet veel later hebben we besloten om de samenwerking aan te gaan. Toen die stageplek vrij kwam, was het dan ook een logische stap om gelijk met die samenwerking te beginnen in plaats van te wachten tot november.”

Heb je nog iets te zeggen tegen SEG, de ploeg waarbij je anderhalf jaar werd opgeleid?

Cees Bol: “Ik heb de afgelopen 2 jaar veel te danken gehad aan SEG Racing Academy. Vooral het feit dat ik altijd ben gesteund, ook toen het niet goed ging, is denk ik tekenend voor de ploeg. SEG is ondanks zijn continentale status een hele professionele ploeg. Ik ben er best trots op dat ik hier deel van mocht uitmaken.”

Met welke doelstellingen begin je aan je 1e seizoen als prof en welk programma ga je rijden?

Cees Bol: “De stap naar het profniveau zal best groot zijn. Mijn doelstelling zal dan ook zijn om op alle vlakken zoveel mogelijk ervaring op te doen, maar wel met extra focus op de klassiekers en de sprints en lead-outs.”

Total
41
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*