Mountainbiken over de singletracks van de Kempense Heuvelrug, racen in de vrieskou van de Hoge Venen, en in het regenspoor van storm Corrie. In die omstandigheden testten we de Ambient Jacket, de Chrono Long Sleeve Base Layer, de 100 Proof Gloves en de Xnetic H20 Shoe Cover van Giro. Die zouden beschermen tegen vrieskou en nattigheid. Tegen kou? Jazeker. Tegen harde regen? Minder. Behalve de handschoenen. Die beschermen perfect tegen kou én regen. De Chrono Long Sleeve Base Layer doet dan weer wat baselayers moeten doen.

Jas en baselayer
10 Kempense Haventrappers stonden ons op te wachten op een zonnige Herentalse zondagochtend. Deze lokale MTB-club kent zowat alle paadjes tussen Herentals en Kasterlee als hun eigen broekzak. Het werd vlammen, in 1 ruk over de korte steile zandhellingen en kronkelpaadjes (singletracks) van de Kempense Heuvelrug. De Ambient Jacket voor mountainbikers, van het Amerikaanse fietskledingmerk Giro, belooft te beschermen tegen koude. En hij zou ook waterdicht zijn.
Warm? De zon scheen op de heuvelrug, maar koud was het wel. Zo’n 2 graden ‘s ochtends. Toch droegen we duidelijk een laag te veel. We hadden de Giro Ambient Jacket onderschat. Hij is net ontworpen om alle excuses weg te nemen om op koude winterdagen niet te rijden, en om niet te hoeven overdrijven met te veel kledinglagen. Want die verminderen de beweeglijkheid die vooral op de mountainbike, en ook op de gravelbike, belangrijk is. De jas heeft vanbinnen een fleece laag. Je kan de ritssluiting heel hoog dichttrekken, zodat de kou niet binnen kan. De jas lijkt dun, maar is toch erg warm.
Tijdens volgende ritten, op de Nederlandse Groote Heide, namen we de proef op de som: we droegen enkel een Chrono Long Sleeve Base Layer en de jas. Het was ’s ochtends 4 graden. Oordeel: voldoende warm. De jas reguleert lichaamswarmte, onder meer dankzij de ventilatiegaatjes onder de oksels en de ademende stof. De baselayer zit trouwens perfect om het bovenlichaam. De beste baselayer is die die je niet voelt. Je merkt niet eens dat je geen klam gevoel hebt, van kou op zweet.
LEES VERDER ONDER DE FOTO’S!



Zeiknat in Luik
De brede kap van de jas is handig om helemaal over je helm te trekken als het echt koud is. Als het niet nodig is, zit de kap wel een beetje in de weg omdat hij groot is. De mouwen zijn breed genoeg om helemaal over de handschoenen te trekken. De manchetten aan de binnenkant van de mouwen kan je aan je duimen vasthaken, zodat de binnenste laag stof goed blijft zitten als je je handschoenen aantrekt. Toch voelt dit ook ongemakkelijk aan als je het stuur vasthoudt. Een nadeel vinden we ook de diepe, brede zakken aan de zijkant. De smartphone in de zak komt voortdurend tegen de benen tijdens het trappen.
Droog? Op de Kempense Heuvelrug geen druppel regen, maar een dag later wel. Corrie kwam langs. Ze blies met 5 beaufort uit het noordwesten. ‘Mogen we meefietsen’, vroegen we aan Corrie. Het mocht. Leuven-Luik was de perfecte windrichting. Maar naast krachtige meewind was er ook veel regen. Toen we in Luik aankwamen, waren we zeiknat. De baselayer was nat van het zweet, want we reden 80 km lang aan een hartslag van 150. Maar onze trui daarboven was zeiknat van de regen. De Ambient Jacket beschermde niet tegen de regen.
LEES VERDER ONDER DE FOTO’S!



Handschoenen
Tijdens de prachtige Ourdalroute in Oost-België, en stukken van de Vennbahn boven 600 meter hoogte, daalde de temperatuur onder het vriespunt. De Giro 100 Proof winterhandschoenen zijn gemaakt voor die omstandigheden. In gewoon koud weer gaan je handen er snel in zweten. Dan zijn ze te warm. Maar eenmaal de temperatuur onder het vriespunt daalt, zijn ze perfect.
Warm? Dat 3 vingers samen in 1 vak zitten, zorgt er duidelijk voor dat warmte samengebundeld wordt. De duim en de wijsvinger zitten apart. Met de wijsvinger kan je nog makkelijk schakelen en met de samengebundelde vingers kan je remmen. Uiteraard zijn de wijsvinger en duim touchscreen compatibel. Maar echt makkelijk was het toch niet om met deze handschoenen een smartphone te bedienen.
Toen we de handschoenen uittrokken, en onze handen vochtig waren van het zweet, was het niet makkelijk om ze terug aan te trekken wegens de dikke fleece-binnenlaag. Die is natuurlijk wel warm. De buitenkant, zoals Giro zelf schrijft, bevat ‘gesponnen polyestergarens die duizenden kleine luchtzakjes creëert die je lichaamswarmte vasthouden’.
Droog? Warm blijven is 1 ding, droog blijven een ander. Als je handen nat worden, voelen ze sowieso koud aan. Zelfs in de warmste handschoenen. Daarom zijn goede winterhandschoenen ook waterdicht. Deze Giro-handschoenen zijn dat. Tijdens onze Corrie-windfietsrit, toen het regenwater wel door de jas drong, kon de regen niet doordringen tot onze handen. Die bleven droog.
LEES VERDER ONDER DE FOTO’S!


Schoenovertrekken
De Xnetic H20 Shoe Covers lijken op stoffen sokken. Maar het zijn wel degelijk schoenovertrekken. Giro wil hiermee teruggrijpen naar de tijd voor de neopreen-schoenovertrekken. Vroeger trokken renners gewoon dikke, warme sokken over hun schoenen om de tenen te beschermen tegen bevriezing. Je kan deze Giro-sokken gebruiken voor de minder extreme koude en beperkte nattigheid. En als je houdt van de retro-look.
De buitenkant is van nylon, binnenin zit hypoallergene voering. Als bescherming tegen kou doen ze goed hun werk. Als bescherming tegen regen: enkel als het niet hard en lang regent.
Ze stretchen goed tijdens het aantrekken over de schoen. Maar een groot mankement is de onderkant. Zeker voor de prijs. Het gebeurt wel eens dat je als mountainbiker of gravelbiker een stukje moet stappen over ruw terrein. Na 1 rit was heel de onderkant gescheurd. We kunnen de schoenovertrekken nog wel gebruiken, maar het is een kwestie van tijd voor ze onderaan helemaal scheuren.