In de voorjaarsklassiekers kreeg Jumbo-Visma wel eens kritiek, maar op andere fronten doet de Nederlandse formatie het andermaal voortreffelijk. In de Ronde van het Baskenland staan ze zelfs met 2 renners op het virtuele podium. Kopman Primoz Roglic krijgt er de hulp van zijn Deense luitenant. De 24-jarige Deen is het volgende raspaard in het ronde-ensemble van de gele brigade.
Naast Roglic is er natuurlijk Steven Kruijswijk en ook Sepp Kuss toonde zijn talent in het gebergte al. Sam Oomen, Antwan Tolhoek en zelfs Wout van Aert deden in de grote rondes eveneens hun duit in het zakje en nu is er dus ook Jonas Vingegaard. De renner komt al sinds 2019 uit voor Jumbo-Visma en toonde eerder ook al mooie dingen, maar het is pas nu dat hij ook echt als troefkaart kan worden uitgespeeld.
In 2016 trok Vingegaard halverwege het seizoen naar de Deense formatie Coloquick CULT. Hij kon er ontbolsteren aan de zijde van een paar ervaren rotten. Gustav Erik Larsson had bijvoorbeeld ooit een rit gewonnen in de Giro en veroverde zilver op de spelen van 2008 in Peking. Alex Rasmussen had dan weer verschillende wereldtitels op de piste behaald. In de 2 Rondes van China kon Vingegaard voor het eerst opvallen. Hij werd 2e in het eindeklassement van de 1e editie en dat op amper 19-jarige leeftijd.
Triptyque des Monts et Châteaux
Vingegaard moest toen ook in Europa scoren en dat gebeurde een jaar later. Hij werd 4e in de Tour du Loir et Cher, die met 3 Denen op het podium volledig door zijn landgenoten gedomineerd werd. In de GP Viborg raakte hij voorop met de toen nog nobele onbekende Kasper Asgreen. Zoals dat wel vaker gaat met Asgreen – de voorbije Ronde van Vlaanderen buiten beschouwing gelaten – werd hij in de sprint met 2 geklopt.
2018 werd het jaar van de waarheid voor de jonge Vingegaard. In België viel hij op met ereplaatsen in de Triptyque des Monts et Châteaux, altijd een waardemeter voor jong talent. In de Nations Cup werd hij vervolgens knap 5e in de GP Priessnitz spa, na onder meer Pogacar en Hirschi. Er volgde nog proloogwinst in de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta Mont Blanc en winst met Denemarken in de ploegentijdrit van de Toekomstronde. Jumbo-Visma schotelde hem prompt een profcontract onder de neus.
Vingegaard had zijn tijd nodig om zijn weg te vinden bij de profs. Op een vreemde aankomst in de Ronde van Polen viel hij op het juiste moment aan en won hij de 6e etappe. Vervolgens etaleerde hij zijn goede vorm met een 2e plaats in de ronde van zijn land. Het waren 2 uitschieters in zijn 1e profseizoen. Vorig jaar fungeerde hij vooral als knecht van Roglic in de Vuelta.
Coppi e Bartali
Zoals wel vaker is het 3e jaar bij de profs het jaar van de doorbraak. Vingegaard won op de Jebel Jais in de UAE Tour na een late uitval en bleef zo Pogacar en Adam Yates voor. Een visitekaartje afgeven, heet zoiets. Vervolgens won hij 2 ritten en het eindklassement in de Coppi e Bartali. Een bevestiging van al het voorgaande. In de aan d egang zijnde Ronde van het Baskenland reed Vingegaard al naar een 3e, 8e en 4e plaats en pronkt hij bijgevolg keurig op de 3e plaats in het klassement.
De toekomst ziet er mooi uit voor de Deen. In het Baskenland zal hij samen met Roglic de leiderstrui bestoken, vervolgens wordt hij in de Ardennen ook een pion bij Jumbo-Visma. Later dit seizoen staat de Vuelta op zijn programma. Verwacht maar dat hij het voorbeeld volgt van Sepp Kuss: knechten en er een ritje uitkiezen om zijn eigen kans te gaan. Jonas Vingegaard, u gaat nog van hem horen!