In het zadel hebben wij fietsers via 3 punten contact met onze fiets. Aan zadel en stuur wordt al veel aandacht besteed, maar bij pedalen wordt de keuze beperkt door het kliksysteem en daarna nog een paar kleinere verschillen. Je vindt dan ook nauwelijks alternatieven voor de producten van Shimano en Look. En toch moeten we via de pedalen onze kracht naar het achterwiel sturen. SQlab brengt daar met de 512 Road zijn ergonomische visie op.

Zijdelingse vrijheid
Bij de 1e clipless pedalen had de voet een beperkte vrijheid. Bovendien werd de aslengte bepaald door wat toen als een goed idee werd beschouwd. Het eigen idee was belangrijker dan een wetenschappelijke onderbouw. Al snel werd vastgesteld dat dit te vaak kwalijke gevolgen had voor knieën en heupen, dus werd er een kleine speling ingebouwd en werd de aslengte aangepast. Te veel beweging zorgde echter voor een te vrije voet met rendementsverlies als gevolg. Veranderingen in de breedte van de trapas werden dan weer niet altijd gevolgd.
Het was ook nog steeds zoeken naar een goede instelling van de plaatjes ten opzichte van het pedaal. SQlab wil daar nu met zijn 512 Road verandering in brengen. Met een keuze tussen diverse aslengtes zorgt de SQlab 512 Road ervoor dat de voet in een natuurlijke positie kan staan. Zo wordt vermeden dat fietsers met een wat breder bekken hun voeten moeten kunnen bewegen, wat overmatige belasting aan 1 kant van de voet moet beperken. Er is keuze tussen 4 aslengtes. De pedalen zijn gemaakt van aluminium en draaien op een as van CrMo. Ze wegen 235 gram en werken volgens het Look-systeem met uiteraard een afstelbare in- en uitklikspanning. De pedalen worden geleverd inclusief schoenplaatjes die 4,5° zijdelingse vrijheid bieden.
Ergonomisch bestudeerd
We hebben het geluk dat ons achterwerk niet van de moeilijkste is. Door een beschadigde en wat nukkige schouder moeten we onze handen regelmatig verplaatsen waardoor eventuele problemen als slapende handen sowieso vermeden worden. Maar onze voeten durven nogal eens voor problemen zorgen. Een hoge wreef zorgt voor een beperkte keuze wat modellen betreft, maar een voetbal- en atletiekverleden hebben onze enkels danig op de proef gesteld waardoor de houding niet volledig correct is.
Heup en knie blijven tijdens het fietsen mooi op de juiste plaats, maar door de verminderde mobiliteit krijgt de voet een klein zijdelings knikje. Dat heeft als gevolg dat op lange ritten de zijkant van onze (rechter) voetzool pijnlijk aanvoelt. Het is dan ook altijd een zoektocht geweest naar schoenen met genoeg ruimte bovenin maar ook de juiste zool. 100% juist was het nooit. We moeten toegeven dat we voordien weinig aandacht hebben besteed aan pedalen. Pedalen uit de middenmoot en klikkers met zijdelingse speling waren de enige vereisten.

Toen SQlab ons voorstelde om hun ergonomisch bestudeerde pedalen uit te testen, werd onze nieuwsgierigheid getriggerd. Zij produceren al jaren ergonomisch bestudeerde onderdelen voor de fiets en onder meer ook pedalen voor trekkingfietsen. Ze weten dus waar ze over praten. Maar zouden we daar de laatste procentjes comfort kunnen vinden die we tot nu veronachtzaamden? Hoe konden we dat beter ontdekken dan tijdens een erg lange rit? Op naar de 285 km lange Saimaa Cycle Tour. Een erg lang rit dus.
Geen zwakte in de constructie
Na het bepalen van onze voetpositie stuurt SQlab ons de pedalen op. Het Look-systeem zorgt voor wat meer geschuif bij het wandelen, maar al bij al valt dat best mee. Bij de 1e test valt het inklikken wat tegen. We moeten behoorlijk wat druk zetten tot we het vertrouwde ‘klak’ te horen krijgen. Maar eens vastgeklikt verloopt alles zoals we verwachten. Bij ons koffieritje, in de voormiddag van de tocht, merken we geen verschil met onze vertrouwde pedalen. De voet zit stevig vast, maar uitklikken gaat vlot en een klein druppeltje olie op de rand van het plaatje maakt dat inklikken nu ook zonder problemen verloopt. Bij het aanzetten na een bocht of op een kort nijdig hellinkje wordt de kracht perfect overgezet en voelen we geen zwakte in de constructie.
Wanneer we vertrekken voor de 285 km lange Saimaa Cycle Tour denken we al niet meer na over het feit dat we nog maar pas met een ander pedaalsyteem onderweg zijn. Ook tijdens de tocht stellen we ons op geen enkel moment een vraag bij de pedalen. Dat betekent dat ze hun taak perfect hebben volbracht. Krachtoverbrenging: check, stevigheid: check, maar vooral comfort: dubbel check!
Op geen enkel moment voelen we enige druk of pijn aan de zijkant van de voetzool. Na 12 uur trappen, stappen en weer trappen voelen onze voeten zich nog behoorlijk fris. ‘s Ochtends 50 km, naar de start 5 km, een tocht van 285 km en 5 km terug naar het hotel of 345 km op 1 dag (en nacht). Een producttest die kan tellen!
Bepaal zelf je maat!
Op basis van de schoenmaat en de natuurlijke stand van de voeten kan de maat van de pedalen worden bepaald. Uit de maatbepaling bleek dat we een rechte voetpositie met de punten naar voren hebben, maar het komt ook voor dat mensen van nature met de punten naar buiten staan. Het advies om dit te bepalen, is om een goede vriend(in)/partner/collega te laten kijken naar de voeten in ruststand. Je kan het ook zelf proberen te bepalen door een kleine sprong te maken en dan te zien hoe de voeten landen.
Dit advies kan je trouwens ook vinden bij de pedalen op sqlab.nl. Het staat onder het kopje maatadvies.
