Een nieuw seizoen, nieuwe kansen voor jonge talenten om zich volledig te ontbolsteren en definitief uit de schaduw te treden. We zetten 10 namen op een rij die dit jaar wel eens voor hun grote doorbraak zouden kunnen staan.

Iván Ramiro Sosa (Team Sky)

Als Egan Bernal een niet-identieke tweelingbroer zou gehad hebben, dan was het deze Sosa. De gelijkenissen zijn treffend: allebei geboren in 1997, allebei Colombiaan, allebei uitkomend voor Team Sky en allebei gevleugeld klimmer. Sosa is echter van eind oktober en Bernal van begin januari, waardoor we een jaartje langer op dit gigatalent hebben moeten wachten. Sosa wachtte trouwens tot begin december om zijn keuze te maken, want hij leek een tijdje op weg naar Trek-Segafredo. Dat zou te maken gehad hebben met een managerskwestie. Helaas hoor je dat ook in de wielrennerij steeds vaker. De afgelopen jaren reed Sosa bij het bescheiden Androni, waar hij rustig de stiel kon leren. Hij toonde zijn talent in Zuid-Amerikaanse wedstrijden. Zo klom hij in februari met onder meer Bernal, Quintana, Urán, Henao en Alaphilippe mee naar de top in de Ronde van Colombia. Verder won hij 2 rittenkoersen in Roemenië en 1in Italië. Echt indruk maakte hij vooral in de Vuelta a Burgos. In de slotrit reed hij bergop warempel weg van Miguel Angel Lopez en pakte hij de eindzege. De Ronde van de Toekomst kon hij ondanks een etappezege niet binnenhalen. Toch staat zijn naam met tal van uitroeptekens aangegeven in het boekje van de kenners.

Hugo Hofstetter (Cofidis)

Echt Frans klinkt zijn naam niet. Hofstetter is dan ook afkomstig uit Altkirch, dat op de grens met Duitsland ligt. De 24-jarige renner van Cofidis rijdt echter een typisch Frans programma met uitstapjes naar België en Spanje. Hij kan een semiklassieker aan en is snel, maar tot dusver net niet snel genoeg om een grote overwinning binnen te halen. Zo verzamelde hij ereplaatsen in de Clasica de Almeria (4e), Nokere Koerse (3e), GP de Denain (2e), 3-daagse Brugge-De Panne (8e), Classic Loire Atlantique (6e), Cholet – Pays de la Loire (2e), Paris-Camembert (9e), Tro-Bro Léon (4e), Elfstedenronde (3e) en Halle-Ingooigem (4e). Die verzameling ereplaatsen leverde hem wel de eindzege in de Europe Tour op. Als hij nog 1 procent beter wordt, dan kan hij zomaar verrassen in pakweg Kuurne-Brussel-Kuurne. Bij Cofidis botst hij echter wel op Christophe Laporte, die het net iets gemakkelijker kan afmaken.

Jack Haig (Michelton-Scott)

Haig heeft nog niet het palmares waarbij je meteen zou denken dat hij een topper in spe is, maar dat moet je in perspectief zien. Bij Michelton-Scott moest hij immers altijd in dienst rijden van de Yates-brothers. Toch toonde hij al vaak flarden van zijn talent. Wie op zijn 24e 16e kan worden in de Ronde van het Baskenland, 13e in de Ronde van Zwitserland en 14e in Luik-Bastenaken-Luik heeft inhoud. In Utah mocht hij voor eigen rekening rijden en werd hij zelfs 3e in het eindklassement. In de Vuelta ten slotte was hij erg belangrijk voor eindwinnaar Simon Yates, maar zelf werd hij ook nog knap 19e. De Australiër trok door naar het WK om hetzelfde resultaat te behalen. De hoog opgeschoten klimmer zat dus al vaak tussen plaats 10 en 20 en zet dit jaar ongetwijfeld wederom een stap voorwaarts.

Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal)

Geen onbekende, want met een 2e plaats op het WK voor beloften leerde iedereen in België hem kennen. Met een etappezege in de Tour des Fjords won hij trouwens ook al zijn 1e wedstrijd bij de profs. Toch willen we graag nog eens zijn prima debuutjaar onderstrepen. In het Baskenland ging hij al met de beteren mee en dat resulteerde in een achttiende plaats in het eindklassement. Zijn eerste grote ronde heeft 2 weken geduurd. Hij viel in de Vuelta 2 keer grandioos op met een 8e en een 4e plaats in 2 pittige etappes. In april wordt Lambrecht 22. Wie even doorrekent, beseft dat hij zelfs in 2022 nog een gooi kan doen naar het jongerenklassement in de Tour. Hij heeft dus nog alle tijd.

 

Valentin Madouas (Groupama – FDJ)

Kent u Laurent Madouas nog? In het verleden reed deze Fransman voor Lotto en Festina om in 2001 op wielerpensioen te gaan. Hij viel in 1996 net naast het podium in Luik-Bastenaken-Luik en werd een jaar eerder ook al 12e in Giro en Tour. Zijn zoon lijkt wat minder klimmer en wat meer sprinter en allrounder. In zijn 1e volledige jaar bij de Franse formatie maakte hij vrijwel meteen indruk door 4e te eindigen in de Haut Var. Voor Thibaut Pinot, die intern toch op een voetstuk staat. Met een 20e plaats in de Strade Bianche bewees hij inhoud te hebben. Bijna volgde in Parijs-Camembert de bekroning voor zijn voorjaar, maar Calmejane bleek sterker. In het najaar volgde dan toch de prestigieuze Franse overwinning. Madouas versloeg Coquard en Laporte in Parijs-Bourges. De 22-jarige Fransman trok met een 5e plaats in Parijs-Tours de winter in. Reken maar dat hij daar sterker uit komt.

Daniel Felipe Martinez (EF Education First Pro Cycling Team)

Hij moet zowat de 17e Colombiaan zijn die volgens kenners ooit de 1e Colombiaanse Tourzege kan behalen. Hij is lid van de gouden generatie waartoe ook Bernal en Sosa behoren. Vraag is of hij nog echt kan verrassen. Zijn 7e plaats in de Ronde van Catalonië en 12e plaats in Romandië zijn velen misschien ontgaan, maar in de Tour was hij vaak actief in de bergetappes en reed hij geregeld in beeld. Om te winnen kwam hij nog tekort, een jaartje ouder en wijzer is dat mogelijk al anders.

James Whelan (EF Education First Pro Cyclnig Team)

Het is ook niet altijd duidelijk waar EF Education First altijd zijn renners gaat halen, maar James Whelan is opnieuw een opvallende. De 22-jarige Australiër is snel en heeft inhoud. Toch keken veel Belgen raar op toen hij vorig jaar plots de Ronde van Vlaanderen voor beloften won. In de finale slaagde hij erin Stan Dewulf af te houden en solo aan te komen. Dewulf werd trouwens nog ingerekend door de achtervolgers. Het is met Australiërs altijd een beetje zoeken naar wie er echt doorbreekt, maar Whelan heeft het zeker in zich.

Jhonatan Narváez (Team Sky)

We hadden de Ecuadoriaan misschien al een jaartje eerder verwacht. Het was echter zijn landgenoot Carapaz die al meteen aan de oppervlakte kwam. Deze 21-jarige Narváez viel bij Quick-Step Floors niet echt op en maakt nu de overgang naar Sky. In Zuid-Amerika kon de snelle jongeling al wel wat ereplaatsen bij elkaar rijden. Hij was echter niet zo succesvol als Jakobsen en Hodeg en viel een beetje naast The Wolfpack. Met een 5e plaats in de Ronde van Wallonië bevestigde hij wel zijn talent. Als Sky het beste uit de voormalige winnaar van het Circuit des Ardennes (2017) weet te halen, gaan ze dit jaar al plezier aan hem beleven.

Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)

In een dergelijk lijstje hoort natuurlijk de winnaar van de Ronde van de Toekomst thuis. Hem negeren zou simpelweg te koppig zijn. Bovendien werd de Sloveen ook 7e op het WK en was hij een vaste klant in de Nations Cup. De Kattekoers (22e), de Ronde van Vlaanderen voor beloften (15e) en de ZLM Tour (28e) zijn niet het terrein waar hij in de toekomst wordt verwacht. Schrijf hem maar op voor het klimwerk. Zo wist hij indruk te maken in de Vredeskoers, waarin hij het eind- en bergklassement op zijn naam schreef. In de ronde van zijn land eindigde hij na Roglic, Uran en Mohoric. Toen hij al lang was binnengehaald door de ploeg uit de Emiraten, bevestigde hij nog eens met de eindzege in de hoog aangeschreven Giro della Regione. Pogacar maakt deel uit van het magische trio waarmee Slovenië de wielerwereld aan het bestormen is. Mohoric en Roglic staan er al, Pogacar zal snel volgen. Misschien kan Jan Tratnik – dit jaar bij Bahrain – van dat trio een kwartet maken.

Marc Hirschi (Team Sunweb)

U vroeg zich misschien al af waar we bleven met deze 20’er uit Zwitserland. Het talent uit de stal van Sunweb werd immers én Europees kampioen én wereldkampioen op de weg. Hij verzamelde het hele jaar door ereplaatsen en was er dichtbij in Luik-Bastenaken-Luik (5e) en de Ronde van Vlaanderen (6e) voor beloften. Zijn ereplaatsen verder afgaan, heeft weinig zin. Het is al lang duidelijk dat deze opvolger van Cancellara – ze zijn allebei afkomstig uit Bern – een grote wordt.

Fotomateriaal: Instagram.

Total
82
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*