Het seizoen 2020 moet door de coronaperikelen eigenlijk nog beginnen, maar sinds 1 augustus is wel al de transfermarkt voor 2021 open. Dat de teams toijdens de competitieloze maanden niet zijn blijven stilzitten, is wel heel erg duidelijk. Er werden de voorbije 10 dagen al heel wat straffe en zeer mooie transfers verwezenlijkt.

10. Alessandro Fancellu – van Kometa Xstra CT naar Trek-Segafredo
In de tijd dat Remco Evenepoel op het WK voor junioren iedereen uit zijn wiel reed, waren er nog 3 renners die binnen de 3 minuten konden finishen. 1 van hen was de kleine Italiaan Alessandro Fancellu, die brons behaalde. Na 2 jaartjes bij de beloften zet hij volgend jaar de stap naar de WorldTour. Dat de Italiaan iets kan, bewees hij dit voorjaar nog in de Tour of Antalya door in het spoor van Stedman en Aarschottenaar Kenneth Van Rooy 3e te worden in de eindranking. Op die manier groeit de Italiaanse garde bij Trek. Naast Nibali heb je er immers ook Ciccone, Conci en Tiberi. Een aantal andere Italianen moeten nog een verlenging zien af te dwingen.
9. David Dekker: van SEG Racing naar Jumbo-Visma
De zoon van Erik groeit volgend jaar door naar Jumbo-Visma. Een logische stap voor de regerend Nederlands kampioen bij de beloften. Het is spijtig voor het jonge talent dat corona toesloeg, want op dat moment was hij voor SEG al aan het schitteren tussen de profs. In Le Samyn werd hij knap 3e en in eigen land schreef hij de Ster van Zwolle en de Dorpenomloop Rucphen op zijn naam. De erfenis van vader is groot, maar deze 22-jarige sprinter uit Amersfoort heeft alles om het te maken.
8. Andreas Leknessund: Van Uno-X naar Team Sunweb
Op zijn 21e is Andreas Leknessund al 2-voudig Noors kampioen in het tijdrijden. Daarvoor moet je toch jongens als Edvald Boasson Hagen verslaan, dus deze beer uit Tromso kan met de fiets rijden. Bovendien is hij ondanks zijn lengte een begenadigd klimmer. Hij won vorig jaar de Vredeskoers en eindigde als 2e in het Circuit des Ardennes en de Ronde de l’Isard (achter Bagioli, die nu al scoort bij de profs). Ook bij ons kent de Noord zijn weg. Hij werd vorig jaar onder meer 2e in de Kattekoers. Sunweb heeft een oog voor talent en kon de Viking overtuigen vanaf 2021 verder te ontwikkelen in het zwart-wit tricot.
7. Edoardo Affini: van Mitchelton-Scott naar Jumbo-Visma
Niet de allerbekendste naam, wel een groot talent. De Italiaanse hardrijder van 24 is een potentiële vaste klant in de Tourselecties van Jumbo-Visma. De ploeg jaagt de komende jaren op Tourzeges en dan is elke schakel in de ketting van groot belang. Heel wat druk dus op de schouders van de 24-jarige Italiaan die in 2018 4e werd op het WK tijdrijden bij de beloften en vorige jaar 3e op het EK bij de profs – achter Evenepoel en Asgreen. Affini boekte in de lage landen ook bijna zijn grootste profzege. In Den Haag botste hij tijdens de BinckBank Tour enkel op landgenoot Filippo Ganna in de tijdrit. Aan zijn klimwerk moet wel nog gesleuteld worden, wil hij ooit Roglic, Dumoulin en co na een helling nog van dienst zijn.
6. Pierre Latour: van AG2R naar Total Direct Energie
De beste jongere in de Tour van 2018 (voor Bernal nota bene) zit op zijn bijna 27e op een kruispunt in zijn carrière. Blijft hij inzetten op top 10-noteringen in de grote rondes, zoals zijn 13e plaats in de Tour van 2018 of mikt hij meer op het etappewerk, zoals in de Vuelta van 2016, waar hij won op de Alto de Aitana? Total Direct Energie kan de Franse klimmer in elk geval ook inzetten in het eendagswerk, want als je 9e kan worden in Lombardije, dan kan je in principe veel aan. Met ook de overgang van Geniez, die dezelfde weg uitgaat als Latour, heeft Total Direct Energie weer heel wat Frans klimtalent om oorlog te maken in de bergetappes van de Tour en Vuelta.
5. Ivan Garcia Cortina: van Bahrain-McLaren naar Movistar
Met zijn ritzege in Parijs-Nice brak Ivan Garcia Cortina eindelijk helemaal door. De 24-jarige Spanjaard staat al jaren geboekstaafd als een ‘coming man’ in de voorjaarsklassiekers. Hij mocht ooit stage doen bij QuickStep en werd verliefd op het Vlaamse werk. Bij Bahrain leerde hij in alle vrijheid de stiel. Vorig jaar leidde dat al tot de 1e bescheiden resultaten: 13e in Kuurne-Brussel-Kuurne, 23e in de E3 BinckBank Classic, 16e in Dwars door Vlaanderen en 24e in De Ronde. Verwacht wordt dat hij bij Movistar kopman wordt in het kasseienwerk. Garcia Cortina is het type Spanjaard dat in Vlaanderen wel eens zijn eigen fanclub zou kunnen krijgen.
4. Nils Politt: van Israel Start-Up Nation naar BORA-Hansgrohe
Israel Start-Up Nation wil uitgroeien tot een klassementsploeg, dus de aanwezigheid van Nils Politt is niet langer prioriteit. De jonge formatie laat het Keulense raspaard dan ook vertrekken naar BORA, waar hij voor het eerst sinds 2015 terug Duitse bazen vindt. Politt is in zijn carrière al erg dicht bij die grote overwinning geweest, denk maar aan Roubaix 2019. Dat deed hij doorgaans quasi in zijn eentje. Bij BORA kan hij wel verwachten dat jongens als Burghardt en Oss zich uit de naad zullen werken om hem naar de finale te loodsen. En daar kan hij natuurlijk altijd wijzen op de aanwezigheid van de nog steeds niet trage Peter Sagan.
3. Romain Bardet: van AG2R-La Mondiale naar Team Sunweb
Met 2 podiumplaatsen in de Tour, de vice-wereldtitel in 2018 en de gevleide bergtrui in de Tour van 2019 heeft Romain Bardet zijn strepen en bollen in het wielerpeloton al uitgebreid verdiend. Toch is het ook duidelijk dat hij nood heeft aan een nieuwe omgeving. De laatste jaren bij AG2R gaat het eerder bergaf dan bergop, terwijl je van een rijpe 20’er juist het omgekeerde zou verwachten. Bij Sunweb zal Bardet in elk geval wetenschappelijk begeleid worden en zal men er alles aan doen om het beste uit de klimmer te halen. Ooit leek hij de gedoodverfde 1e Franse Tourwinnaar sinds 1985 (Hinault) te zijn, nu is dat eerder onwaarschijnlijk. Maar als het vuur straks toch weer aanwakkert….
2. Greg Van Avermaet: van CCC naar AG2R-La Mondiale
De hereniging van de vriendschapsband. Voor het eerst worden boezemvrienden Oliver Naesen en Greg Van Avermaet ook professioneel ploegmaten. Greg trekt voor 3 jaar naar de Franse traditieploeg en hoopt bij AG2R dat laatste manco op zijn palmares, de Ronde van Vlaanderen, weg te werken. Het wordt een gezellige bende bij de Fransen, want met ook Lawrence Naesen al in de rangen en de komst van Gentenaar Gijs Van Hoecke en jong talent Stan Dewulf komt er een heuse Belgische kolonie. Bovendien neemt Greg ook zijn trouwe dienaar Michael Schär mee. En dan maar hopen dat het op de cruciale momenten goed uitdraait. Ooit waren Bjorn Leukemans en Nick Nuyens ook beste vrienden, maar dat liep in de koers verkeerd.
1. Chris Froome: van Team Ineos naar Israel Start-Up Nation
Een transfer die meteen ook een einde van een roemrijk tijdperk inluidt. Bij Team Sky – de voorloper van Ineos – won Froome maar liefst 7 grote rondes, waaronder 4 keer de Ronde van Frankrijk. De samenwerking tussen de Britse renner en de Britse ploeg is daarmee 1 van de meest succesvolle in de wielergeschiedenis. Dat Froome toch afzwaait bij zijn huidige ploeg heeft alles te maken met zijn droom om voor de 5e keer de Tour te winnen en zo het record te delen. Bij Ineos botst hij op Thomas en Bernal, terwijl ook toptalenten als Sosa en Sivakov al in de wachtkamer zitten te popelen. Israel Start-Up Nation wil wel volledig zijn kaart trekken. Enkele transfers in de breedte, zoals Patrick Bevin, Carl Frederik Hagen en Daryl Impey onderstrepen de ambities van de nieuwe WorldTour-formatie.