De Transsylvaanse Alpen in Roemenië horen thuis op het lijstje van elke rechtgeaarde klimfanaat. De cols kunnen moeiteloos naast die van Frankrijk, Italië en Spanje staan. Bovendien is Transsylvanië 1 van de mooiste streken van Europa. Eind augustus organiseert ‘Actie Dorpen Roemenië’ een fietstocht over de meest iconische bergwegen, waaronder de Transalpina en de Transfăgărașan. Met deelname steun je meteen ook Oekraïense vluchtelingen en Roemeense dorpen.

De wereldwijde warmtekaarten van Strava, een interessante graadmeter voor de populariteit van fietsen in een bepaald land, tonen al wat kleur op Roemeens grondgebied. Het is nog niets vergeleken met pakweg België, maar de fietscultuur boomt er wel. Op Facebook duikt de ene wielergroep na de andere op.
Niet verwonderlijk. Roemenië heeft de Karpaten, of de Transsylvaanse Alpen, zoals Frankrijk en Italië de Alpen hebben. 24 besneeuwde bergtoppen boven de 2.000 meter, de hoogste op 2.544 meter. Het fietspotentieel is enorm, de landschappen spectaculair, het cultureel erfgoed rijk en goed bewaard.

Waarom de meeste wielerliefhebbers Roemenië dan nog niet ontdekt hebben? Onbekend is onbemind. Maar met Actie Dorpen Roemenië (ADR) kan je een pionier zijn. Voorlopig is het aan culturele organisaties zoals zij om pionierswerk te verrichten op sportief vlak.
Eind augustus 2022 trekt hun 7-daagse fietstocht door het mysterieuze Transsylvanië, dat steevast bij de allermooiste gebieden van Europa wordt gerekend. Langs 2 kanten rijden ze over de meest iconische bergpassen van de Karpaten, en terug. Er zijn nog plaatsen vrij.
Transalpina, de hoogste
Aan de route werd hard gewerkt. Paul en Ria, 2 doorwinterde Roemenië-liefhebbers, kennen Transsylvanië als hun broekzak en stortten zich een paar jaar geleden op het fietsen. Ze verkenden de routes en verbonden de mooiste beklimmingen, dorpjes en stadjes met elkaar. Ze zijn niet toe aan hun proefstuk. Ze stippelden al 6 fietsreizen in verschillende Roemeense streken uit.
Vertrekken doen we in 1 van de dorpen van de Mărginimea Sibiului, een gebied met 18 uitzonderlijk goed bewaarde, eeuwenoude Roemeense dorpen waar zich vanaf de 13e eeuw Duitsers kwamen vestigen. Vandaar de oorspronkelijk Duitse plaatsnamen hier.
Wij bezochten deze streek 3 jaar geleden al eens in de winter. Hoe de houten, geel en blauw geschilderde huisjes in de ingesloten vallei lagen, toen helemaal ondergesneeuwd: het deed ons denken aan het smurfendorp. In de kerken zagen we de orthodoxe glasramen, werelderfgoed. Een paar inwoners nodigden ons uit in hun huizen. Perfect bewaard zoals 100 jaar geleden.

Een andere inwoner toonde zijn verzameling van communistische voorwerpen. Het opschrift ‘Voorwaarts!’ op een rode vlag kan ook fietsers aanmoedigen. Want een paar dorpjes verder begint de Transalpina al. Het hoogteprofiel lijkt een klim van wel 50 km te tonen, de zuidelijke Karpaten in. Dat belooft.
De Transalpina klimt helemaal naar de Urdele-bergpas, en is daar de hoogste verharde weg in heel Roemenië, op 2.145 meter. Foto’s tonen meestal de spectaculaire ligging van de kronkelbaan, een slang op de steile groene bergwand.
Een video van de hele weg naar boven: Transalpina 2021 – Soseaua care trece prin nori (versiunea lunga). Filmari drona, sosea, fotografii. – YouTube

Transfăgărașan: beste weg van de wereld
De volgende dagen gaat het verder zuidwaarts, maar op dag 4 opnieuw noordwaarts voor de grote oversteek van het Făgărașgebergte. Dat is een reusachtige bergrug van ongeveer 100 km lang met op beide flanken mythische cols en besneeuwde bergtoppen die imposant boven je uitrijzen. Wij steken het gebergte over via de wereldberoemde Transfăgărașan. Wereldberoemd, dankzij het BBC-programma Top Gear. Zoek op YouTube naar ‘Top Gear Transfăgărașan best road in the world’. De beelden zullen je meteen overhalen tot deelname aan deze fietstocht.
‘We hadden het mis! Dit is beter dan de Stelvio! Dit de beste weg van de wereld!’, riepen Top Gear-presentators Jeremy Clarkson en James May vanuit hun Aston Martin en Lamborghini. ‘Van bovenaf ziet de weg eruit alsof elke perfecte bocht van alle perfecte Formule 1-circuits in de wereld, aan elkaar werd geplakt tot 1 lang grijs lint van automobiele perfectie.’
Het is nog wachten op het oordeel van de klimmers op hun Ridley of Trek. Maar stel je voor: een perfect Formule 1-circuit met 24 haarspeldbochten in het meest spectaculaire berglandschap dat je je kunt inbeelden. Wij klimmen langs de zuidkant naar boven en rijden de spectaculaire ‘Top Gear’-noordkant naar beneden. Op de top op 2.300 meter hoogte kijk je uit over de hoogste berg van de Transsylvaanse Alpen: de mythische Moldoveanu.
Plaats de Transalpina en de Transfăgărașan gerust in het rijtje van Franse en Italiaanse klassiekers als Alpe d’Huez, Tourmalet en Stelvio. Moest hier een Grote Ronde passeren, zouden de namen van deze cols even legendarisch zijn.

Geïsoleerde bossen
Bovendien word je je bewust van de waarde van een uniek natuurfenomeen: op deze toppen liggen de laatste oerbossen van Europa, de laatste resten van de bossen die ooit heel het continent bedekten. Dit zijn de wildste en meest geïsoleerde bossen van Roemenië. Wetenschappers vonden hier bomen van meer dan 400 jaar oud, en beren, wolven en lynxen.
Het hele ecosysteem is duizenden jaren oud en toch is dit géén beschermd natuurpark. Onbegrijpelijk, maar de houtkaplobby is hier oppermachtig. Door te fietsen kan je je bewust worden van de waarde van deze écht ongerepte natuur.
Bedreigd
Deze reis is, naast sportief fietsen en natuurfietsen, ook solidariteitsfietsen. Als we door authentieke dorpjes wandelen, zijn we meestal gecharmeerd. Maar net zoals de natuur, worden ook deze dorpen bedreigd. Het leven is er soms hard. Vele Roemeense bergdorpen liggen geïsoleerd, en zijn niet goed aangesloten op dienstverlening. Dat maakt de schoonheid van de traditie en de cultuur kwetsbaar.
Omdat we er op de fiets van genieten, is het goed om iets terug te kunnen doen. Daar draait deze reis om. Het inschrijvingsgeld gaat naar projecten om thuiszorg mogelijk te maken voor de oudere bevolking in de dorpen. Het gebrek aan toegankelijke medische zorgen doet de de dorpen leeglopen, het worden spookdorpen. En met de mensen verdwijnt de cultuur die ons zo aantrekt als toeristen.
De fietsinleefreizen van ADR zijn dan ook gestart als inzamelacties voor deze concrete hulp. En zijn uitgegroeid tot een uitdagende meerdaagse tocht voor wielerliefhebbers, gesponsord door het Belgische wielerkledingmerk Bioracer. De sociale component is gebleven.

“ADR-Vlaanderen ontstond 33 jaar geleden toen 8.000 Roemeense dorpen dreigden te verdwijnen tijdens het bewind van dictator Ceaușescu”, legt Jef Vanhoof uit. “In Europa werd opgeroepen om een dorp te adopteren. Tot vandaag zijn meer dan 50 Vlaamse vrijwilligersgroepen actief in hun Roemeens partnerdorp. We focussen op gezondheidszorg. Veel voorzieningen die wij in Vlaanderen kennen om senioren een rustige oude dag te bezorgen, ontbreken in Roemenië. Denk maar aan een georganiseerde thuiszorg.”
Het ADR-netwerk geeft bovendien steun aan Oekraïense vluchtelingen in Roemenië. Vrijwilligers gaan regelmatig naar de Roemeense partnerdorpen om ter plaatse de ingezamelde hulpgoederen te verdelen richting Oekraïne. Wij waren onlangs zelf in Oekraïense dorpen en steden die veel interne vluchtelingen uit het oosten van het land ontvangen. We kunnen getuigen: de noden en tekorten zijn enorm hoog.
Bioracer
Ook kledingsponsor Bioracer doet mee om sociale redenen. Jef vertelt: ‘Ik trok mijn stoute schoenen aan en contacteerde hen. Na een tijdje belden ze me terug. Ze vertelden dat ze graag ons sponsorden. Ze hebben immers een fabriek in Roemenië en doen op deze manier graag iets terug voor het land. Zo sponsort Bioracer niet alleen de fietser, maar ook de thuiszorg in de geïsoleerde Roemeense bergdorpen.’

Praktisch
Alle praktische informatie vind je in deze informatiebrochure (de 3 laatste etappes zijn aangepast). Inschrijven kan hier. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.
Dit zijn de verschillende etappes met hoogteprofielen:
Etappe 1: Gura Raului – Transalpina – Obarsa Lotrului (127 km, 2.630 hm)
Etappe 2: Obarsa Lotrului – Transalpina – Horezu (136 km, 1.920 hm)
Etappe 3: Horezu – Curtea de Argeș (126 km, 830 hm)
Etappe 4: Curtea de Argeș – Transfăgărașan – Cartișoara (115 km, 2.440 hm)
Etappe 5: Cartișoara – Cadișeni (135 km, 1.000 hm)
Etappe 6: Cadișeni – Biertan (112 km, 1.000 hm)
Etappe 7: Biertan – Gura Raului (126 km, 1.600 hm)
