De Oostkantons zijn niet het meest gekende terrein bij Belgische wielerliefhebbers, maar je vindt er naast de rust ook een paar prachtige hellingen. Bovendien kan je ook de Duitse grens oversteken om in de buurt van Monschau lekker beklimmingen op te zoeken tot 5 km lang. Een muur die je zeker eens moet proberen is de zogenaamde Grünental vanuit Hammer. Een favorietje van enkele profs.
Langs de voormalige spoorwegen in de Oostkantons heb je de Vennbahn die je mooi kan volgen om vanuit Raeren het Duitse Simmerath binnen te rijden – deze reportage kan je hier nog eens lezen. Je klimt hier tot een hoogte van ruim 500 meter en komt in een uiterst rustige regio terecht. In de Duitse Eifel heb je vervolgens prachtige vergezichten. Het water van de Rur kronkelt prachtig tussen de heuvels, terwijl de dorpjes met wat verbeelding doen denken aan Beieren of Oostenrijk.
Voor 1 van de zwaarste beproevingen moet je ongetwijfeld in Hammer zijn. Je kan daar rechts de Hammer Mauer uitproberen, of verder rechtdoor rijden in de richting van het plaatsje Grünenthal (met een ‘h’), waar je de gelijknamige Grunentalstrasse (zonder ‘h’) vindt. Eens de rivier overgestoken begint deze zware onderneming, die ook wel de Widdauer Mauer wordt genoemd. 680 meter gaat het aan 16,7 % gemiddeld, een verschrikking.
Widdauer Mauer
De Widdauer Mauer zwakt vervolgens wat af, maar het blijft zeker bergop gaan. De totale Grunentalstrasse is 1,53 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1%, nog steeds zeer pittig. De hele helling is gelegen tussen de bomen op een baan die niet vaak door verkeer gebruikt wordt. Het asfalt is behoorlijk, al rijd je wellicht zo traag dat de kwaliteit ook niet erg belangrijk is. Pas bij het inrijden van Imgenbroich mag je even uitblazen. Wanneer je links aanhoudt, zal je uiteindelijk in het pittoreske Monschau uitkomen. Een gezellig dorpje, maar omwille van de kasseien niet erg fietsvriendelijk.
De muur vanuit Hammer is bekend bij profwielrenners. Dat is niet alleen een publiek geheim, maar wordt ook bevestigd op Strava. Veldrijder Eli Iserbyt heeft op zowel de Widdauer Mauer als op de volledige Grunentalstrasse de beste tijd. Ook hij komt niet verder dan 16,5 km per uur, een bewijs van de zwaarte. Ook Pim Ligthart, Dimitri Peyskens, Laurens ten Dam en Ryan Kamp kennen hier blijkbaar hun weg.
Vesderstuwdam
Wie graag de innerlijke mens trakteert op een lekkernij vindt aan de helling ook Café-Bistro Grünental, waar men niet alleen Duits maar ook Nederlands spreekt. Je kan er gaan voor een Grünental-Hamburger, afkomstig van Eifeldieren. Een Duits biertje heb je hier natuurlijk ook altijd wel verdiend.
Via Monschau kan je terug naar de Belgische Oostkantons fietsen. In Eupen is er ook een mooi fietspad door de Osthertogenwald. Zo kom je uiteindelijk uit aan de Wesertalsperre, oftewel de Vesderstuwdam. Dit ‘Meer van Eupen’ is het stuwmeer met het grootste reservoir van België. De dam is maar liefst 410 meter lang, een indrukwekkend zicht. Helaas is deze regio flink getroffen door de overstromingen van juli. Nog steeds liggen de wegen er vervelend modderig bij. Of hoe die periode een zware impact op de lokale bevolking heeft gehad. Dat mag de pret echter niet bederven. De Oostkantons zijn zeker een bezoekje waard!
Download GPX WielerVerhaal Eifelroute!