Van de Citadel van Namen naar de Muur van Hoei, of omgekeerd, is een populaire missie voor veel wielertoeristen. De twee hellingen hebben naam en faam, grotendeels met dank aan hun prominente plekje in de GP Wallonie en Waalse Pijl. Tussen de twee steden ligt ook de onbekende Côte de Gives. Ideaal om het lange stuk langs de Maas te doorbreken en een extra helling op de route te leggen.

De Côte de Gives duikt nu en dan eens op in een wedstrijd. In 1985 won Claude Criquielion de Waalse Pijl nadat hij de Côte de Gives gebruikte als springplank. Dit jaar lag de helling opnieuw op het parcours van de Waalse Pijl. Een belangrijke rol was er echter dit keer niet weggelegd voor deze klim. Zoals gebruikelijk werd de Waalse semiklassieker beslist op de laatste beklimming van de Muur van Hoei.
Bekend is de Gives dus niet, een aanrader blijft het wel. Op voorhand kan je wel best al even bestuderen hoe je deze klim zult nemen. Je komt met zekerheid vanaf het gelijknamig dorpje aan de Maas en ook het begin links naar boven is altijd hetzelfde. Het meest gebruikelijke traject volgt dan de gewone weg – je snijdt dus niet af via de Petite Ruelle, maar volgt de Rue Emile Vandervelde – om vervolgens na de haarspeldbocht wel de smalle Rue Grande Ruelle in te draaien.
Monsterlijk steil
Hier ligt meteen ook het zwaartepunt. Waar de percentages tot dusver beperkt bleven tot maximum 8% wordt het hier monsterlijk steil. We noteren 100 meter aan 14%, vervolgens 100 meter aan wel 18% en dan opnieuw 100 meter aan 15%. Wanneer je aan de paaltjes komt, zit het zwaarste erop. Je volgt vervolgens opnieuw de grote weg en laat de Rue Petite Ruelle dus voor wat het is. Op die manier gaat het nog een halve kilometer door aan 4 tot 6%.
Omwille van alle variaties kan je de beklimming wel op 10 verschillende manieren doen, maar de door ons beschreven route is de meest populaire manier, die ook zo wordt aangedaan in de Waalse Pijl en ook het bekendste segment op Strava vormt. De helling van 1,6 km aan 7,1% heeft met Alejandro Valverde, diens knecht Carlos Verona en Matthieu Ladagnous een mooi trio dat de KOM deelt. Verderop in de top 10 zien we ook Richard Carapaz, David Gaudu en Quinten Hermans. Allemaal zetten ze deze tijd neer tijdens de Waalse Pijl van 2021.
Wegdek en uitzicht
Deze Côte de Gives is veel minder druk bezocht dan de Muur van Hoei of de Citadel van Namen, de kans is groot dat je er zelfs geen verkeer tegenkomt. Het wegdek is behoorlijk en het uitzicht is zelfs prima. Wie boven komt, kan afhankelijk van de rijrichting via het Bois d’Heer terug naar Andenne bij de Maas dalen, of richting de Ben-Ahin naar Hoei daveren.
Het is leuk dat de Waalse Pijl deze helling aan het parcours heeft toegevoegd en ook naar de toekomst toe zou het misschien geen kwaad idee zijn om een paar vaste elementen toe te voegen aan het parcours. Voorlopig is de Waalse Pijl immers enkel en alleen bekend van de Muur van Hoei en dat doet de andere hindernissen toch geen eer aan. Deze Côte de Gives verdient immers zeker een bezoekje!