Vorig jaar ontbrak Lucinda Brand in Parijs-Roubaix. Doodzonde, want de Nederlandse (32) vindt in Noord-Frankrijk wellicht de wedstrijd die haar het beste ligt. Met haar veldritachtergrond en duurvermogen is ze gemaakt om te scoren in de Hel van het Noorden. Gelukkig maakt ze zaterdag wel haar debuut en daarbij kan ze zomaar haar ploegmate Lizzie Deignan opvolgen.

Gieten
Door de verplaatsing van Parijs-Roubaix naar het najaar kon Lucinda Brand er vorig jaar niet aan de start staan. Dat had alles te maken met het veldritseizoen. Brand was immers in Oostende voor de 1e keer wereldkampioene geworden in het veld en wilde de regenboogtrui maar wat graag tonen in de Superprestigemanche van Gieten. Die werd een dag na Roubaix verreden.
Uiteindelijk won de Nederlandse 6 van de 7 manches en het eindklassement van die Superprestige. Ook in Gieten ging ze na een duel met Betsema aan de haal met de overwinning. Haar ploeg Trek-Segafredo had Brand niet nodig om te winnen in Roubaix, met dank aan een ijzersterke Elizabeth ‘Lizzie’ Deignan. Ook Longo Borghini stond op het podium en Audrey Cordon-Ragot eindigde als 8e.
Brand zelf vertelde vorige zomer dat Roubaix ook al op de kalender stond in de week voor de Amerikaanse wereldbekers en dat ze het moeilijk kon maken om die over te slaan. Enerzijds omwille van haar status van wereldkampioene, anderzijds omwille van de UCI-punten. Gelukkig krijgt ze na een half jaar al een nieuwe kans. Dit keer is Lucinda Brand er wel bij aan de start in Denain. Ze kan geschiedenis schrijven en de 1e Parijs-Roubaix voor vrouwen winnen die in het voorjaar wordt verreden.
Na het veldritseizoen nam de Nederlandse even de tijd om zich klaar te stomen voor de weg. Met een 11e plaats in Dwars door Vlaanderen toonde ze meteen dat ze niet had stilgezeten. In de Ronde van Vlaanderen (50e) en de Amstel Gold Race (52e) botste ze wel op haar limieten. Toch kan je verwachten dat ze vooral heeft toegewerkt naar Roubaix. Brand heeft de techniek en de behendigheid van het veldrijden. Dat combineert ze met haar inhoud die haar in het verleden al winst in de Omloop Het Nieuwsblad opleverde (2017).
Sterkste ploeg
Sowieso wordt Trek-Segafredo zaterdag de ploeg waar het meest naar zal gekeken worden. Brand krijgt ongetwijfeld een vrije rol bij de Amerikanen. Deignan is afwezig omwille van een zwangerschap, maar Longo Borghini en Cordon-Ragot zijn er wél bij. Wereldkampioene Elisa Balsamo zal uiteraard ook gebrand zijn op een klinkende prestatie in de Hel. Er is ook nog Ellen van Dijk, vorig jaar 32e in Roubaix en de laatste weken aardig op dreef. Dat moet wel want volgende maand wil de Nederlandse hardrijdster het werelduurrecord aanvallen. Lauretta Hanson (13e in Nokere Koerse) en Chloe Hosking (6e in de Scheldeprijs) worden in een meer dienende rol verwacht.
Krijgen we zaterdag dan een duel der veldrijdsters? Met ook Marianne Vos aan de start is die kans in elk geval bestaande. Lotte Kopecky is niet echt een veldrijdster, maar heeft er wel al van geproefd. Ook de Italiaanse Silvia Persico, brons op het WK, kan je wel vooraan verwachten.
Verder is het uitkijken naar de Deense sprintster Emma Norsgaard, terwijl Chantal van den Broek-Blaak rekent op een wederdienst voor al het geleverde werk van de voorbije weken. En dan is er natuurlijk ook Marta Bastianelli, overal in de top 10 de afgelopen weken. Dat kan ook Katarzyna Niewiadoma zeggen, zij werd in de Brabantse Pijl zelfs nog 2e. Of schiet FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope voor de 2e week op rij raak? Dan kan dat wel eens komen van Grace Brown. 1 ding is zeker: het wordt zaterdag opnieuw genieten.
Enkel Ellen van Dijk, Lotte Kopecky en Marianne Vos zijn net iets meer favoriet voor deze Parijs-Roubaix. Alle noteringen vind je hier bij onze partner Bingoal, dé Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen.