1 van de bekendere merken van racefietsbanden is Goodyear, tegenwoordig ook aanwezig in de WorldTour bij Qhubeka-Assos. Een Amerikaans bandenmerk dat in de autowereld de hoogste ogen gooit, heeft uiteraard een ruim aanbod fietsbanden. Maar hoe goed is de Eagle F1-racefietsband?

1e indruk
De Eagle F1 is ontworpen om zo licht mogelijk te zijn zonder in te leveren op lekbestendigheid en duurzaamheid, en zo de heilige graal van lage rolweerstand te leveren. “Voor de productie van de banden heeft Goodyear samengewerkt met Rubber Kinetics, een Californische start-up, met de bedoeling om Goodyear te positioneren als een toonaangevend merk binnen het wereldwijde segment van hoogwaardige fietsbanden”, klonk het onlangs.
De F1-banden die we testen zijn 25 mm breed maar er zijn verschillende uitvoeringen met ook 28, 30 en 32 mm breed. We nemen de banden uit hun verpakking en zien dat iedere F1-band (clincher) – alleen geschikt voor gebruik met een binnenband – wordt bijeengehouden door een plastic bandje, wat we zonder enige moeite kunnen verwijderen. We leggen de banden op de weegschaal en lezen respectievelijk 108 en 111 gram af, heel dicht bij het door Goodyear aangegeven gewicht van 110 gram.
De Ultra High-Performance banden zijn geen lichtgewichten maar als we ze in de hand nemen, voelen we dat het rubber tamelijk gemakkelijk meebeweegt omdat het een karkas heeft van 120 TPI (draden per inch). Hoe hoger die TPI-waarde, hoe meer (dunnere) draden het karkas bevat, en hoe lichter en soepeler de band is. Een soepele band geeft een beter rijgevoel en betere prestaties.




Goede grip is essentieel
Tijd om ze te monteren. We leggen ze zonder enige moeite op onze 30 mm hoge carbon wielen en zorgen ervoor dat de pijltjes met ‘ROTATION >>’ in de voorwaartse richting staan. Nu rest ons alleen nog de druk in de butyl binnenband te pompen. De maximum bandendruk die we in de F1 mogen hanteren is 8,3 Bar / 120 PSI / 830 Kpa. Voor ons gewicht volstaat rond de 7-7,5 Bar. Nu er druk op staat, oogt de band op de velg smaller dan 25 mm breed. Toch maar even snel nameten om tot de conclusie te komen dat het toch 25 mm is. Gezichtsbedrog!
De weersomstandigheden zijn perfect voor onze test. We verwachten zowel droge als natte momenten, klimmen, afdalen, bochten nemen, goede en minder goede wegen, demarreren en uiteraard in de remmen gaan! Na vele kilometers met de GP5000 van Continental, leggen we de lat voor de F1-banden erg hoog. We warmen de band al eens goed op door enkele korte maar niet al te intensieve sprintjes te trekken. Onze eerste indrukken zijn positief. Tijd om wat kilometers te gaan maken.
Na nauwelijks 3 km naderen we onze 1e klim, de Gulperberg: 1 km lang en hellingsgraden tussen 10 en 17%. We komen aan de 17% en gaan op de pedalen staan om een beetje ‘snelheid’ te houden en merken dat de F1-banden genoeg vermogen tonen om grip te houden op de weg. Hier hebben we het gevoel dat testen niet altijd even tof is. Aangekomen op de top recupereren we even om dan de afdaling in te zetten. De band geeft goede grip, wat ons toch een beetje dwingt om de bochten wat sneller te nemen, en de grens op te zoeken hoe ver we kunnen overhellen. De grip op de schouder van de band – speciaal ontworpen om een maximale stabiliteit in bochten te garanderen – doet zijn werk en op een iets rechter stuk gaan we eens wat dieper in de remmen. Er is niemand in de buurt, de tractie bij het remmen is goed. Zo kunnen we de laatste bochten nemen zonder bang te zijn om grip te verliezen.




Weinig slijtage
De weergoden weten dat het een testdag is en zorgen voor een zomers buitje. Op onze Garmin lezen we af dat onze volgende helling eraan komt, 1.500 m lang met een max van 14,7%. Het wegdek is nat, we worden verplicht om op het steilste gedeelte op de pedalen te gaan staan maar de F1-banden houden mooi hun grip. Ook tijdens de afdaling – met wat voorzichtigheid – blijven ze goed grip houden zonder weg te slippen.
Iets later naderen we een stukje minder goed tot slecht wegdek, nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we de putten iets minder vermijden dan anders. We zijn dan ook heel verbaasd dat de F1-band een goede schokabsorberende werking heeft, waardoor de meeste klappen opgevangen worden en we niet zitten te stuiteren op onze fiets. Hier zullen waarschijnlijk de bredere maten van 28, 30 en 32mm nog beter presteren. Eens we terug op het mooie asfalt komen, komt de band natuurlijk het meest tot zijn recht. Daar is hij ook voor gemaakt.
Pluspunt: we zijn niet lek gereden. Dat danken we vooral aan hun R:Shield, een breekgordel onder het loopvlak – een extra laag om de lekbescherming te verbeteren – met behoud van optimale rolweerstand en algehele prestaties. 1 van de grootste voordelen van Goodyear racefietsbanden is het feit dat ze opvallend langzaam slijten. Doordat de banden nauwelijks slijten, kunnen we er lang op blijven fietsen zonder telkens een nieuw paar aan te hoeven schaffen. Dat bespaart ons flink wat geld op lange termijn. De slijtage treedt zo langzaam op dat we maximaal profiteren van de kwaliteit.
Conclusie
Of je nu traint of meedoet aan een wedstrijd, deze racefietsband is ontworpen voor topprestaties. Samen met de normale butyl binnenbanden rolt deze F1-band heel soepel over de weg, zeker als het om asfalt gaat. Zijn grip in de bochten is goed, ook bij oneffenheden. Op nat wegdek en tijdens afdalingen doet deze band perfect zijn job. Hoewel we de 25 mm hebben getest, zal binnen afzienbare tijd de 28 mm wel de standaard worden. Wens je te rijden zonder binnenband, dan hebben ze ook de F1 Tubeless Complete. Voor tijdritten en triatlons is er de Eagle F1 SuperSport.