Iedereen is zich er van bewust dat fietsen veel voordelen met zich meebrengt. Ben je begonnen met vasten en vraag je je af of het slim is om dat te combineren met sportief fietsen? We kunnen hier niet 100% ja op antwoorden, maar het is zeker geen no go. Hoe komt dat dan? Het heeft vooral te maken met hoe je eigen lichaam erop reageert en wat je zelf fijn vindt. Claudia Smet van onze nutritiepartner Svensson Sports geeft antwoord op een paar pertinente vragen.
Niet eten en toch sterker worden, kan dat?
Claudia Smet: “Vasten is zeker aan te raden als je doel is om gewicht te verliezen of om koolhydraten te verbranden. Vasten is wellicht niet de beste manier om veel spiermassa op te bouwen. Echter zijn er wel studies die aantonen dat vasten je menselijk groeihormoon HGH stimuleert. Het is wel opvallend dat HGH een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van je spieren.”
“Toch zullen de meeste sportcoaches je aanraden om voldoende eiwitten te eten gedurende de dag voor de opbouw van je spiermassa. En laat eten net hetgeen zijn wat je niet mag doen tijdens je vastendagen. Als je bijvoorbeeld aan krachttraining doet en dan vooraf en/of erna goede vetten en eiwitten eet, dan zal je in de meeste gevallen beter presteren omdat het je een energieboost geeft. Natuurlijk hangt dat wel af van persoon tot persoon en zijn er fietsers die prima intensief kunnen trainen op een nuchtere maag of zich er zelfs beter door voelen.”
Hier moet je wel een zeer fanatieke fietser voor zijn, of niet?
Claudia Smet: “De meningen hierover zijn verdeeld. Tijdens het fietsen en bij uitbreiding het sporten leg je druk op je metabolisme en daardoor heeft je lichaam behoefte aan calorieën doorheen de dag. Toch blijven we ons vastklampen aan het feit dat het allemaal afhangt van persoon tot persoon. Specialisten raden aan dat je als topsporter je energie-inname en (spier)kracht goed in de gaten moet houden tijdens het vasten.”
Hoe belangrijk is het dat je dit proces opbouwt?
Claudia Smet: “Een combinatie van fietsen en vasten is een stap-voor-stapproces en doe je best niet vanaf het begin. In het begin is het verstandig om nog te fietsen tijdens je eetperiode of een paar uur na je laatste maaltijd, zodat je maximale prestaties levert en nog genoeg energie hebt. Je mag dus niet verwachten dat je na 1 week al kunt fietsen tijdens het vasten. Bouw het langzaam op en luister naar je lichaam. Geef je lichaam de tijd om gewoon te worden aan de combinatie van fietsen en de afwezigheid van energie uit suikers.”
“Vast je al een tijdje en fiets je tijdens je eetperiodes? Dan kan je proberen om het vasten en fietsen te combineren. We raden je aan om dat te doen op het einde van je vastenperiode, omdat je hoeveelheid HGH dan op zijn hoogste punt is en je dan sterk staat. Op die manier kan je na het sporten iets eten en heb je weer de nodige energie. Wil je ervoor zorgen dat je vetpercentage zo laag mogelijk is? Eet dan pas een paar uur nadat je gesport hebt. Op die manier geniet je van maximale vetverbranding, omdat je je koolhydraatvoorraad dan volledig uitgeput hebt.”
Hoe belangrijk is vetverbranding?
Claudia Smet: “Hoe kan je ervoor zorgen dat je tijdens duursport minder verlangt naar eten? Het antwoord is eigenlijk simpel: een andere brandstof dan glycogeen (koolhydraten) zoeken, namelijk vetten. Je vetvoorraad is onbeperkt en bevat meer energie per gram dan bij koolhydraten. Maar zo simpel als het antwoord op die vraag was, is het niet zo makkelijk om je energie uit vetten te halen. Je lichaam zal een switch moeten maken van hoofdzakelijk koolhydraatverbranding naar vetverbranding en daarvoor heb je geduld nodig. Je lichaam zal automatisch die switch maken als je langdurig aan intermittent vasten doet.”
Wat is nu het allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden?
Claudia Smet: “Zoals je hierboven al hebt vastgesteld, is het allemaal afhankelijk van hoe je eigen lichaam erop reageert en wat je zelf volhoudt. Naarmate de tijd vordert, zal je gewend raken aan intermittent vasten en kan je geleidelijk aan sporten in combinatie met je vastendagen. Het belangrijkste dat je moet onthouden: push jezelf niet te ver en doe alleen dingen waar je jezelf goed bij voelt!”
Wil je meer weten?
ZERO 3 ondersteunt het hongergevoel tijdens intermittent vasten.
Wil je ook afvallen en weet je niet hoe te beginnen, neem hier contact op met het afslankcentrum van BLUe. Ook online coaching is mogelijk.