In Vlaanderen haalt Vive le Vélo fantastische kijkcijfers. Elke avond is de wielertalkshow het best bekeken programma. Ook Nederland heeft zijn jaarlijkse Tourtalkshow met ‘De Avondetappe’. Die is net iets ouder dan Vive le Vélo en volgt nog steeds dezelfde succesformule als een decennium geleden. We pikten de woensdagaflevering mee en zijn onder de indruk. Waarom ’s avonds ook niet eens afstemmen op de NPO? We raden het iedereen aan!
De Avondetappe begon in 2003 als onderdeel van een aantal zomersportprogramma’s van de toenmalige NOS. Onder de noemer ‘Studio Sportzomer’ deed Mart Smeets elke avond een praatje voor een kasteel met een goed glas wijn en interessante gasten. Het programma ging steeds meer op zichzelf staan en kreeg een vast plaatsje in het Nederlands televisieaanbod. Dalida sloot het programma destijds af met haar ‘Buonas noches mi amor’.
In 2014 werd De Avondetappe voor het laatst uitgezonden. Vanaf 2015 nam Dione de Graaff samen met Gert van ’t Hof over en kreeg het programma de naam NOS Studio Tour. Vandaag is de oude naam in ere hersteld en heet het programma weer ‘NOS De Avondetappe’. Net als Vive le Vélo – dat overigens pas in 2004 het levenslicht zag als ‘De Ronde’, een klein programma op sportzender Sporza – reist De Avondetappe mee met de Tour en wordt dagelijks een leuke locatie uitgekozen om uit te zenden.
Rubrieken
Het programma begint steevast met het nummer ‘Tour de France’ van Ellen ten Damme, een bewerking van ‘Les Passagers’ van Berry. De toon wordt zo gezet voor de typische zomerse sfeer die altijd bij de Tour komt. Herman van der Zandt gaat Maarten Vangramberen-gewijs op locatie voor interviews met protagonisten. Aan tafel schuiven mensen aan die een link hebben met de koers of een opvallend verhaal te vertellen hebben. Ook Sven Nys was al een keertje te gast.
Doorheen de jaren waren er verschillen rubrieken. Denk maar aan Tourjourneel, Le Tour de Fifi of Waar is Johnny, met Johnny Hoogerland. Er werd ook teruggeblikt op de Rondes van 1968 en 1980, niet toevallig gewonnen door Jan Janssen en Joop Zoetemelk. De bekendste rubriek is misschien wel de rebus. De makers durven daarin ver te gaan, zo kwamen ze deze week tot de oplossing Natnael Tesfatsion. Daarvoor moest je wel een handbalster en een ion herkennen.
Wat we gelukkig vaststellen: de formule werkt. Het was ronduit pakkend hoe Milan Vader kwam vertellen over zijn zware crash in de Ronde van het Baskenland, waar hij onder meer een gescheurde halslagader opliep. Hij onthulde dat hij er bijna niet meer was geweest, waarna het muisstil werd.
Wielerpensioen
Woensdagavond schoof Tom Dumoulin bij aan tafel. Hij liet een paar keer ontvallen dat hij liever niet over zijn nakende pensioen praatte, maar deed dat uiteindelijk toch. En dat deed hij zoals we dat inmiddels van hem gewoon zijn: eerlijk, open en met veel respect voor zijn collega’s en de wielersport. “Ik ben begonnen met fietsen op mijn 15e omdat ik het leuk vond, maar ik heb nooit voor alle bijkomstigheden gekozen”, klonk het onder meer. “De liefde voor de koers staat al lang niet meer voorop.”
Thomas Dekker jende zijn voormalige collega wat met de opmerking dat hij in de toekomst toch weer gewoon kan terugkeren, waarna Dumoulin wat ongemakkelijk op zijn stoel schoof. Ook Laurens Ten Dam en Niki Terpstra deden vrolijk mee, het leek wel een aflevering van ‘De Kleedkamer’. Mooie en eerlijke televisie, zoals we gewoon zijn van Nederlanders, waar men misschien toch net iets sneller die moeilijke vragen durft stellen.
Uiteraard wordt de vergelijking tussen De Avondetappe en Vive le Vélo gemaakt, maar ze hoeven niet per se tegenover elkaar te staan. Door het verschillende uitzenduur kan je de 2 combineren, of je kan afhankelijk van de gasten elke dag opnieuw een keuze maken. Dat in Vlaanderen bijna een miljoen mensen en in Nederland meer dan een miljoen mensen voor de buis zitten, toont aan dat we met z’n allen genieten van deze prachtige weken. Doe zo voort, Karl en Dione!